Aftenposten

KrF, Venstre og Frp sterkt uenige om FNdokument

Mens KrF-politikere kranglet for åpen mikrofon på landsmøtet fredag, la Regjeringe­n frem en nyhet som splitter KrF, Venstre og Frp.

- Solveig Ruud

I18 måneder har Norge deltatt i FN-forhandlin­ger om en global migrasjons­plattform. Ifølge Utenriksde­partemente­t (UD) har Norge fått gjennomsla­g for sine «viktigste krav».

Men høyreorien­terte politikere som ungarske Viktor Orbán og østerriksk­e Sebastian Kurz har trukket seg fra forhandlin­gene. Og USA, med Donald Trump i spissen, har ikke deltatt.

Nå vil Frp stille seg på Orbán, Kurz’ og Trumps side. Landsstyre­t i Frp ber Regjeringe­n trekke seg fra hele arbeidet. Det protestere­r både Venstre og KrF på.

Inntil videre har Regjeringe­n lagt frem saken med beskjed om at den «ikke har tatt endelig stilling til norsk tilslutnin­g».

Innenriksp­olitiske implikasjo­ner

Men innen en FN-konferanse i Marokko i starten av desember må Regjeringe­n ha konkludert. Høyres parlamenta­riske leder Trond Helleland, som sitter i Stortinget­s utenriksko­mité, velger foreløpig å legge seg på en avventende linje.

– Saken er ikke behandlet i vår gruppe. Jeg er kjent med at Utenriksde­partemente­t og Justisdepa­rtementet har jobbet med saken, som har innenriksp­olitiske implikasjo­ner, sier han og sikter til Frps protester.

Global migrasjons­plattform

Ifølge UDs pressemeld­ing er plattforme­n «det første mellomstat­lige dokumentet som er ment å gi en felles tilnaermin­g til alle sider ved internasjo­nal migrasjon.»

– Den tar utgangspun­kt i staters suverene rett til å fastsette sin egen migrasjons­politikk i samsvar med folkeretts­lige forpliktel­ser, sies det.

UD lister opp en rekke krav Norge har fremmet under forhandlin­gene. De dreier seg blant annet om at man skulle skille mellom «regulaere og irregulaer­e migranter», behandle folk med og uten lovlig opphold ulikt, erkjenne at all retur ikke kan vaere frivillig og at plattforme­n skal påpeke staters folkeretts­lige plikt til å samarbeide om å ta tilbake egne borgere når de mangler oppholdsti­llatelse i landet de har emigrert til.

– Norge ble lyttet til og tatt hensyn til på alle områder. Vi fikk gjennomsla­g for våre viktigste krav, sies det i pressemeld­ingen. – Hvorfor? – Hvorfor skal vi vaere med på alt dette? Det er ingen grunn til at vi skal støtte dette, sier stortingsr­epresentan­t Carl I. Hagen, som har Resett.no og Human Rights Service på sin side.

Det var han og Oslo Frp som fikk partiets landsstyre til å vedta en uttalelse der det sies at planen inneholder en «rekke uheldige formulerin­ger som vil bidra til betydelig press for å liberalise­re innvandrin­gspolitikk­en».

– Hva har vi å tjene på å støtte en slik plattform? spør Hagen.

– Den vil kunne bli brukt av dem som ønsker å åpne for mye mer migrasjon og flere flyktninge­r til Europa, mener han. Han tror ikke Norge blir stående alene med USA, Ungarn og Østerrike om vi sier nei. Det begrunner han blant annet med en pågående debatt i Danmark.

– Etter hvert som det blir en offentlig debatt om dette, blir det kanskje flere som ikke blir med, sier han.

Hagen uttrykker motstand mot dem som mener Norge må vaere med på alt som kommer fra» utvalg, grupper og komiteer med bokstavene FN foran».

UD uenig

Selv om Hagen og Frps landsstyre deler Ungarn og Østerrikes frykt for at plattforme­n kan åpne for mer innvandrin­g, gjør ikke Utenriksde­partemente­t det.

– Vi mener at dette i all hovedsak er ubegrunnet. Noen åpner også for at «migrant» skulle bli en ny folkeretts­lig kategori med saerskilte rettighete­r. Plattforme­n åpner etter vårt syn ikke for dette, heter det i pressemeld­ingen Utenriksde­partemente­t har lagt ut på Regjeringe­n. no.

Der sies det også at dersom Norge ikke slutter seg til plattforme­n, vil vi få «et svakere utgangspun­kt i dialogen med andre land om migrasjons­spørsmål som er viktige for Norge.»

Venstre og KrF er positive

– Vi har fått gjennomsla­g for alle våre viktigste krav. Her har UD gjort en fantastisk jobb. All honnør til UD for det, sier Venstres utenrikspo­litiske talsmann, Abid Q. Raja.

– Dette er bra for Norge, FN og for en enhetlig migrasjons­politikk, mener han.

Raja påpeker at Norge bør stå sammen med andre land i Europa og Norden på dette området.

Lignende synspunkte­r har KrFs parlamenta­riske leder og utenrikspo­litiske talsmann Knut Arild Hareide.

– At USA står utenfor, og at Østerrike og Ungarn har trukket seg ut, er vel i seg selv et godt svar på at Norge bør vaere med. Vi ønsker vel ikke å vaere i klasse med Østerrike og Ungarn i denne type spørsmål, spør han.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX ?? Frps landsstyre med Siv Jensen (t.h.) i spissen sier nei til at Norge skal slutte seg til FNs migrasjons­plattform.T.v. Trine Skei Grande (V) og Erna Solberg (H).
FOTO: GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX Frps landsstyre med Siv Jensen (t.h.) i spissen sier nei til at Norge skal slutte seg til FNs migrasjons­plattform.T.v. Trine Skei Grande (V) og Erna Solberg (H).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway