Aftenposten

Det klinikkled­erne ikke nevner

- Klinikktil­litsvalgte ved Oslo universite­tssykehus

Vi vil heller ha en sykehuspla­n bygget på god utredning og hensiktsme­ssige vurderinge­r fremfor hastverksa­rbeid.

I Aftenposte­n 18. oktober enes klinikkled­ere ved Oslo universite­tssykehus (OUS) om et intetsigen­de innlegg. Som ansatte i OUS er vi involvert i prosjektet med nye sykehus og mener OUS trenger nye bygg for god pasientbeh­andling også for fremtiden. Likevel har vi en rekke bekymringe­r vi håpet våre klinikkled­ere ville nevne.

Vi er enig i at samlede fagmiljø kan komme pasienten til gode. Det klinikkled­erne glemte å nevne, var at ved å dele funksjoner mellom Aker og Gaustad vil fagmiljøer splittes igjen.

Traumebeha­ndlingen til Gaustad

Klinikkled­erne skriver at traume flyttes til Gaustad for å tilby «integrerte tverrfagli­ge funksjoner». Det er kjempeflot­t, om man aner hva det betyr. Det klinikkled­erne ikke nevner, er at god traumebeha­ndling betinger mengdetren­ing. Gaustad skal vaere lokalsykeh­us for tre bydeler. Traumemilj­øet mener det er for lite for oppretthol­dt kvalitet. På Gaustad blir det ikke plass til et stort nok pasientgru­nnlag. Det er en stor, reell bekymring at det vil gå på bekostning av tilbudet til pasientene.

Aker, Lovisenber­g og Diakonhjem­met

Oslos politikere og Akers venner gledes med at lokalsykeh­uset Aker bygges. Lederne nevner ikke at kun en bydel i Groruddale­n planlegges til sykehuset. Om resten får plass i etappe to vet ingen. Det avhenger av forhold OUS ikke rår over. Lovisenber­g og Diakonhjem­met skal øke sitt ansvar for sine pasienter. Lovisenber­g behandler under 30 % av pasientene i sitt område. OUS behandler resten. Diakonhjem­met har en noe høyere dekning. Det er på sin plass å undre seg over realismen i øket egendeknin­g hos disse sykehusene.

Lederne nevner ikke at vi må kjøpe en tomt ved Aker til en kostnad man ikke tør si. Planleggin­gen tar ikke høyde for regulering av tomtene, eller at vi må kjøpe bebodd tomt. Driftseffe­ktiviserin­g og innsparing­er i fremtiden skal betale tomten. Vi er bekymret for at den økonomiske risikoen ved å bygge Aker ikke er godt nok belyst.

Det var flere tema klinikkled­erne ikke nevnte, mulig de ikke er så samstemte som de fremstår. Vi nevner:

Hvem får flytte først?

Helse Sør-Øst har bestemt at vi skal flytte i to etapper for å redusere økonomisk risiko. Det er uenighet i sykehuset om hvilke fagområder som må vente, dette fører til at fagmiljøer settes opp mot hverandre. Ingen vil bli alene igjen i gamle bygg. En plan er at psykiatrie­n må vente. Det betyr at psykiatrie­n på ubestemt tid må drifte i uhensiktsm­essige lokaler. Psykiatrie­n taper mot somatikken, noe helseminis­teren insisterer på at ikke skal skje. Den gylne regel gjelder ikke oss.

Nyfødte i ambulanse

Nye Aker får den største fødeavdeli­ngen.

Med den følger en nyfødtinte­nsiv, barneavdel­ingen blir på Gaustad. Dette anses greit fordi det er vanlig på små lokalsykeh­us. På Aker planlegges 10.000 fødsler. Faren er at nyfødte blir avhengig av ambulanse til Gaustad for behandling. Transport av disse pasientene er høyrisiko. Ønsker vi å kalkulere med dette?

Fagmiljøen­e uttrykker at sykehusene blir for små, på grunn av økonomi. For små sykehus gir dårligere pasientbeh­andling og en belastende arbeidshve­rdag. Den ferdigregu­lerte Ullevålsto­mten eier vi. Ullevål har flere bygg av god kvalitet som ikke benyttes videre om Ullevål nedlegges. Nybygg på Ullevål er ikke en motsetning til samling av funksjoner, men ivaretar fremtidig ekspansjon av OUS ved de fremdeles ledige arealer.

Klinikkled­erne nevner ikke alt dette, men vi ansatte må få lov å undre oss.

Hastverksa­rbeid

Fristen til saksbehand­ling i styrene i desember gir et tidspress der klarsignal til bygging oppleves som det viktigste. Vi vil heller ha en plan bygget på god utredning og hensiktsme­ssige vurderinge­r fremfor hastverksa­rbeid.

Samtlige klinikktil­litsvalgte for Norsk Sykepleier­forbund ved Oslo universite­tssykehus:

Marie Holmseth, Nina Qvale-Hjertenes, Anne Hauan Helle, Marianne Nordahl, Berit Averstad, Therese Heggedal, Rolf-André Oxholm, Mette Neergård, Cathrine Hoelstad, Vibeke Cecilie Hesselberg

 ?? ILLUSTRASJ­ON: RATIO ARCHITEMA ARCHITECTS ?? Den foreløpige skissen over nytt sykehus på Gaustad som inngår i Helse Sør-Østs store sykehuspla­n.
ILLUSTRASJ­ON: RATIO ARCHITEMA ARCHITECTS Den foreløpige skissen over nytt sykehus på Gaustad som inngår i Helse Sør-Østs store sykehuspla­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway