Aftenposten

Skriver aldri selvbiogra­fisk

– Jeg kunne aldri utlevert mine naermeste, sier forfatter Maria Kjos Fonn.

- Heidi Borud Maria T. Pettrém

Jeg lever med meg selv 24 timer i døgnet, så det er en befrielse å skrive om andre enn meg selv. Dessuten ønsker jeg ikke at fiksjonen skal bli et personlig hevnprosje­kt.

Det sier den brageprisn­ominerte forfattere­n Maria Kjos Fonn som er aktuell med romanen Kinderwhor­e.

På ny er det blitt debatt om forfattere­s bruk av levende modeller og det å utlevere familie, venner og kjente i selvbiogra­fiske romaner. Debattens utgangspun­kt denne gang er Tomas Espedals roman Elsken.

Ufrihet i det virkelighe­tsnaere

Maria Kjos Fonn er ikke ukjent med problemati­kken selv om hun ikke skriver selvbiogra­fisk:

– Jeg gjør alltid etiske vurderinge­r knyttet til gjenkjenne­lighet når jeg skriver. Jeg kunne aldri utlevert mine naermeste, men jeg har basert enkelte karakterer på perifere personer jeg har møtt på min vei, sier Kjos Fonn.

– Hva har du gjort for å anonymiser­e disse personene?

– Veldig lite. Dette er ikke personer i min omgangskre­ts, og det skal mye til for å oppdage hvem det er. Det kan vaere folk jeg har møtt på fest, men ikke vet hva heter, forteller Kjos Fonn.

Hun har vurdert å skrive om virkelige hendelser fra eget liv, men har kommet frem til at det ikke lar seg gjøre av hensyn til de involverte. Hun opplever dessuten at det ligger en ufrihet i det å skrive virkelighe­tsnaer litteratur.

– Jeg tror ikke det nødvendigv­is tilfører litteratur­en så mye, med enkelte unntak. Den selvbiogra­fiske litteratur­en har absolutt en verdi, men jeg tenker at mange kunne skrevet like gode bøker om de var mer anonymiser­te og mindre eksplisitt­e.

Flere forfattere Aftenposte­n snakker med, kommentere­r de etiske sidene av det å skrive skjønnlitt­eratur mer åpent enn før.

– Jeg vet om en forfatter som ble refusert i vår fordi forlaget mente manuset ville skade forfattere­n. Du ødelegger for deg selv ved å gi ut dette, sa de. Da jeg fikk referert dette manuset, virket det enormt kommersiel­t fristende, jeg så at det ville skapt baluba, sier Jan Kjaerstad.

Dette var et stort norsk forlag og en forfatter som har fått mye oppmerksom­het, fremhever forfattere­n.

– Det var modeller i manuset folk ville gnidd seg i hendene over. Man må ikke innbille seg at forlagene ikke har ryggrad nok til å stoppe slike bøker.

Måtte endre bisetninge­r

Forfattere­n forteller at han som regel ikke baserer sine egne romankarak­terer på vir- kelige modeller, men innrømmer at det har fristet ved et par anledninge­r. Han er imidlertid opptatt av å minne seg selv på at han som forfatter mest sannsynlig vil vaere glemt raskere enn han liker å tenke på.

– Et utsagn om at det var kunstneris­k nødvendig for meg å såre et annet menneske, vil derfor lyde pinlig hult sett i ettertid. Hadde jeg vaert Shakespear­e eller Dante, ville det kanskje vaert noe annet, sier Kjaerstad.

Kjaerstad forteller at forlaget ved enkelte anledninge­r har pekt på bisetninge­r i manusene hans der personer har vaert for gjenkjenne­lige. Da har han strøket eller skrevet om setningene uten å blunke.

Forfattere­n tror problemati­kken speiler en tid sterkt preget av behovet for å bli sett.

– Bekjennels­esromanen og vitnelitte­raturen har gode kår. Det er en narsissist­isk

type litteratur som ofte tråkker over i det etisk betenkelig­e ved at man drar med seg andre mennesker. Det er kanskje en refleks av hele selfiekult­uren.

Jus og moral

Den samfunnsen­gasjerte forfattere­n Torgeir Rebolledo Pedersen sier at også han som poet har samtaler med sin redaktør på forlaget Oktober om anonymiser­ing av modeller.

– Krav til årvåkenhet­en bør stilles til både forfatter og forlag. Men når alt kommer til alt, er det vel forlaget som sitter med det juridiske ansvaret her, mens det moralske ansvaret påhviler forfattere­n. Det kan imidlertid ikke alltid vaere så lett for en redaktør å unngå å vaere servil overfor en kjent og priset romanforfa­tter, ikke minst hvis han befatter seg med et mulig markedsape­llerende tema, sier Pedersen. Han har ikke lest Tomas Espedals bok

Elsken og ønsker ikke å uttale seg om den. – Men rent generelt vil jeg si at hvis en forfatter ønsker å forsvare seg mot en voldtektsa­nklage, er det kanskje en dårlig idé å gjøre det i en roman ved ensidig å angripe et dårlig anonymiser­t offer. Saerlig hvis forsvaret mangler litteraere kvaliteter i form av et slags tvisyn, som kanskje også innbefatte­r et kritisk blikk på seg selv og hendelsen. Et blikk som dermed også kan gå i forfattere­ns disfavør, sier Pedersen.

– Det er kanskje derfor jeg støtter forfattere­n Vigdis Hjorth i debatten om Arv og

miljø. Den fiksjonali­serte kvinnen i denne romanen stiller spørsmål som bringer tvil og tvisyn til torgs på et litteraert svaert gripende og vellykket vis. For her stiller nettopp den litteraere hovedperso­nen ikke bare sin mulige overgriper i et dårlig lys, men på sett og vis også seg selv, sier Pedersen.

Anna Fiske om det selvbiogra­fiske

Forfattere­n og tegneren Anna Fiske skriver selvbiogra­fisk og sier hun godt kan utlevere seg selv.

– Vi er jo bare mennesker, alle sammen. Når jeg bruker meg selv og er mest aerlig og åpen om hva jeg har opplevd, føler jeg også at jeg treffer flest lesere. Jeg legger ikke skjul på at jeg skriver selvbiogra­fisk, men er veldig varsom med å utlevere andre som er i min naerhet. Jeg beskytter dem, sier Fiske, som i år en nominert til Brageprise­n for ungdomsrom­anen Elven.

Noen ganger har hun vaert usikker på om noe har vaert for gjenkjenne­lig, og da har hun droppet det.

– Da har jeg forandret på personen eller for eksempel gjort om to personer til én.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Forfatter Jan Kjaerstad sier at han som regel ikke baserer sine egne romankarak­terer på virkelige modeller, men innrømmer at det har fristet.
Forfatter Jan Kjaerstad sier at han som regel ikke baserer sine egne romankarak­terer på virkelige modeller, men innrømmer at det har fristet.
 ??  ?? Poeten Torgeir Rebolledo Pedersen mener det juridiske ansvaret må tas av forlagene, mens det moralske ansvaret påhviler forfattern­e.
Poeten Torgeir Rebolledo Pedersen mener det juridiske ansvaret må tas av forlagene, mens det moralske ansvaret påhviler forfattern­e.
 ??  ?? – Når jeg bruker meg selv og er mest aerlig og åpen om hva jeg har opplevd, føler jeg også at jeg treffer flest lesere, sier Anna Fiske.
– Når jeg bruker meg selv og er mest aerlig og åpen om hva jeg har opplevd, føler jeg også at jeg treffer flest lesere, sier Anna Fiske.
 ??  ?? Forfattere­n Maria Kjos Fonn skriver ikke selvbiogra­fisk. – Jeg gjør alltid etiske vurderinge­r knyttet til gjenkjenne­lighet når jeg skriver, sier hun.
Forfattere­n Maria Kjos Fonn skriver ikke selvbiogra­fisk. – Jeg gjør alltid etiske vurderinge­r knyttet til gjenkjenne­lighet når jeg skriver, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway