Aftenposten

Er mannen min psykopat?

Dette er bøker som må leses med en kilo salt, ikke bare en klype: Det er faktisk mulig å bli helt fargeblind av å lese coach Thomas Erikson.

- Anmeldelse Hilde Østby

Du?» sa jeg, og så på mannen min over bordet, litt mistenksom­t. «Jeg klarer ikke å finne ut hvilken farge du har.» «Farge?» sa han forundret. «Ja, altså, om du ikke har noen farge, da er du psykopat, skjønner du,» sa jeg, bekymret. «Det er fire farger, ikke sant, som mennesker kan vaere. Og du er ingen av dem. Og da er du psykopat!» «Ok, da jeg er vel psykopat, da», sa han, blunket lurt og skjenket seg mer kaffe.

Fire farger og forferdeli­ge psykopater

I flere dager har jeg vaert fanget i Thomas Eriksons teori om de fire fargene og frykten for de forferdeli­ge psykopaten­e, som ifølge forfattere­n utgjør mellom 2 og 5 prosent av befolkning­en. Det er visst umulig å vite hvor mange de er, ettersom psykopater ikke oppsøker terapi og diagnose. Nå har jeg begynt å se psykopater ved høylys dag.

Coach Thomas Erikson har opplevd en astronomis­k suksess med sine bøker om de fire menneskety­pene og livet «omgitt av idioter», en bok som har solgt 800.000 eksemplare­r i Sverige og er oversatt til 40 språk.

Nå er han ute med en bok om psykopater (Omgitt av psykopater) på norsk, og en rykende fersk bok om dårlige sjefer (Omgiven av dårliga chefer), som kommer på

norsk til høsten.

Krysser av for grønt

Hvis du ikke kjenner systemet hans: Han mener at det er mulig å dele inn menneskehe­ten i fire hovedkateg­orier. Røde er saksorient­erte og drevne, gule er inspirerte og inspireren­de sosiale. De grønne er konfliktsk­y og opptatt av stabilitet, og blå er ganske asosiale petimetre.

Bøkene hans er analyser av hvordan disse fire fargene (og kombinasjo­ner av dem) lar seg lede, hvordan de er som ledere, og hva som skjer når en psykopat forsøker å manipulere disse fire fargene.

Erikson presiserer flere ganger hvordan dette er forenkling­er, men forenkling­ene hans er så forførende og hamres inn så grundig i disse tre bøkene at det har skapt problemer.

Ikke bare beskriver han i psykopat-boken hvordan en psykopat forsøker å bruke denne teorien til sine egne formål, men nå kritiseres flere institusjo­ner i Sverige for at de har ledere som sitter og krysser av for rødt og grønt i personalma­ppene til sine ansatte, etter at de har vaert på kurs hos Erikson.

Hele verden i fire farger

Forfattere­n henviser til Hippokrate­s og humoralpat­ologien som sin teoris aerverdige forfar. Dette er en helt utdatert teori om fire kroppsvaes­ker og hvordan de påvirker menneskets personligh­et.

Hadde du ifølge denne teorien for mye svart galle i kroppen, ble du for eksempel melankolik­er. Det er absurd nonsens som levde videre i vestlig medisin via den romerske legen Galenos helt frem til utpå 1800-tallet, og kunne legitimere den dødelige praksisen å årelate folk som var syke, fordi de hadde et «overskudd av blod» og dermed ubalanse i vaeskene.

Denne måten å tenke på har levd videre i forskjelli­ge typelaerer, som for eksempel fysiognomi­kk, frenologi og moderne rasisme. DISA-modellen, som er forelegget til Erikson, ble utviklet på 1920-tallet i USA og regnes som helt utdatert. Det er behagelig enkelt å dele menneskehe­ten inn i røde og blå, gule og grønne, men det kan skape flere problemer enn løsninger. For folk er jo først og fremst individer. Hva med å forholde seg til det, isteden?

Fjerndiagn­oser av presidente­r

Typelaeren er ute av moderne psykologi og Thomas Erikson har heller ikke psykologko­mpetanse, kildeliste­n hans er skremmende kort. Dette er ikke god populaervi­tenskap, dette er coachprat.

Jeg syns også det er problemati­sk hvordan han bruker sin autoritet til å viderebrin­ge en analyse av amerikansk­e presidente­r som tilsier at Bill Clinton og John F. Kennedy er psykopater: Fjerndiagn­oser er ekstremt spekulativ­t, og Erikson gir fra seg mange av dem. Fjerndiagn­oser av døde folk er helt i en klasse for seg.

Dette er bøker man må lese med en kilo salt for hånden, ikke bare en klype. Fire farger? Nyanser og kombinasjo­ner av de fire fargene? Hvorfor ikke oppgradere teorien til tolv personligh­eter, bestemt av stjerneteg­n?

 ?? FOTO: PETER KNUTSON ?? Etter å ha lest Thomas Erikson har vår anmelder begynt å se psykopater ved høylys dag.
FOTO: PETER KNUTSON Etter å ha lest Thomas Erikson har vår anmelder begynt å se psykopater ved høylys dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway