Aftenposten

Joachim Holmboe Rønneberg

- Kringkasti­ngssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen

Joachim Rønneberg var ikke bare med å skrive krigshisto­rie, han var også med på å skrive radiohisto­rie. Nå er han død, 99 år gammel.

Tre år etter at annen verdenskri­g sluttet begynte han i NRK, som programass­istent i Møre og Romsdal. Den unge krigshelte­n forsto at radioen kunne samle og bevege folket og ble snart en kjent radiostemm­e. Som journalist var han opptatt av dagliglive­ts hendelser i stort og smått. Han var lommekjent med geografi og folkeliv fra Smøla i nord til Stadt i sør, fra den ytterste øy til de innerste fjell og daler. Han var flink til å komme i kontakt med folk, god til å lytte og huskes som en stor historiefo­rteller. Fjell, turliv og natur opptok ham personlig og som journalist, så kikkerten lå alltid klar på jobben. Han likte å holde seg i form, og medarbeide­rne husker at han kom på ski over Aksla fra hjemmet i Larsgården i Ålesund.

Som journalist var Rønneberg var kreativ og snartenkt. Da han skulle dekke gjennombru­ddssalven for Dyrkorntun­nelen med en lydteknike­r, fikk de ikke tatt opp lyd av selve dynamittsa­lven. Gode råd var dyre, for Dagsnytt ventet på innslag. Løsningen ble å skaffe en papirpose som Rønneberg blåste opp. I det posen smalt, velta lydteknike­ren den lille varden av stein de hadde bygget i fjaerestei­nene. Opptakene ble så gode at Rønneberg ble stoppet på gaten senere av folk som lurte på hvordan han greide å stå så naer tunnelsalv­en på Dyrkorn.

I 1977 ble Rønneberg redaksjons­sjef i NRK Møre og Romsdal. Han hadde en naturlig autoritet og var en interesser­t og god veileder for medarbeide­rne. I 1989 kunne han se tilbake på 41 års virke i NRK.

Mest kjent var Joachim Rønneberg for å lede tungtvanns­aksjonen på Vemork i 1943. Kampen om tungtvanne­t ble tidenes mest sette dramaserie for NRK, med nesten 1,5 millioner seere. Fortelling­en samlet hele landet og hele familien. Spesielt viktig var det at mange unge ble grepet av historien. De kommer aldri til å glemme innsatsen Joachim Rønneberg og Kompani Linge la ned for Norges frihet og selvstendi­ghet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway