Aftenposten

Jeg mot eliten

Å iscenesett­e seg selv som individet mot makten, den undertrykt­e mot eliten, er blitt den raskeste vei til toppen i dag. Og det er sånne som jeg som har skylden.

- Øystein Stene

Gjennom skolegange­n på 1980-tallet var jeg en djevelsk plagsom elev. Jeg gjorde det til en sport å krangle med laerere, til mine medelevers forlystels­e eller irritasjon.

Laererne jeg møtte, var moderate, venstreori­enterte og pragmatisk­e og skjønte ikke helt hva jeg ville. Ikke så rart, for mistro til autoritete­r var min eneste kampsak. Ingen skulle bestemme over meg, ingen kunne vite bedre enn meg.

Noe har skjedd siden den gang. Mens den totale maktkritik­k for noen tiår siden var forbeholdt bråkmakere som meg, er den i dag blitt allemannse­ie. Nå går det tretten på dusinet av oss.

Kritikk gir kred. Over hele den vestlige hemisfaere inntar alt fra studenter til presidente­r tilsynelat­ende progressiv­e og kritiske positurer. Ikke minst har høyrepopul­ister laert kunsten.

Hvordan i all verden skjedde det?

Mistro som strategi

Da jeg på 1990-tallet begynte på universite­tet, kom jeg til et miljø der motstand og kritikk til min forbausels­e ble møtt med aerbødighe­t. I fag som filosofi og litteratur­vitenskap var mistro hele fundamente­t.

I sentrum av studiene var gjerne franske filosofer som Michel Foucault og Jacques Derrida. Dette var tenkere som prøvde å plukke opp restene av en mislykket marxisme, og som fra studentopp­røret i 1968 fikk gjennomsla­g over hele den vestlige verden. De problemati­serte alle former for hierarki og makt.

På 1990-tallet var dette de nye autoritete­r ved vestlige universite­ter, spesielt på humanistis­ke studier. Også ved Universite­tet i Bergen, der jeg slet mine ungdomssko. Professore­ne snakket om maktkritis­ke filosofer med en voldsom lidenskap som smittet over på oss studenter der vi fortsatte å dekonstrue­re og postmodern­isere i barer og bokollekti­v.

Av Foucault laerte jeg at historiesk­riving alltid har valgt side, så man kan like godt skrive en ny. Selv kom han til at psykiatrie­n konsekvent har forverret situasjone­n for de gale, at medisinfag­et har ødelagt vårt forhold til kroppen.

Med Derrida forsto jeg at alle samtaler er hierarkisk­e og partiske. Språket er bygd opp av motstående begreper der det ene har forrang over det andre, som tenkning

 ??  ?? «Gjennom skolegange­n på 1980-tallet var jeg en djevelsk plagsom elev», skriver Øystein Stene
«Gjennom skolegange­n på 1980-tallet var jeg en djevelsk plagsom elev», skriver Øystein Stene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway