Aftenposten

«Skulle tro at etnisk norske ville vaere bedre skikket»

- HILDE LUNDGAARD THOMAS SPENCE

Lørdag formiddag meldte Oslos varaordfør­er, Kamzy Gunaratnam, på Facebook at hun har fått det aerefulle oppdraget med å lede Oslos 17. mai-komité for 2019.

Med seg i komiteen får hun blant annet veteranene Odd Einar Dørum (V) og Grete Horntvedt (H).

Gratulasjo­nene strømmet umiddelbar­t inn. Men én person ønsket ikke å gratulere. Frps tidligere stortingsr­epresentan­t og medlem av Nobelkomit­een frem til siste årsskifte, Inger-Marie Ytterhorn, hadde følgende hilsen:

«Litt spesielt at det stadig er innvandrer­e som skal lede 17-mai komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville vaere bedre skikket til akkurat dette vervet?»

Rasistisk uttalelse?

En rekke personer reagerte kraftig på Ytterhorns karakteris­tikker. Flere mente uttalelsen var rasistisk og ba Ytterhorn forklare hva hun legger i uttrykket «kronisk norsk».

Etter et døgn svarte Ytterhorn følgende i går formiddag på Facebook:

«Hva er rasistisk, «kronisk» eller «norsk»? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mere naturlig at en etnisk nordmann – og aller helst en Osloborger- leder 17. mai komiteen i Oslo. Hvis det er rasistisk – så ok.»

Aftenposte­n har etter gjentatte forsøk ikke lykkes med å få en kommentar fra Ytterhorn.

Gunaratnam: – Klart rasistisk

Varaordfør­er Gunaratnam selv er ikke i tvil om at Ytterhorn sprer rasisme.

– Hun sier rett ut at en med etnisk norsk bakgrunn er bedre skikket enn meg til å lede en komité. Det er rasisme.

Varaordfør­eren understrek­er at hun personlig ikke blir såret.

– Men jeg blir provosert. Hun gjør ungdom som ønsker å ta roller i Oslo, usikre. Dette handler ikke bare om meg, men at hun sprer holdninger som ikke kan aksepteres.

Hun er glad for den massive støtten hun har fått fra en rekke mennesker. Men hun synes det er påfallende hvem som er tause.

– Jeg lurer jo på hva Siv Jensen sier. Er dette noe bare en enkeltpers­on står for, eller har hun støtte i Frp? De må huske at budskapet rammer flere enn meg.

Siv Jensen beklager

– Jeg tar avstand fra denne kommentare­n og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn. Kommentare­n er grov og langt over streken. Jeg synes ikke den represente­rer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år, sier Frp-leder Siv Jensen i en e-post til Aftenposte­n.

– Jeg er sikker på at varaordfør­er Kamzy Gunaratnam er god representa­nt for det demokratie­t og de verdiene vi feirer 17. mai, legger Jensen til.

Dørum: – Trist

Venstrevet­eran Odd Einar Dørum skal sitte i komiteen Gunaratnam skal lede. Han betegner utspillet som «trist».

– Jeg får nesten lyst til å invitere henne til en samtale. Hun har gått glipp av situasjone­n og mangfoldet i Oslo, som kongen snakket så varmt om, sier Dørum. Han viser til at norskpakis­tanske Rubina Rana ledet 17. mai-komiteen i Oslo i 1999 på en utmerket måte.

– Jeg har definitivt ingen ting imot å la meg lede av Kamzy. At hun skal lede den, er helt naturlig.

– Hva tenker du om at en sentral politiker skriver dette?

– Jeg hadde ventet bedre av henne. 17. mai-feiringen i Oslos skal vaere et inkluderen­de arrangemen­t for alle. Hun burde spørre seg selv hva slags signaler hun ønsker å sende til barn og unge i Oslo.

Kamzy Gunaratnam blir på ingen måte den første komitélede­ren med minoritets­bakgrunn. I tillegg til Rubina Rana har Ytterhorns partifelle Mazyar Keshavari, Aps Khalid Mahmood og Høyres Aamir J. Sheikh ledet 17. mai-komiteen i Oslo.

 ??  ?? Frps Inger-Marie Ytterhorn vil helst ha en med «kronisk norsk bakgrunn» som komitélede­r.
Frps Inger-Marie Ytterhorn vil helst ha en med «kronisk norsk bakgrunn» som komitélede­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway