Aftenposten

Legen som utfører tvillingab­ortene: Det er et hull i abortloven

- HILDE LUNDGAARD

En av de få legene som utfører tvillingab­orter i Norge, ber politikern­e innføre nemndbehan­dling for slike aborter.

Skal kvinner som er gravide med tvillinger, fritt kunne fjerne det ene fosteret? Såkalt tvillingab­ort er blitt et hett politisk tema i forkant av regjerings­forhandlin­gene med KrF.

KrFs utgangspun­kt er at slike aborter bør forbys. Erna Solberg har på sin side uttalt til avisen Dagen at hun er enig. Hun viste både til risikoen for det andre fosteret, og det etiske dilemmaet ved å velge mellom fostrene.

Eneste i Europa

Norge er det eneste landet i Europa med selvbestem­t tvillingab­ort. Alle fosterredu­ksjonene blir utført ved Kvinneklin­ikken ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Men «alle» betyr i dette tilfellet svaert få. Siden Norge åpnet for selvbestem­t tvillingab­ort i 2016, er det gjennomfør­t 25 aborter. Tolv av dem skyldtes alvorlig sykdom hos ett av fostrene – noe som uansett ville gitt rett til abort også etter 12 uke.

Altså faller bare 13 aborter som er gjennomfør­t siden 2016, inn under betegnelse­n «selvbestem­t tvillingab­ort».

Samtlige av dem ble utført mellom 12. og 13. uke, altså etter grensen for at en abortnemnd skal avgjøre om aborten skal utføres. Likevel har bare halvparten av disse abortene vaert innom en nemnd.

Egentlig etter 12 uker

Og her kommer vi til «hullet» i loven som Kjell Blix Salvesen, den ene av de to legene som utfører disse abortene i Norge, vil tette:

Kvinnene søker om, og får innvilget, abort i god tid før 12. uke. Men blant annet fordi livmoren ligger så dypt i bekkenet, er det medisinsk sett tryggest å vente til etter tolvte uke. Dermed skulle en abortnemnd vaert koblet inn. Men ved hjelp av en unntaksbes­temmelse i lovens forskrifte­r fra 2001 – som aldri var ment for fosterredu­ksjon – kan aborten utsettes en uke av medisinske årsaker, uten nemndbehan­dling.

– Jeg mener det er på tide å rydde opp, slik at også disse abortene skal behandles i nemnd. I dag

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway