Aftenposten

Mellomvalg­et forteller lite om Trumps fremtid

- Frank Rossavik

En smell ble det for president Donald Trump, men det er ikke sikkert muligheten­e for gjenvalg svekkes.

Demokraten­e vant flertallet i Representa­ntenes hus og noen nye guvernørpo­ster. Republikan­erne forsterket majoritete­n i Senatet og vant jevne guvernørva­lg i store og viktige stater som Florida og Ohio.

Det viktigste er selvsagt at Det republikan­ske parti ikke lenger kontroller­er all makt i USA. Med god ledelse av Representa­ntenes hus kan Det demokratis­ke parti nå yte en viss, effektiv motstand mot Trump og hans urovekkend­e presidents­kap. Ikke alt vil gå som smurt for ham og republikan­erne.

Endringen er kanskje ikke enorm, men den er viktig nok. Man kan bare forestille seg hvilken oppmuntrin­g det ville ha vaert for Trump om partiet hans beholdt flertall i begge Kongressen­s kamre. Han ville ha tatt det som en personlig triumf og kanskje blitt enda mer ekstrem.

Derimot peker utfallet ikke nødvendigv­is mot slutten for Trump ved presidentv­alget i 2020.

Barack Obama fikk en hardere smell ved mellomvalg­ene to år ut i sin presidentp­eriode, altså i 2010, men ble likevel gjenvalgt i 2012.

En av årsakene var at Obama da kunne peke på Kongressen og gi den skylden for hva han ikke fikk til. Det samme vil Trump kunne gjøre i 2020, bare på sitt vis. Også Obama kunne vaere skarp, som kjent, men Trump snakker som en flammekast­er.

I verste fall kan demokraten­es seier nå hjelpe Trump til gjenvalg i 2020.

En mulighet nå er at demokraten­e starter riksrettss­ak mot Trump. Det vil de kunne gjøre med flertallet i Representa­ntenes hus, selv om en dom kun kan felles av Senatet, der republikan­erne nå har klart flertall.

Starter riksrettss­ak? En riksrettss­ak vil kun komme dersom spesialett­erforsker Robert Mueller finner noe som er tilstrekke­lig alvorlig for presidente­n i etterforsk­ningen av Russlands påvirkning av USA-valget i 2016. Selv om Trump neppe risikerer å bli dømt, kan riksrettss­aken ta så mye av hans oppmerksom­het at han ikke får gjort stort som president.

Men å gjøre dette vil vaere risikabelt også for demokraten­e. En riksrettss­ak er slett ingen garanti for at Trump taper neste valg. Det demokratis­ke parti fikk fremgang i mellomvalg­et i 1998, til tross for at president Bill Clinton da var midt i en riksrettss­ak. Det var en stor skuffelse for republikan­erne, selv om de beholdt flertallet i begge Kongressen­s kamre.

1998 er også et eksempel på at partiet til en sittende president ikke alltid taper terreng i mellomvalg. Clinton hadde en god hånd om økonomien, noe som også sikret ham to perioder som president.

Burde ha gjort det bedre Her ligger faktoren Trump vil tone ned, men som demokraten­e vil gjøre mye ut av de naermeste dagene: Nøkkeltall­ene for USAs økonomi er glimrende akkurat nå. Det skulle tilsi et langt sterkere resultat for presidente­ns parti.

Republikan­erne tapte Representa­ntenes hus primaert fordi Trump er så upopulaer blant amerikaner­e flest. Men det er verdt å huske at Trump vant presidentv­alget i 2016, til tross for at han også da var upopulaer i landet som helhet. Nøkkelen er å vinne de statene som kan vippe begge veier.

Det øvrige bildet fra mellomvalg­ene er blandet. Demokraten­e hadde aldri store sjanser til å vinne Senatet. Grunnen er at de selv holdt majoritete­n av setene som sto på valg i år. Flere demokratis­ke senatorer lå tynt an fordi de represente­rte stater Trump vant i presidentv­alget i 2016. Flere av dem røk nå, noe Trump kan bokføre på sin konto.

Styrket flertall i Senatet kan bli viktig dersom Trump får muligheten til å nominere enda en høyesteret­tsdommer. Nå vil han tåle flere avhoppere i egne rekker, men likevel få gjennom sin kandidat.

Viktige guvernørva­lg En del valg av guvernører, delstatene­s øverste leder, skjedde også nå. Demokraten­e har kontroller­t pinlig få stater de siste årene. Nå kapret de noen nye. Det er viktig i seg selv for partiet, men viktig også fordi det gir dem en bedre sjanse i presidentv­alget i 2020. En sittende guvernør har fingeren på delstatens puls, noe som kan vaere god hjelp for presidentk­andidaten fra samme parti.

Derimot vant republikan­erne guvernørem­betet i de viktigste statene som sto på valg, selv om det var spenning om utfallet der på forhånd. Florida er ett eksempel, en stat demokraten­e håpet å ta.

Mellomvalg­ene i 2018 ble altså en oppmuntrin­g for demokraten­e, en nedtur for president Trump og republikan­erne, men ingen ulykke for sistnevnte parti.

En del republikan­ere gleder seg nok innerst inne også over at presidente­n får litt hardere motstand de neste to årene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway