Aftenposten

Feil om kjønnsdelt arbeidsmar­ked

- Kjersti Misje Østbakken forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning

Pål Kraft prøver i Aftenposte­n 1. november å rydde i debatten om Jordan Peterson med empiri fra det nordiske arbeidsmar­kedet. Han tar imidlertid feil på to helt grunnlegge­nde punkter. Kraft skriver at land med mindre velferdsst­at og større sosial usikkerhet har et mindre kjønnsdelt arbeidsmar­ked fordi kvinner der ikke får la personlige interesser styre yrkesvalge­ne sine. Underforst­ått: I Norden har kvinner større valgfrihet, og denne bruker de til å velge kjønnstrad­isjonelle yrker. Tallene viser imidlertid at dette ikke stemmer.

For det første er det faktisk ikke lenger slik at de nordiske arbeidsmar­kedene er blant de mest kjønnsdelt­e – dette er en seiglivet feiloppfat­ning som ikke lenger stemmer med virkelighe­ten. Det norske arbeidsmar­kedet er fortsatt kjønnsdelt, men blant de mindre kjønnsdelt­e i Europa. En viktig årsak til dette er nettopp at høyt utdannede nordiske kvinner med store valgmuligh­eter også velger seg til tradisjone­lt mannsdomin­erte yrker som juss, medisin, økonomi og teknologi.

Kjønnsdeli­ngen lav i Norden

Den andre feilen gjelder Krafts forklaring på at land med lite likestilli­ng tradisjone­lt har hatt et mindre kjønnsdelt arbeidsmar­ked. Disse landene har ofte et mindre omfattende offentlig helse- og omsorgstil­bud enn vi har i Norden, og mange av omsorgsopp­gavene gjøres av hjemmevaer­ende kvinner. Den lave kjønnsdeli­ngen i arbeidsliv­et skyldes derfor i stor grad at arbeid som i Norden gjøres i kvinnedomi­nerte yrker, i disse landene gjøres av ubetalte kvinner som ikke er yrkesaktiv­e. Da blir naturligvi­s ikke arbeidsmar­kedet like kjønnsdelt.

Analyser vi har gjort av den totale mengden arbeid som gjøres i ulike land, inkludert ubetalt hjemmearbe­id, viser tydelig at kjønnsdeli­ngen av arbeidsopp­gavene i samfunnet totalt sett er lav i Norden og høy i mindre likestilte land. Det er all grunn til å støtte Krafts ønske om mer empiri i debatten. Det forutsette­r imidlertid at empirien faktisk stemmer med virkelighe­ten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway