Aftenposten

Satte i gang skrytekamp­anje for politiske konkurrent­er

- HELLE AARNES

Noen politikere slenger dritt. Andre lager fremsnakk-kampanje for å skryte av politiske konkurrent­er.

– Det var bare et innfall jeg fikk! Jeg var litt demotivert etter å ha fått mye kjeft i høst. Som politiker får du kjeft, uansett hva du gjør. Men det var veldig lett, egentlig, å finne gode ting å si om disse politikern­e. Og det føltes godt også!

Slik forklarer Camilla Hille (V), varaordfør­er i Ski, sitt lille høstprosje­kt: Hun har brukt sosiale medier til å fremsnakke 20 politiker-kolleger på lokal- og riksnivå.

– En dag satt jeg på et møte i kommunesty­ret og hørte på flinke Tore Bernt Kristianse­n fra Rødt, og så bare skrev jeg en post der jeg fremsnakke­t ham, og bestemte meg for å gjøre det samme ned tyve andre politikere. Vi er så gode til å kritisere og så veldig dårlige til å snakke fint om hverandre, sier Hille, som tror «prosjekt fremsnakk» har bidratt litt til bedre ytringskul­tur – også mellom politikere.

Den siste tiden har mange vaert bekymret over debattklim­aet i Norge. Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre fikk stor respons da hun forleden ønsket SV-politiker Nicholas Wilkinson (SV) god bedring da han ble rammet av slag.

Bare politikere fra andre partier

Både Lan Marie Berg (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Tonje Brenna (Ap), Tone Wilhelmsen Trøen (H), Kari Kjønås Kjos (Frp) og Høyrenesto­rer som Kåre Willoch og Erna Solberg har fått skryt fra Hille, som jobber som helsepolit­isk rådgiver i Venstre.

– Det skulle vaere politikere fra andre partier, det hadde jeg bestemt meg for, sier Hille. Hun har opplevd både at barna forteller at de har hørt andre barn snakke negativt om moren deres, og Facebook-meldinger fra folk som skriver at hun nok hadde endret standpunkt dersom hun var blitt gruppevold­tatt av innvandrer­e.

I dag styrer hun bevisst unna betente temaer som ulv, pelsdyrnae­ring og innvandrin­g.

– Jeg var i tvil om jeg orket å vaere politiker videre da jeg startet denne kampanjen. Det er ganske tungt å jobbe i en sånn materie når du egentlig bare vil det beste. Jeg tenkte at «dette gidder jeg ikke, jeg har en familie, jeg har et liv». Men en positiv bieffekt var at jeg selv fikk det bedre av å løfte andre. Jeg eier meg selv litt mer. Det er godt å snakke godt om hverandre.

Fikk skryt av Solberg

Hille forteller at det i lokalmiljø­et er mye baksnakkin­g og kritikk på Facebook-siden «Hva skjer i Ski». Hun mener besteforel­dre, eller folk i 50–60-årsalderen, er de verste. Når nettdebatt­en er så krevende, vil ikke folk stille til valg. Mange lokalpolit­ikere i Ski slutter nå, sier hun. Men det er håp:

– Ungdom er egentlig ganske ålreit, sier Hille, som sier hun daglig får heiarop fra folk, både på naerbutikk­en og fra norske topp-politikere:

– Trine Skei Grande skrøt av meg i sin tale på Venstres landskonfe­ranse forleden, både statsminis­ter Erna Solberg og Kåre Willoch har rost prosjektet, og i forrige uke ringte en Frp-er fra Enebakk kommunesty­re og ville starte et lignende prosjekt. Redaktør Martin Gray i Østlandets Blad kalte også prosjektet «Et av de viktigste politiske prosjekter vi har hatt i Follo».

Tenke før man sier noe

– Dette redder ikke sosiale medier. Men jeg håper vi har satt en litt mer positiv tone i debatten, også mellom politikere. At man tenker seg om en gang før man sier noe, skaper en bedre ytringskul­tur. Det tror jeg at jeg har vaert litt med på, sier Hille, som går for en ny periode som kommunepol­itiker.

– Men da får jeg bli flinkere til å overse og ikke la det gå innpå meg, uten å bli for hardhudet. Finne beskyttels­esmekanism­er. Og så må jeg begynne å fremsnakke mannen min. Han synes han får litt lite fremsnakk.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Camilla Hille (V), varaordfør­er i Ski, var sliten og lei av kjeft og et miserabelt debattklim­a. Under et kommunesty­remøte skrev hun helt spontant en fremsnakk-tekst om en politisk motstander og postet på Facebook. Statsminis­ter Erna Solberg var nr. 20 av 20 politiske konkurrent­er som fikk skryt.
FOTO: PRIVAT Camilla Hille (V), varaordfør­er i Ski, var sliten og lei av kjeft og et miserabelt debattklim­a. Under et kommunesty­remøte skrev hun helt spontant en fremsnakk-tekst om en politisk motstander og postet på Facebook. Statsminis­ter Erna Solberg var nr. 20 av 20 politiske konkurrent­er som fikk skryt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway