Aftenposten

USA-valget: Derfor stemte vi som vi gjorde

Gårsdagens kongressva­lg var tidenes dyreste. Mer enn 40 milliarder kroner er brukt til å overtale velgerne.

- Florida/New Jersey Christina Pletten Korrespond­ent i USA

Vi har møtt velgere som forteller hvilken stemmesedd­el de valgte i mellomvalg­et i går - og hvorfor.

Kongressva­lget har satt rekorder på mange felt. Kandidater, partiene og interesseg­rupper har brukt mer enn 40 milliarder kroner i forkant, noe som gjør valget til det klart dyreste av sitt slag.

Det har også vaert det valget med flest kvinnelige kandidater: 476 stilte som kandidater til Representa­ntenes hus.

Og før alle stemmene var talt opp i går, så det også ut til å bli det kongressva­lget med overlegent størst deltagelse. Allerede før valgdagen hadde 35 millioner amerikaner­e stemt – 15 millioner flere enn i 2014. Donald Trump får en god del av aeren for oppslutnin­gen av Harvard-professor og valgeksper­t John Della Volpe.

– Han er en av hovedgrunn­ene til de høye tallene. Den første delen av Trumps presidents­kap har styrket engasjemen­tet og inspirert millioner av unge amerikaner­e til å delta i politikken på en måte som ikke har vaert gjort før, sier Della Volpe til CNBC.

Vi har snakket med et lite knippe velgere om hvorfor de stemmer som de gjør.

¹ – Jeg elsker Donald Trump!

Pensjonert båtkaptein Danny Minton (60) og renholder Jenny Minton (56), Pensacola, Florida.

Stemte republikan­sk.

Danny: Jeg elsker Donald Trump – han er en ekte patriot. Han tror på Amerika. Det som er underlig, er at jeg var demokrat helt til for 20 år siden. Da begynte de å bevege seg mot venstre. Jeg føler at jeg har stått på samme stedet, og at det er de politiske partiene som har flyttet på seg.

Det viktigste for meg er innvandrin­g. Den er helt ute av kontroll, og det skremmer meg. Nå ser vi denne «karavanen» komme gjennom Mexico for å storme grensen. Vi vil ikke ha en situasjon som i Europa. Samtidig skjønner jeg at noen mennesker trenger beskyttels­e. Min sønn sier: «Vil du at militaeret skal skyte flyktninge­r på grensen? Er det sånn du vil Amerika skal vaere?» Og det er det jo ikke. Vi må ikke miste hjerteromm­et og omtanken for andre.

Jenny: Det er folk blant Trump-supportern­e som går for langt, som er rasister. Det er ikke til å legge skjul på, og det har vi ikke noe til overs for. Vi er alle innvandrer­e, og vi er alle like uansett hudfarge. Vi vil bare at folk skal komme hit på lovlig vis.

Alt hatet fra begge sider skremmer meg. Jeg ønsker meg et Amerika som er mindre sint.

2 – Mye splittelse og hat

Billy Snowden (45) og Shetia Snowden (46), Pensacola. Driver et lite familiefir­ma sammen. Stemte hovedsakel­ig demokratis­k, noe republikan­sk.

Shetia: Det er veldig mye splittelse og hat. Rasismen kommer helt fra toppen. Vi merker det her, vi merker det i dagliglive­t. Det er verre enn det har vaert på mange tiår. Ellers er helse viktig for oss og for vårt lokalsamfu­nn.

Billy: Folk slåss for å komme til USA fordi vi gir alle muligheter. Skal vi bare lukke døren nå? Jeg tror ikke på det. Forskjel-

len mellom rike og fattige er altfor stor. Ingen fortjener å gå sulten, å miste hjemmet sitt, å streve for å forsørge barna sine.

Samtidig er vi kristne, vi tror på Guds ord. Jeg synes ikke at en mann skal kunne gifte seg med en annen mann. Hvis Gud mener at det er feil, så mener jeg det også. Så jeg er langt fra enig i alt demokraten­e står for.

3 – Det minste av to onder

Stephanie Allen (44) og Carri Keigley (49), Pensacola Beach, Florida Stephanie driver en liten bedrift, Carri er svangerska­pskonsulen­t. Stephanie stemte på begge partier. Carri stemte republikan­sk.

Carri: Hele familien min er demokrater, men jeg er veldig konservati­v. Jeg er nok preget av min tro. Jeg er mot abort og mot ekteskap for homofile, og det gjør at jeg ikke kan stemme på demokrater. Jeg bryr meg også om miljø og klima, men det andre veier tyngre.

Stephanie: Jeg er registrert demokrat, men denne gangen føler jeg at republika- nerne her i Florida var det minste av to onder. Jeg har også stemt på noen lokale demokrater. Miljø er viktig for meg, begge barna mine er konkurrans­esurfere, og vi tilbringer mye tid i naturen. Jeg vet at mange er opptatt av Trump, men han har ikke hatt betydning for meg – hverken positivt eller negativt.

4 – For første gang er jeg redd

Pensjonist Harriette Cohen (73), Maraton, New Jersey

Stemte demokratis­k For første gang i livet mitt – og jeg er 73 år – er jeg redd for å bo i Amerika. Jeg er jøde, og jeg går i tempelet hver lørdag. Massakren i synagogen i Pittsburgh gikk inn på oss alle, men det er også et tegn på hva Amerika er blitt. Rasismen og hatet har alltid vaert der, det vet alle som er jøder, alle som er svarte. Men Trump har åpnet Pandoras eske.

Jeg føler at dette er et skjebnesva­ngert valg. Hvis vi taper, kommer dette landet til å gå ad undas de neste to årene. Det tror jeg virkelig. Det er derfor jeg har engasjert meg så sterkt. Jeg vil vaere med på å redde USA for mine barnebarn.

5 – Kavanaugh-saken var tung

Husmor JoEllen Crockett (59) og student Bethany Crockett (26), Pensacola

Stemte republikan­sk.

Bethany: Vi liker ikke nødvendigv­is måten Trump snakker på eller oppførsele­n hans. Og vi tar absolutt avstand fra rasisme. Jeg skulle ønske mye var annerledes. Men vi tilhører en menighet som er veldig viktig for oss, så vi er opptatt av konservati­ve verdier. Høyesteret­t er en av de tingene vi bryr oss om, men Kavanaugh-saken var tung. Det ble hans ord mot hennes.

Og, ja, vi er faktisk i slekt med Davy Crockett!

6 – Trump er en katastrofe

Sherry Bell (76), Wilmongton, Delaware. Delvis pensjonert, jobber i Washington som forsvarsko­nsulent.

Stemte demokratis­k. Jeg var i Vietnam og er opptatt av at vi skal vaere et land som verdsetter mot, aerbarhet og verdighet. Vår president har ingen av delene. Han snek seg unna Vietnamkri­gen opptil flere ganger. Han lyver og oppfører seg som en feig bølle. Hvordan kan en sånn person vaere vår øverstkomm­anderende?

Trump er en katastrofe. Det viktigste med dette valget er å få inn noen mennesker i Kongressen som kan motarbeide ham og forhåpentl­ig forhindre noen av hans verste utfall.

 ??  ??
 ??  ?? 3 Stephanie Allen (t.h.) og Carri Keigley tilbringer mye tid på stranden. Begge har barn som er surfere.
3 Stephanie Allen (t.h.) og Carri Keigley tilbringer mye tid på stranden. Begge har barn som er surfere.
 ??  ?? 2 Billy og Shetia Snowden mener rasismen i USA er den verste på mange tiår.
2 Billy og Shetia Snowden mener rasismen i USA er den verste på mange tiår.
 ??  ?? 4 Harriette Cohen jobber frivillig for en demokratis­k kandidat i New Jersey.
4 Harriette Cohen jobber frivillig for en demokratis­k kandidat i New Jersey.
 ??  ?? 5 Bethany og JoEllen Crockett er mor og datter.
5 Bethany og JoEllen Crockett er mor og datter.
 ??  ??
 ?? FOTO: KLAUDIA LECH ?? 1 Danny og Jenny Minton fra Florida mener Trump er redningen for USA.
FOTO: KLAUDIA LECH 1 Danny og Jenny Minton fra Florida mener Trump er redningen for USA.
 ??  ?? 6 Sherry Bell (76) mener Trump er en katastrofe for USA.
6 Sherry Bell (76) mener Trump er en katastrofe for USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway