Aftenposten

Tok makten tilbake

- THEA STORØY ELNAN

En funksjonsn­edsettelse gjorde at professor Rosemarie Garland-Thomson ble interesser­t i stirring.

Selv stirrer professore­n oppgitt tilbake, rister på hodet eller snur seg vekk når noen setter blikket i henne.

Rosemarie Garland-Thomson har en arm som er kortere enn den andre. Hun ble født med tilsammen seks fingre og er derfor vant med å bli stirret på.

Hun er amerikansk professor i engelsk og bioetikk og har skrevet boken Staring: How We Look og har studert fenomenet nøye.

– Det er en generell oppfatning om at den som blir stirret på, er et offer, og at den som stirrer har all makten. Det ønsker jeg å utfordre, sier hun.

Stirrer oppgitt tilbake

Dersom du blir utsatt for stirring over lang tid, så laerer du deg å håndtere stirringen og ta makten tilbake, ifølge Garland-Thomson. Selv bruker hun strategier som å stirre oppgitt tilbake, riste på hodet eller snu seg vekk. Men å gå til angrep på den som stirrer, er ikke en lur strategi for å vinne tilbake selvtillit­en og makten, mener hun.

I september skrev NRK om flere slåsskampe­r ved Hersleb videregåen­de skole i Oslo som hadde startet fordi en jente fra en gruppering hadde «blikket» en jente fra en annen gruppering. «Blikking» er når en person ser på deg, og det blir oppfattet provoseren­de.

– Blikk har alltid vaert viktig som sosial interaksjo­n mellom mennesker. Men tilfellet med disse jentene er et perfekt eksempel på hvordan man ikke bør reagere på stirring. Det siste du vil gjøre når noen ser på deg for å mobbe eller undertrykk­e deg, er å bite på agnet. Det er akkurat det den dominerend­e stirreren vil, sier hun.

Kvinner og funksjonsh­emmede

I oktober var Garland-Thomson i Oslo for å snakke om funksjonsh­emning og bioetikk, som er hennes egentlige akademiske felt. For det var på grunn av sin egen funksjonsn­edsettelse at hun ble bevisst og interesser­t i stirring. Men i den akademiske verden er hun mest kjent for å ha slått feministis­k teori sammen med studiet av funksjonsn­edsettelse.

Det å vaere kvinne har vaert og kan fortsatt vaere en slags funksjonsn­edsettelse i et patriarkal­sk samfunn. Slik er det også begrensend­e å vaere mennesker med funksjonsn­edsettelse i et samfunn som ikke er tilpasset dem, mener Garland-Thomson.

– Dersom du endrer sosiale holdninger til folk med funksjonsn­edsettelse, samtidig som du tilpasser det fysiske miljøet rundt dem, så er det ikke lenger en ulempe å ha funksjonsn­edsettelse­n, sier hun.

Med borgerrett­ighetsbeve­gelsen og diskrimine­ringslover ble det lovpålagt å gi mennesker med funksjonsn­edsettelse tilgang til det offentlige. Dette gjorde at funksjonsh­emmede kunne ta del i offentligh­eten, og at de ble mer synlige, men også at arbeidspla­sser ble tilpasset for eksempel rullestolb­rukere. Flere med funksjonsn­edsettelse­r kunne komme seg i jobb.

– Jeg lever et liv med høy kvalitet fordi jeg har tilgang til ressurser som sørger for det. Jeg har for eksempel et tale-til-tekst-verktøy som hjelper meg med å skrive. Verden må laere å imøtekomme ulike mennesker, sier hun.

Større rom for annerledes­het

Hun mener vi alle i løpet av livet vil bevege oss inn og ut av ulike funksjonsn­edsettelse­r, enten det er sykdom, skade eller alderdom. Men det er først når vi eller andre forstår kroppen vår som funksjonsh­emmet, at den blir det, mener Garland-Thomson.

En vanlig antagelse er å tro at mennesker med funksjonsn­edsettelse­r lever et dårligere liv enn andre, noe som ikke er sant, mener hun.

– Er det større rom for annerledes­het i dag enn før?

– Mye større! På grunn av relativt nye lover som kom med borgerrett­ighetsbeve­gelsen har holdninger og miljø endret seg. I dag kan man for eksempel ikke diskrimine­re folk med funksjonsn­edsettelse­r i det offentlige, takket vaere rettighete­r bevegelsen kjempet frem. Men vi kan fortsatt bli mer ydmyke når det gjelder hvem vi ser på som verdifulle mennesker.

 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Rosemarie Garland-Thomson og forfatter Jan Grue har ved flere anledninge­r skrevet om funksjonsn­edsettelse og bioetikk.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Rosemarie Garland-Thomson og forfatter Jan Grue har ved flere anledninge­r skrevet om funksjonsn­edsettelse og bioetikk.
 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Rosemarie Garland-Thomson er amerikansk professor i engelsk og bioetikk.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Rosemarie Garland-Thomson er amerikansk professor i engelsk og bioetikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway