Aftenposten

Bilfritt byliv en kulturutfo­rdring i Oslo kommune

- Hans Edvardsen tidligere prosjektdi­rektør for Bilfritt byliv Hilde Aga leder av Norsk Tannpleier­forening i Delta

Andreas Slettholm skriver i en kommentar den 26. oktober at styringsam­bisjonene for byrådet ikke følges opp. I prosjekt «Bilfritt byliv» kommer dette saerdeles tydelig frem. For å sikre gjennomfør­ingskraft, vedtok byrådet å etablere en gjennomfør­ingsorgani­sasjon med et direkte mandat fra byrådet.

Prosjektet utfordret beslutning­skultur og den tradisjone­lle styringsku­lturen i kommunen. Prosjektet skulle fungere som en tverretatl­ig og samarbeide­nde enhet med fokus på kultur, frivilligh­et, naeringsli­v og eiendomsut­vikling. Det geniale var å ta bort fokuset fra det bilfrie til det å skape byliv.

Utfordring­en for byrådet var å kunne møte en slik byutviklin­g med en god ledelsesme­ssig tilnaermin­g – byråkratie­t likte ikke å vaere med på en utvikling av byen der initiativ og kreativite­t ikke ble styrt kun ut fra kommunale premisser. Politikern­e setter seg raskt i «baksetet» og blir søvnige. Det politiske målet er oppnådd – Oslo er blitt en miljøhoved­stad. Det politiske lederskape­t abdiserer og tiltakene for et aktivt byliv blir noen passive aksjoner knyttet til en meningsløs fjerning av parkerings­plasser og ladestasjo­ner for elbiler, uten å erstatte dette byrommet med aktive tiltak som genererer byliv. Målet er kanskje nådd – men resultatet er uteblitt – kanskje en dekkende beskrivels­e av et politisk lederskap som sover best i «baksetet». Rettleiing og oppfølging på tannklinik­k av tannpleier eller tannlege, styrker pasienten sin eigenkontr­oll. Det er med på å skape god tannhelse.

Den viktigaste innsatsen for å betra folk si helse, skjer likevel utanfor helsetenes­ta. Fylke som har satsa på systematis­k samhandlin­g på ulike områder, viser til gode resultat blant 18-åringar. Ei gratis tannhelset­eneste for heile folket vil påføra samfunnet store kostnader. Kunnskap om og motivasjon til å ta var på tennene er enklare og rimelegare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway