Aftenposten

Skal sørge for at eldre spiser nok

ELDRE, som Astrid Gudrun Børresen, skal nå følges systematis­k opp av hjemmetjen­esten. For mange eldre er underernae­rte.

- Bethen Steenbuch og Ketil Blom Haugstulen (foto)

50%

av de undersøkte over 70 år var moderat eller alvorlig underernae­rt, ifølge en stikkprøve utført av ernaerings­fysiologer ved Oslo-sykehus.

Hjemme hos Astrid Gudrun Børresen (88) lager hjemmesyke­pleier Maria Lillegaard brødskiver med ost og leverposte­i.

– Vi passer på at brukerne spiser på riktig tidspunkt. Blodsukker­et må holdes stabilt blant annet for å unngå svimmelhet. Mange detaljer henger sammen, sier den erfarne hjemmesyke­pleieren.

– Maria har laget så mye mat at jeg har til kvelds også. Det er forresten ikke bare jeg som skal vaere trygg. Barna mine skal også vaere trygge på at jeg blir passet på, for de har travle liv, sier Astrid Gudrun Børresen.

Mange underernae­rte

I juli fikk Oslo en ny ernaerings­strategi som skal følges opp i hver enkelt bydel.

Strategien innebaerer blant annet at alle brukere av hjemmetjen­esten skal kartlegges for ernaerings­messig risiko. De som er eller kan bli underernae­rt, skal få en individuel­l ernaerings­plan og følges opp systematis­k.

Bakteppet er blant annet disse funnene:

En dagsunders­økelse fra 2016 utført av kliniske ernaerings­fysiologer ved Diakonhjem­met Sykehus av et tilfeldig utvalg pasienter, viste at 50 prosent av de over 70 år var moderat eller alvorlig underernae­rt.

Kommunerev­isjonens rapport fra 2014; «Forebyggin­g og behandling av underernae­ring hos hjemmeboen­de eldre i Bydel Frogner», viste at ernaerings­arbeidet med eldre brukere ikke var tilstrekke­lig. Det ble hverken laget individuel­le ernaerings­planer i tråd med kravene eller satt mål for ernaerings­tiltakene.

Skal ha ernaerings­blikk

– Fra neste år forventer vi at det tverrfagli­ge teamet i hjemmetjen­esten i bydelene har ernaerings- og f armasøytko­mpetanse. Alle i hjemmetjen­esten skal ha et ernaerings­blikk. Vi vil ha mer strategisk dokumentas­jon av ernaeringe­n til hver bruker, sier helsebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Flere bydeler er i gang. St. Hanshaugen har for eksempel inngått avtale om ernaerings­fysiolog med Lovisenber­g Diakonale Sykehus, mens Søndre Nordstrand og Østensjø har ansatt egne kliniske ernaerings­fysiologer. Sagene har utviklet en egen modell.

Kan påvirke matinntake­t

Anne-Rikke Vilbo er klinisk ernaerings­fysiolog. Hun forteller at eldre, uten gode ernaerings­tiltak, kan få svelgevans­ker etter slag eller ved nevrologis­ke lidelser som Parkinsons sykdom.

– Dette kan igjen føre til redusert matinntak og underernae­ring. Underernae­ring alene kan også gi svelgevans­ker. Dette stiller store krav til maten som serveres, da feilsvelgi­ng kan føre til lungebeten­nelse.

Vilbo slår fast at ulike faktorer som dårlige tenner, overmedisi­nering, ensomhet og forstoppel­se, kan påvirke matinntake­t.

– For en dement bruker kan kjente ansikter, faste rutiner og kanskje musikk bidra til lyst til å spise. Det er viktig at disse faktorene kartlegges hos hjemmetjen­estens brukere.

Vilbo håper noen av de 500 stillingen­e byrådet gikk til valg på å innføre i hjemmetjen­esten, blir ernaerings­fysiologer. Selv er hun hyret inn i en 40 prosent stilling fra Diakonhjem­met Sykehus for å veilede og laere opp ansatte i hjemmetjen­esten i bydelene Ullern og Frogner.

«Mat er ofte medisin»

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl sier at hun er opptatt av at eldre skal vaere sjef i eget liv og at de skal kunne bo trygt hjemme.

– Derfor er 500 nye årsverk i løpet av 2019 et mål for byrådet. Ernaerings­fysiologer kan vaere en del av de 500. Denne kompetanse­n er viktig. Det er mye helse i riktig mat, og mat er ofte medisin. Bedre ernaering kan føre til faerre reinnlegge­lser.

Leder av Helse- og sosialkomi­teen i by-

Vi passer på at brukerne spiser på riktig tidspunkt Maria Lillegaard, hjemmesyke­pleier

styret, James Stove Lorentzen (H), forteller at partiet begynte å fokusere på ernaerings­arbeid når det gjelder eldre allerede for tre år siden.

– Vi er glade for at byrådet følger opp. Det er ingen som argumenter­er mot den nye ernaerings­strategien som kom i sommer. Den er viktig for de eldre. Underernae­ring kan føre til fallskader og at eldre til og med kan virke demente når de egentlig er underernae­rte, sier han.

Høyre-politikere­n mener det bør ansettes flere kliniske ernaerings­fysiologer, slik at bydelene kan benytte seg av deres spisskompe­tanse.

– Raske, små kurs i hjemmetjen­esten er ikke nok. Her må det kvalitetss­jekkes at kunnskapen sitter.

Ny rapport

En ny rapport om hvordan det står til i ernaerings­arbeidet i hjemmetjen­esten i Oslo er ventet allerede i desember. Da er Kommunerev­isjonen i mål med undersøkel­ser som ble påbegynt i februar-mars.

– Vi undersøker om bydelene arbeider systematis­k med å kartlegge og følge opp ernaerings­statusen hos dem som har hjem- mesykeplei­e og praktisk bistand. God ernaerings­status er grunnlegge­nde for helse og livskvalit­et hos syke og eldre. Undersøkel­ser viser at saerlig eldre er i risiko for underernae­ring, sier seniorrådg­iver i avdeling for forvaltnin­gsrevisjon i Kommunerev­isjonen, Irene Jensen.

– En del av rutinen vår

Hjemmesyke­pleier Maria Lillegaard synes det er fint at hjemmetjen­esten undervises i ernaering.

– Å sjekke ernaerings­status hos brukerne skal vaere en del av rutinen vår, sier hun.

Nå skal altså samtlige ansatte i hjemmetjen­estene i Oslo få økt kompetanse om ernaering.

Astrid Gudrun Børresen har hatt Lillegaard som hjemmesyke­pleier i flere år. Det synes hun gir økt trygghet.

88-åringen forteller fra et aktivt yrkesliv, om å skrive dikt og tryggheten i å ha en tro. Hun gleder seg over barn, barnebarn og oldebarn.

– Det er mye helse i å engasjere seg i andre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hjemmesyke­pleier Maria Lillegaard serverer Astrid Gudrun Børresen.
Hjemmesyke­pleier Maria Lillegaard serverer Astrid Gudrun Børresen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway