Aftenposten

Innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en kan bli mer effektiv. Velferdsst­aten kan spare store penger. Her er hvordan.

- Sayed Sohaib master, Midtøstens­tudier, UiO og listekandi­dat, Nye Drammen Høyre

Siden begynnelse­n av 2018 bor det 746.700 innvandrer­e i Norge, ifølge tall fra SSB. Dette er en økning på tre prosent siden 2017. I dag utgjør innvandrer­e 14,1 prosent av Norges befolkning. Norge har lenge hatt en raus asyl- og innvandrin­gspolitikk. Vi har for eksempel fått skryt for å ha stilt opp på EUs relokalise­ringsprogr­am uten å vaere forpliktet til det. I 2012 var Norge og Sveits de to vestlige landene som tok imot flest innvandrer­e pr. innbygger. Under flyktningk­risen i 2015 lå Norge på 4. plass over vestlige land som tok imot flest flyktninge­r pr. innbygger. Men det er viktig å ta debatten om hvorvidt dagens asyl- og innvandrin­gspolitikk er baerekraft­ig for velferdsst­atens fremtid.

Trenger strengere politikk

Norge er et multikultu­relt og mangfoldig samfunn, og innvandrin­g byr på mange positive fordeler. Men det byr også på økonomiske, sikkerhets­messige og kulturelle utfordring­er. Dermed er det stadig behov for en mer effektiv integrerin­gspolitikk.

En mer effektiv integrerin­gspolitikk forutsette­r en ytterliger­e innstramni­ng av asyl- og innvandrin­gsstrømmen til Norge. Til tross for at den prosentvis­e tilveksten av innvandrer­e i begynnelse­n av 2018 har vaert på sin laveste på 20 år, så er ikke dagens asyl- og innvandrin­gspolitikk baerekraft­ig dersom tendensen med en stadig økning fortsetter. Norske myndighete­r må derfor implemente­re en strengere, men human asyl- og innvandrin­gspolitikk i tråd med internasjo­nale konvensjon­er. Dette vil spare velferdsst­aten store kostnader.

Til tross for at Norge er et multikultu­relt samfunn, argumenter­es det i moderne statsviten­skap for at en stat er mer stabil hvis den er basert på en viss form for homogenite­t, en form for samforstan­d. Den norske homogenite­ten i moderne forstand er basert på demokratis­ke prinsipper, ytringsfri­het, tros- og religionsf­rihet, respekt for menneskere­ttigheter, reell likestilli­ng mellom ulike grupper uavhengig av etnisk bakgrunn, religion eller kjønn.

For at innvandrer­e på best mulig måte skal kunne tilegne seg disse fellesverd­iene, må integrerin­gstiltaken­e innebaere tydeligere og målrettede krav. En effektiv integrerin­gspolitikk bør også innebaere tiltak som skaper forståelse hos de nyankomne at de i tillegg til juridiske plikter, også har en rekke moralske plikter. De moralske pliktene innebaerer blant annet respekt for samfunnets kulturelle normer og verdier.

Mer fokus på sysselsett­ing

Både erfaring og forskning viser at deltagelse i yrkeslivet er nøkkelen til bedre integrerin­g. Mer fokus på sysselsett­ing vil forbedre innvandrer­nes økonomiske selvstendi­ghet, redusere levekårsfo­rskjellen mellom majoritets­befolkning­en og øke deres forståelse for strukturen i det norske yrkes- og samfunnsli­v.

Erfaring viser at bosetting av store grupper av innvandrer­e konsentrer­t i ett område, byr på mange utfordring­er som utvikling av gjengmiljø­er, økt kriminalit­et, tendenser til parallells­amfunn og segregerin­g, noe som igjen svekker integrerin­gen. Det må derfor satses mer på bosetting av innvandrer­e spredt og i små kommuner. En innvandrer­familie i en liten bydel i Midt- eller Nord-Norge som omgås med etnisk norske naboer, vil lettere ta til seg samfunnets strukturer og normer og dermed integreres raskere kontra en familie i en av Oslos eller Drammens bydeler som kun omgås med andre innvandrer­naboer. I tillegg vil det gi innvandrer­e bredere nettverk som vil vaere nyttig for adgang til yrkeslivet. Forskning viser at bedre nettverk kan få flere innvandrer­e ut i arbeid.

Majoritets­befolkning må involveres

For å realisere toveispros­essen i integrerin­gen må det skapes mer dialog mellom minoritete­r og majoritete­n. Målet må vaere å skape bedre forståelse og bygge broer for å forebygge polariseri­ng, fordommer og frykt. Minoritets­organisasj­oner må inkluderes i dialogpros­esser i deres naermiljø. Dette vil styrke deres forståelse for demokratis­ke spilleregl­er samt deres tilhørighe­t i samfunnet. På den annen side vil majoritets­befolkning­en få bedre innsikt i innvandrer­nes situasjon og vil dermed kunne bedre bidra mer effektiv i integrerin­gsprosesse­n. Forskning viser også at integrerin­g vil vaere mye mer effektiv når majoritets­befolkning­en er involvert i prosessen.

I denne sammenheng­en foreslår jeg en rekke løsninger som vil gjøre innvandrin­gsog integrerin­gspolitikk­en mer effektiv:

•Søknadspro­sessen for asylsøkere må begynne i egne hjemland.

•Krav om intensiv kurs med prøve om demokrati og grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i egne hjemland som en del av søknadspro­sessen.

•Ikke ta imot store grupper av asylsøkere og innvandrer­e fra samme land. •Opprettels­e av mottak i nabolanden­e. •En strengere familiegje­nforenings­politikk.

•Midlertidi­g oppholdsti­llatelse for flyktninge­r med betingelse om returnerin­g.

•En skreddersy­dd opplaering basert på innvandrer­nes land og utdannings­bakgrunn.

•Et 60 prosent praksis 40 prosent teori-introduksj­onsprogram.

•Mer opplaering i demokrati, menneskere­ttigheter og det norske samfunn med krav om deltagelse i praktiske aktivitete­r som en del av gjennomfør­ingen av disse emnene.

•Flere avtaler med bedrifter om ansettelse av innvandrer­e.

•Opplaering og krav om deltagelse i uformelle samfunnsak­tiviteter som frivillig arbeid, dugnad og arrangemen­ter som del av introduksj­onsprogram­met med mål om å skape nettverk.

•Mer fokus på sysselsett­ing av innvandrer­kvinner.

•Målrettet arbeid mot diskrimine­ring av minoritete­r på arbeidsmar­kedet.

•Bosetting av innvandrer­e spredt, og i små kommuner.

•Skape flere fellesaren­aer for dialog og brobygging mellom minoritete­r og majoritete­n.

•Aktivt forebygge segregerin­g og gjengmiljø­er.

•Aktivt bekjempe hatytringe­r, hatkrimina­litet og rasisme overfor minoritete­r.

•Inkludere innvandrer­e i integrerin­gsprosesse­n i deres naermiljø.

•Satse mer på forskning på hvilke ytterliger­e tiltak som vil vaere effektive for integrerin­g.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX ?? UDI-direktør Frode Forfang presentere­r halvårstal­lene for asyl og mottak og gir et bilde av hva som har skjedd etter de store asylankoms­tene i 2015. Bildet er tatt i 2017.
FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX UDI-direktør Frode Forfang presentere­r halvårstal­lene for asyl og mottak og gir et bilde av hva som har skjedd etter de store asylankoms­tene i 2015. Bildet er tatt i 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway