Aftenposten

«Rädda INFavtalen – död eller levende»

- Abid Q. Raja utenrikspo­litisk talsmann, Venstre

I disse dager trener NATO på å forsvare Norge, samtidig som USA vil trekke seg fra nedrustnin­gsavtalen INF. Putin har gjort sitt for å undergrave avtalen. Det er Europa som har mest å tape på at den faller. Jeg og Venstre mener det trengs et NATO-hastetoppm­øte for å redde den, selv om den nå befinner seg i dødens dal.

INF-avtalen var et gjennombru­dd for nedrustnin­g. Kort- og mellomdist­anserakett­er muliggjord­e en begrenset konflikt i Europa og er viktige verktøy for dem som ønsker å bruke taktiske atomvåpen i konvensjon­ell krig.

Europa er ikke en part til INFavtalen. Samtidig er det Russlands handlinger som fører til at USA vil trekke seg fra avtalen. Et nytt våpenkappl­øp med kort- og mellomstre­kningsmiss­iler vil kunne bety en storstilt atomvåpeno­pprustning i Europa.

Trump og Putins møte i Helsinki var en tapt mulighet til å revitalise­re INF. Ingen av de to har en interesse av et nytt våpenkappl­øp i Europa. Russland er et aldrende samfunn med en oljedrevet økonomi på sparebluss. Vesten står ovenfor store globale utfordring­er og er best tjent med nedrustnin­g.

Faller INF, kan det true den nye START-avtalen. Den har som mål å halvere antall kjernefysi­ske missilavfy­ringssyste­mer. Derfor er det viktigere nå enn noensinne at europeiske allierte står opp for de nedrustnin­gsavtalene som er inngått. Nasjonalga­lleriet planlegges stengt fra midten av januar 2019. Byggets fremtidige bruk er fortsatt uavklart. Aksjon Redd Nasjonalga­lleriet arbeider for at Nasjonalga­lleriet skal bestå og at det kan vaere åpnet for publikum mens kunst flyttes ut til det nye museet på Vestbanen. Å stenge Nasjonalga­lleriet, slik at Norge i nesten to år blir uten et Nasjonalmu­seum for kunst, er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway