Aftenposten

Mange land risikerer å bli presset av både USA og Kina

Kinesiske selskaper fører an i utviklinge­n av nye mobilnett, men spionasjef­rykt gjør at vestlige land ikke tør å la dem slippe til.

- Øystein Kløvstad Langberg Kommentato­r

På kort tid er striden om hvem som skal bygge fremtidens hyperraske mobilnett blitt trappet kraftig opp.

I løpet av 2018 bestemte Australia, New Zealand og Japan seg for å nekte kinesiske selskaper som Huawei og ZTE å levere utstyr til 5G-utbygging. Det skjer etter et betydelig påtrykk fra USA, og utviklinge­n tyder på at amerikaner­ne vinner frem med sine argumenter.

For også i en rekke europeiske land kryper problemsti­llingen oppover på agendaen. Storbritan­nias forsvarsmi­nister sa før jul at han var «dypt bekymret» over å slippe til Huawei i 5G-nettet. Det franske selskapet Orange har allerede kunngjort at de ikke vil bruke utstyr fra Huawei, mens tyske Deutsche Telekom «gjennomgår» båndene sine til det kinesiske selskapet.

Sist uke ble det klart at også Norge vurderer tiltak som kan føre til utestengni­ng av kineserne.

5G er en revolusjon

Det er lett å tenke at dette er en overreaksj­on. Kinesiske selskaper har levert utstyr til 4G-nettet i en rekke land, deriblant Norge. Huawei viser til at de tilbyr kunder og myndighete­r å teste utstyret grundig før det eventuelt kjøpes. Selskapets mobiltelef­oner har allerede gjort et stort innhugg i vestlige markeder.

En rekke faktorer gjør imidlertid utbygginge­n av 5G-nettet langt mer kontrovers­iell enn tidligere samarbeid. For det første har utfordring­ene ved Kinas økende innflytels­e i verden helt rettmessig fått vesentlig mer oppmerksom­het de siste årene. Det gjelder alt fra kinesiske oppkjøp av selskaper i Vesten til omfanget av spionasje og hackerangr­ep.

For det andre er 5G-nettet noe langt mer enn rask 4G. Et lekket notat fra USAs nasjonale sikkerhets­etat (NSA) beskriver det som en «endring på linje med oppfinnel- sen av Gutenbergs trykkpress­e», ifølge Financial Times. Nettet er over 100 ganger raskere enn 4G. Det har også langt større kapasitet og langt lavere forsinkels­e, noe som er gull verdt når enheter skal snakke sammen i sanntid (tenk på to selvkjøren­de biler som skal unngå kraesj).

Det er ventet at 5G-nettet vil vaere sentralt for å understøtt­e alt fra transports­ystemer, droner og annen infrastruk­tur til husholdnin­gsapparate­r og nødnett. Når hele byer og industrier er knyttet sammen via samme nettverk, vil konsekvens­ene av hackerangr­ep, sabotasje eller spionasje bli uante. Derfor er det grunn til å ta advarslene fra USA på alvor.

Arrestasjo­ner i Polen og Canada

Huawei ble grunnlagt av Ren Zhengfei, som frem til 1982 jobbet for den kinesiske haeren. Det er blant årsakene til at selskapet beskyldes for å ha tette bånd til det kinesiske statsappar­atet og militaeret, noe det selv avviser blankt.

I desember ble Zhengfeis datter Meng Wanzhou, som er Huaweis finansdire­ktør, arrestert i Canada for å ha brutt sanksjonen­e mot Iran. I forrige uke fortsatte de dårlige nyhetene for selskapet da Polen siktet en lokal Huawei-direktør for spionasje.

Selskapet ga ham senere sparken, men slike episoder bidrar bare til å forsterke inntrykket av at Huawei ikke er en vanlig bedrift med helkommers­ielle interesser.

Kan dra fra Vesten

Dilemmaet for mange land, både i Vesten og andre steder, er at det å nekte kinesiske selskaper å bygge ut 5G, også har nedsider. Én ting er et forsuret forhold til den økonomiske stormakten Kina. En annet faktor er at kinesiske selskaper har satset tungt på 5G og ligger langt fremme teknologis­k. Et forbud mot å bruke selskapene­s utstyr kan forsinke og fordyre innføringe­n av 5G, noe som understrek­es i en rapport fra analysesel­skapet Eurasia Group.

«Det er uklart hvorvidt en koalisjon av ikke-kinesiske infrastruk­turleveran­dører kan tilby hele spekteret av 5G-utstyr kostnadsef­fektivt og i tide», står det i rapporten.

Kina og andre land som tar i bruk 5G tidlig, kan få konkurrans­efortrinn som det kan ta tid å reversere, for eksempel ved at de er først ute med å utvikle kunnskap og bygge opp tjenester knyttet til det nye hyperraske nettet.

Mange land risikerer å bli stående i en skvis der de presses av både USA og Kina. Eurasia Group anslår at mindre utviklede land, som er mer avhengige av lave priser enn rike land, vil ende opp med kinesiske selskaper som leverandør i stedet for vestlige selskaper som Ericsson og Nokia.

I verste fall er kampen om 5G-utbygginge­n mellom Kina og USA bare en liten forsmak på det som kommer. Rivaliseri­ngen mellom de to økonomiske supermakte­ne ligger an til å prege verden i lang tid fremover.

I verste fall er kampen om 5G-utbygginge­n mellom Kina og USA bare en liten forsmak på det som kommer

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway