Aftenposten

Stadig fordømmels­e av rasisme og hets er nødvendig

- Leder

Iløpet av den siste uken har norske politikere rykket ut i sosiale medier to ganger for å ta avstand fra hets og rasisme.

Det skjedde først etter at Frp-politikere­n IngerMarie Ytterhorn var kritisk til at Aps Kamzy Gunaratnam skulle lede 17. mai-komiteen i Oslo.

«Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville vaere bedre skikket til akkurat dette vervet?» skrev Ytterhorn i en kommentar på Gunaratnam­s Facebook-side.

Mandag ble MDG-politikern­e Lan Marie Berg og Eivind Traedal utsatt for hets i sosiale medier etter at de kunngjorde på Twitter at de venter barn.

«Herregud, formerer hun seg og? Stakkars Norge», skrev en person i kommentarf­eltet på Dagbladets Facebook-side, mens en annen «håper at den motbydelig­e kjerringa føder et barn som ikke kan sykle».

Episodene er et dystert bilde på hvor mye grums som finnes i sosiale medier, og hvordan grensene for hva folk føler det er akseptabel å si til hverandre, har flyttet seg. Å hetse et politikerp­ar som venter barn, vitner om en total mangel på folkeskikk og dømmekraft. I verste fall kan det skremme folk fra å gå inn i politikken. Ytterhorns melding kan kalles rasistisk fordi hun tilsynelat­ende mener at folk som ikke er etnisk norske, ikke er skikket til å ha enkelte offentlige

Å hetse et politikerp­ar som venter barn, vitner om en total mangel på folkeskikk og dømmekraft Byråd Lan Marie Berg og hennes ektemann venter barn. Etter at de kunngjorde det på Twitter, ble de utsatt for kraftig hets.

verv. Men i stedet for å legge seg flat og beklage da hun ble konfronter­t, forsvarte Ytterhorn budskapet.

Heldigvis har episodene også fått frem positive sider ved norsk politikk.

Mens det i USA har utviklet seg en politisk supporterk­ultur der man helt automatisk forsvarer «sine egne» naermest uansett hva de sier eller gjør, har Norge foreløpig ikke gått i den samme fellen. I løpet av de siste dagene har politikere fra Rødt til Frp tatt tydelig avstand fra hetsen og rasismen. Både Siv Jensen og Sylvi Listhaug kalte Ytterhorns uttalelser «grove og langt over streken».

Frp-lederen har også bedt dem som hetset Berg og Traedal, om å «laere seg folkeskikk».

Det er noe rituelt over at politikern­e rykker ut på sosiale medier på denne måten.

Men selv om det kan virke forgjeves, er det helt nødvendig. En illustrasj­on på det er kommentarf­eltene under Facebook-postene til Jensen og Listhaug, der langt fra alle er enige i behovet for å ta avstand når meningsmot­standere hetses.

At partiets profiler likevel er så tydelige, kan bidra til å oppretthol­de en form for felles forståelse av hva som er akseptabel oppførsel i Norge i dag, og hva som regnes som uakseptabe­lt.

Det har stor verdi.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway