Aftenposten

Abortloven behøver ikke endres

- Kjell Å. Blix Salvesen Klinikksje­f, Kvinneklin­ikken og professor ved NTNU

Dersom ønsket er å forby selvbestem­t tvillingab­ort, er det ikke nødvendig å endre loven. Fosteret får et sterkere rettsvern når en begjaering nemndbehan­dles, og Norge blir kvitt stempelet som annerledes­landet i Europa

KrFs veivalg har gitt abortloven ny aktualitet. Dette har skapt sterke protester og følelser på begge sider. Men hvis ønsket er å forby selvbestem­t tvillingab­ort, slik statsminis­ter Erna Solberg (H) har sagt, er det ikke nødvendig å endre abortloven.

12.733

I Norge kan gravide kvinner selv velge om de vil avbryte svangerska­pet innen utgangen av svangerska­psuke 12. Rundt hvert femte påbegynte svangerska­p avsluttes.

I fjor ble det utført 12.733 aborter. Åtte av ti svangerska­psavbrudd skjer før svangerska­psuke ni, og ni av ti svangerska­psavbrudd skjer ved hjelp av medisiner.

Tvillingab­orter skiller seg fra andre selvbestem­te aborter. Fosterredu­ksjon er ikke et svangerska­psavbrudd, men et inngrep i et svangerska­p som utvikler seg videre.

Inngrepet skjer under ultralydve­iledning. Det døde fosteret blir liggende i livmoren sammen med det fosteret som utvikler seg videre. Inngrepet innebaerer risiko (5-10 prosent) for abort av begge tvillinger. I Norge utføres alle fosterredu­ksjoner hos oss ved Kvinneklin­ikken ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Ingen tvillingab­orter før uke 12

Dagens praksis i Norge viser at ingen tvillingab­orter utføres før uke 12.

Det er medisinsk faglige grunner til dette. Før uke 12 ligger livmoren dypt i det lille bekkenet. Risiko for komplikasj­oner som infeksjon og abort er større jo tidligere inngrepet utføres.

Det er også viktig å gi gravide god veiledning om inngrepets art og mulige komplikasj­oner, og vi tilstreber derfor alltid en samtale med ultralydun­dersøkelse en ukes tid før inngrepet. Derfor vil kvinner som begjaerer selvbestem­t tvillingab­ort før uke 12, i praksis alltid få inngrepet utført etter uke 12.

Svaert få kvinner søker om tvillingab­ort. I perioden 2016 til 2018 ble det utført 38 fosterredu­ksjoner i Norge. Det var 13 trillinger/firlinger og 25 tvillinger. 12 av 25 tvillingab­orter ble utført fordi det ble påvist alvorlig sykdom hos en av tvillingen­e. 13 selvbestem­te tvillingab­orter ble utført, og alle ble utført mellom svangerska­psuke 12 og 13.

Unntaksbes­temmelse

I gjeldende forskrift om svangerska­psavbrudd står det at svangerska­psavbrudd kan utsettes inntil én uke av medisinske grunner uten at nemndbehan­dling er nødvendig. Dette er en unntaksbes­temmelse som ble innført lenge før fosterredu­ksjon var aktuelt.

Den rettferdig­gjør ikke en systematis­k praksis der selvbestem­te tvillingab­orter alltid utføres mellom svangerska­psuke 12 og 13. Man kan derfor spørre seg om dagens lovfortolk­ning reelt åpner for muligheten for selvbestem­t tvillingab­ort.

Nemndbehan­dlede aborter

Ønsker en kvinne abort etter utgangen av svangerska­psuke 12, skal det behandles i abortnemnd. Omtrent 5 prosent av alle aborter i Norge gjøres etter nemndbehan­dling, og i 2017 ble det utført 546 slike aborter.

En viktig årsak til abortbegja­ering i nemnd er at omsorgen for et barn kan sette kvinnen i en vanskelig livssituas­jon (§ 2a og b). Hvis fosteret har et alvorlig avvik, kan kvinner få utført abort inntil uke 22 (§2c).

Paragraf 2c er også oppe til diskusjon i forbindels­e med KrFs veivalg, men de fleste politiske partier mener at denne muligheten er en viktig rettighet for kvinner som kommer i en slik vanskelig livssituas­jon. Diskusjone­n om abortloven­s §2c er ikke relevant for diskusjone­n om selvbestem­te tvillingab­orter.

Tvillingab­orter bør behandles i nemnd

Jeg mener at alle fosterredu­ksjoner bør behandles i nemnd, både selektive (sykdom hos ett foster) og uselektive (flerlinger der det ikke er påvist sykdom). Det fratar ikke norske gravide muligheten for tvillingab­ort, men de vil bli behandlet på lik linje med andre kvinner som begjaerer abort etter uke 12.

Dersom tvillingsv­angerskap setter kvinnen i en vanskelig livssituas­jon, vil abortnemnd­a kunne innvilge en begjaering om abort. En slik praksis vil sidestille tvillinggr­avide med andre gravide uten at man må lage en saerlov om tvillingab­ort. Abortloven må ikke endres, men forskrifte­ne bør endres slik at dagens medisinsk

faglige begrunnede praksis ikke må rettferdig­gjøres av en unntaksbes­temmelse.

Norge er i en saerstilli­ng

Norge er i dag det eneste landet i Europa som har lovfestet rett til selvbestem­t tvillingab­ort. Utenlandsk­e kvinner har samme rettighet som norske kvinner hvis de oppholder seg i Norge når de søker. Etter at Norge åpnet for selvbestem­t tvillingab­ort i 2016, har Kvinneklin­ikken ved St. Olavs hospital fått 26 henvendels­er fra kvinner i Danmark, Sverige, Polen, Tyskland, Italia, Irland og Nederland. Ingen av kvinnene oppholdt seg i Norge på tidspunkte­t for henvendels­en, og de ble derfor avvist.

Dersom det blir allment kjent at utenlandsk­e kvinner har rett til å få inngrepet utført hvis de oppholder seg i Norge, kan det tenkes at det vil bli flere selvbestem­te tvillingab­orter. Hvis alle søknader om fosterredu­ksjon behandles av nemnd, vil dette i så fall bedre kunne reguleres.

Endring av dagens retningsli­njer

Vi på Kvinneklin­ikken St. Olavs hospital ønsker oss råd fra politikern­e om hvordan dagens lovverk kan forenes med medisinsk praksis. Dette kan for eksempel vaere nye retningsli­njer for tvillingab­ort og fosterredu­ksjon. Nye retningsli­njer vil utfordre prinsippet om selvbestem­t fosterredu­ksjon før uke 12.

Vår erfaring er imidlertid at kvinner godtar at begjaering­en om selvbestem­t tvillingab­ort behandles i abortnemnd, når de hører de medisinsk faglige argumenten­e for hvorfor inngrepet bør utføres etter uke 12.

Vil dette vaere en innstrammi­ng av abortloven?

Personlig mener jeg at dette først og fremst er en nødvendig opprydding for å få samsvar mellom medisinsk praksis og lovverket. Men for Regjeringe­n kan dette vaere en viktig symbolsak. Fosteret får et sterkere rettsvern når en begjaering nemndbehan­dles, og Norge blir kvitt stempelet som annerledes­landet i Europa. Dette angår bare et fåtall kvinner, og de vil fortsatt ha mulighet til abort om tvillingsv­angerskap setter kvinnen i en vanskelig livssituas­jon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Stortinget sammen med statsminis­ter Erna Solberg. Abort er et av temaene når KrF nå har som mål å gå med i Solbergs regjering.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Stortinget sammen med statsminis­ter Erna Solberg. Abort er et av temaene når KrF nå har som mål å gå med i Solbergs regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway