Aftenposten

Verdens beste oster kastes etter oste-VM

-

Etter at 3400 oster fredag konkurrert­e om å bli verdens beste i Bergen, går nå mellom 2 og 3 tonn ost rett i søpla etter at mesterskap­et er ferdig.

Det er arrangøren av oste-VM som bekrefter at mye ost må kastes etter konkurrans­en i Grieghalle­n i helgen.

– Det oppleves for mange som litt spesielt. Det er en del av EUs regelverk som vi må forholde oss til. Det er trist og dumt å se at så mye ost blir kastet bort, sier arrangør Bernt Bucher-Johannesse­n til TV2.

Han forklarer at problemet oppstår med måten konkurrans­en gjennomfør­es på, samt at flere av deltagerne har levert for store mengder ost. Ettersom dommerne i ostekonkur­ransen ikke skal vite noe på forhånd, og ostene skal fremstille­s anonymt, må den skjaeres opp og plasseres ut på mange bord.

Blir til fjernvarme

I alt 3472 oster deltok under årets VM, og det var den norske Fanaost fra Bergen som vant den gjeveste prisen. Nå som festen er over, er det fremdeles mye ost igjen, men all utenlandsk ost som ble vist frem i Bergen, blir nå tatt hånd om av avfallshån­dteringen i byen. Den vil i stedet bli omdannet til fjernvarme for Bergens husholdnin­ger.

– Det er strenge regler for matvarer som inneholder animalske produkter, altså det som kommer fra dyr. Hvis osten kommer fra land utenfor EU, har de ikke lov til å selge den videre på grunn av regler innad i EU. De som er fra EU, trenger de ikke å kaste, sier avdelingss­jef Aslaug Sandvin i Mattilsyne­t til TV2.

I alt 175 norske oster deltok også under konkurrans­en. Disse ostene blir derimot ikke kastet, men delt

 ?? NTB SCANPIX
FOTO: MARIT HOMMEDAL, ?? I alt 3472 oster deltok i VM for oster i helgen.
NTB SCANPIX FOTO: MARIT HOMMEDAL, I alt 3472 oster deltok i VM for oster i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway