Aftenposten

Statsansat­te har jobbet fire uker uten lønn

Banker, selskaper og organisasj­oner forsøker å hjelpe 800.000.

- Christina Pletten, Aftenposte­ns korrespond­ent

I USA hjelper banker, selskaper og organisasj­oner de 800.000 statsansat­te som nektes lønn. Konflikten mellom presidente­n og opposisjon­en er tidenes lengste.

Rob O’Hara er i en vanskelig knipe. Han og kona har kjøpt nytt hus, men har ennå ikke solgt det gamle. Nå får ingen av dem utbetalt lønn.

– Vi betaler på to lån, og har to barn. Vi hadde nok i banken til å dekke det ene for noen måneder, men sparepenge­ne våre forsvinner fort. Hvis det fortsetter til neste lønningspe­riode må vi ta opp et lån for å dekke utgiftene, sier Rob O’Hara i et epostinter­vju med Aftenposte­n.

Må si opp TV, nett og telefon?

Han er dataspesia­list med Federal Aviation Administra­tion – det amerikansk­e luftfartst­ilsynet – i Oklahoma. Kona jobber samme sted.

Nå er de begge permittert på grunn av budsjettko­nflikten som delvis har stengt den amerikansk­e staten.

Konflikten består i at president Donald Trump forlanger 5,7 milliarder dollar for å finansiere grensemure­n mot Mexico i budsjettfo­rslaget. Dette nekter Demokraten­e i Kongressen å godta.

Familien O’Hara har allerede strammet inn kraftig på forbruket. Dersom shutdown-situasjone­n fortsetter til februar, må de kutte ytterliger­e.

– Da må vi kansellere kabel-TV, internetto­g mobilabonn­ement, blant annet, sier han.

Frykter utkastelse

Her i USA har sosiale og vanlige medier vaert fulle av historier om offentlige arbeidere som sliter med å få endene til å møtes etter at de forrige fredag ikke fikk utbetalt lønn. Noen, som Rob O’Hara, kan taere på sparepenge­r og slanke overflødig forbruk. For Eliana Israel er ikke det noe alternativ. Hun og mannen har bare akkurat nok til å klare seg. Nå frykter hun at de blir kastet ut.

– Jeg fikk bare 16 dollar i etterlønn fredag. Jeg har forsøkt å snakke med huseieren, men han kan ikke gi oss noe saerlig utsettelse, sier Israel i et telefonint­ervju med Aftenposte­n.

Leter etter ekstrajobb

Hun, og mange andre statsansat­te, har forsøkt å sette opp en innsamling­sside på nettstedet gofundme. Israel jobber for US Census Bureau – folketelli­ngen – i Kentucky. Hun har også forsøkt å spe på husleien med å se etter småjobber.

– Foreløpig har jeg ikke funnet noen ekstrajobb. Dette er fjerde gang jeg har vaert med på en shutdown, men det har aldri vaert så ille som dette. Nå vil jeg se meg om etter en annen jobb. Staten bryr seg ikke om sine ansatte, sier Israel.

Avlyste barnebursd­ag

Flere andre Aftenposte­n har vaert i kontakt med frykter for jobbene sine, og vil derfor ikke stå frem med fullt navn. Én kvinne forteller at hun måtte kansellere bursdagsse­lskapet til sin 12 år gamle datter.

Familien taerer på sparepenge­ne og kutter alle utgifter som ikke er nødvendig livsopphol­d. På et Facebook-forum forteller en kvinne at hun ikke tar medisiner. Flere

Jeg se meg om etter en annen jobb. Staten bryr seg ikke om sine ansatte.

Eliana Israel, statsansat­t

andre skriver at de har utsatt medisinske inngrep og tannlegebe­søk.

Historiens lengste – kan bli lenger

De siste dagene har rasende statsansat­te demonstrer­t flere steder i USA. De har også lagt press på sine kongressme­dlemmer om å finne en løsning på krisen.

Shutdown-situasjone­n er nå historiens lengstvare­nde, og det er foreløpig liten bevegelse mellom partene.

En måling fra Quinnipiac-institutte­t viser at 56 prosent av velgerne klandrer Trump og hans parti for den stengte staten. 36 prosent mener demokraten­e har skylden. Tendensen bekreftes av flere målinger. Ni av den amerikansk­e statens departemen­ter er stengt, og over 800.000 ansatte er berørt. Ansatte som regnes som «nødvendige», må jobbe uten lønn og får betalt senere. Resten blir permittert. Disse kan søke om arbeidsled­ighetstryg­d.

Rammer millioner

I tillegg til de statsansat­te er det en enorm mengde underlever­andører, konsulente­r og frilansere som jobber for departemen­tene. Disse utgjør omtrent fire millioner mennesker totalt. Mange av disse blir også berørt av stengingen.

Ringvirkni­ngene når også alle dem som ikke får betalt for varer og tjenester – fra huseiere som mister leieinntek­ter, til butikker og kafeer som opplever skarp nedgang i kundetilfa­nget. Omtrent 4,5 millioner mennesker er direkte avhengig av inntekter fra statsansat­te, ifølge en kronikk av professor Paul C. Light i The Wall Street Journal.

En nasjonal dugnad for å hjelpe

Private bedrifter, banker og organisasj­oner har satt i gang tiltak for å hjelpe fortvilte statsansat­te. Teleselska­per, strømlever­andører og andre gir utsettelse på regninger og tilbud om betalingso­rdninger. Mange banker tilbyr kortsiktig­e, rentefrie lån.

– Banken vår tilbyr et lån til alle permittert­e på 60 dager uten rente for samme beløp som den forrige lønningen din, forteller Rob O’Hara.

– Men for andre typer gjeld, som kredittkor­t, må hver enkelt forhandle med selskapet.

 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Cher Muzyk demonstrer­te i Washington fredag. Mannen hennes jobber for staten og er påvirket av stengingen.
FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX Cher Muzyk demonstrer­te i Washington fredag. Mannen hennes jobber for staten og er påvirket av stengingen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fagforenin­gene protestere­r i Washington. Det kan bli mer bråk fremover ettersom det blir hardere for statsansat­te å få privatøkon­omien til å gå rundt.
Fagforenin­gene protestere­r i Washington. Det kan bli mer bråk fremover ettersom det blir hardere for statsansat­te å få privatøkon­omien til å gå rundt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway