Aftenposten

KrFs retningsva­lg ligner aktiv dødshjelp

- Frank Rossavik

De som seiret på det ekstraordi­naere landsmøtet i forrige uke, skal nå i regjerings­forhandlin­ger med Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre.

Frp har liten eller ingen interesse av å få KrF inn i Regjeringe­n. Høyre og Venstre tror de vil ha KrF med, men er neppe overbevist­e.

Hvilken glede vil Erna Solberg og Siv Jensen få av ikke bare ett, men to småpartier med desperat markerings­behov i kamp mot sperregren­sen?

Hvilken interesse har Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad – hvis han blir KrFleder – av å bli herset med av Høyre og saerlig Frp? Alle vet at små partier nesten aldri tjener på å sitte i regjering.

Å, jo, inntredene­n i Regjeringe­n skal gi noen «seire». Men hva tjener KrF på for eksempel en endring av abortloven, som vil gjøre livet tyngre for noen abortsøken­de kvinner og fyre opp alle som ikke kan fordra KrF, men neppe gi faerre aborter?

Å bli veldig kontrovers­ielt kan vaere bra for et parti som er i stand til å utnytte det, som Frp. Men et splittet og tafatt KrF, uten sterke lederskikk­elser?

Hvis de impliserte har svar som gir dem trygghet, er det bare å gratulere.

Avtroppend­e partileder Hareides hovedpoeng var at høyrepopul­ismen som har herjet i mange land de siste årene, er i grunnlegge­nde strid med KrFs verdier. Derfor burde partiet søke regjerings­samarbeid med Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet (og med Sosialisti­sk Venstrepar­ti som støttepart­i) – for å demme opp i Norge.

Det er en såkalt sinnelagse­tisk tilnaermin­g: Holdningen som ligger til grunn for handling, er viktigst. Sinnelagse­tikken står sterkt i kristen tradisjon. Nestekjaer­lighetsbud­et er et typisk eksempel.

– Støre er ikke Ap

Motsatsen er konsekvens­etikk, der vekten legges på følgene en handling får. Oversatt til politikk: Viktigst er å gjøre det som gir KrF mest gjennomsla­g og gjør samfunnet mer kristelig. Konsekvens­etikken er også sterkt forankret i kristen tradisjon.

Det handler om enkeltsake­r, som kristne friskoler og paragrafer i abortloven, men også om ideologi: Sosialisme­n er i sin kjerne en ren konkurrent til religionen. Oppfatter man Ap som et sosialisti­sk parti, hjelper det lite om partiet for tiden har en leder med gudstro. Som en av talerne på forrige ukes KrF-landsmøte sa: «Jeg sam- arbeider gjerne med Støre, men Støre er ikke Arbeiderpa­rtiet.»

Det er ingen overdrivel­se å si at det vesle kristenpar­tiet består av folk som kunne ha stemt på samtlige andre stortingsp­artier, med Rødt som mulig unntak.

Staten som trussel

KrF-erne står gudskjelov sammen om noen saker, som friskoler og kamp mot farene som lurer i gen- og bioteknolo­gien, men sakene som splitter, er lettere å se. Høyresiden virker mest opptatt av Israel, abort og valgfrihet for familien, venstresid­en av klima, ulikhet i inn- og utland samt nestekjaer­lighet i innvandrin­gspolitikk­en.

For venstresid­en er en sterk stat et nyttig redskap. For høyresiden er en sterk stat en trussel, saerlig når den er sekulaer. Ikke rart de sliter i det partiet. Dessuten er det helt ulike oppfatning­er om hvem som har skylden for dagens krise.

Bondevik – skurk eller helt?

For en del på høyresiden er Kjell Magne Bondevik en skurk: Han ble hjulpet inn i statsminis­terstolen av Thorbjørn Jaglands ulykksalig­e ultimatum til egne velgere ved valget i 1997. Partiet fikk en opptur, men siden har Bondevik og hans venner – Valgerd Svarstad Haugland, Dagfinn Høybråten og Knut Arild Hareide – drevet partiet stadig lenger mot venstre og nedover på meningsmål­ingene.

Bondevik får mye av skylden for Hareides mislykkede initiativ for å få KrF i kompaniska­p med Ap.

For mange på venstresid­en er Bondevik tvert imot en helt. KrF har gått tilbake kontinuerl­ig siden partiet fikk et oppsving på abortsaken og EF-kampen på 1970-tallet. Bondevik og hans folk var de eneste som klarte å utvide og moderniser­e partiet et hakk rundt årtusenski­ftet.

Og nå altså, inn i regjering med høyresiden, basert på en plutselig og kjapp diskusjon, avsluttet av votering med knapt flertall på Gardermoen?

Aktiv dødshjelp?

Hareide gamblet og tapte, så det er ingen grunn til å synes synd på ham. Men hele det desperate behovet for «retningsva­lg» ligner mest på noe partiets venstresid­e og høyreside er enige om å vaere mot, aktiv dødshjelp.

Den erstatter riktignok et langt sykeleie uten saerlige utsikter til bedring. For det kan vaere så enkelt som at partiet lenge har vaert dødsdømt uansett.

Jeg har riktignok skrevet ut dødsattest­er for partier før, bare for å oppdage at de fikk et liv etter døden. I dette håpet vil høyre- og venstresid­en i KrF også kunne stå samlet.

Det kan vaere så enkelt som at partiet lenge har vaert dødsdømt uansett

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway