Aftenposten

Veiprising er svaret. Men hva var spørsmålet?

-

Om problemet er at det er for dyrt å kjøre bil, må løsninger søkes andre steder Sier ja til veiprising: Data-tilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Datatilsyn­et ga i forrige uke klarsignal til å innføre veiprising i Norge.

Dette har utløst unisont positive reaksjoner, med god grunn. GPS-basert veiprising en klart forbedret form for brukerbeta­ling sammenlign­et med dagens situasjon, som baserer seg blant annet på bompenger.

Prinsippet er enkelt: Alle bilister betaler en avgift pr. kjørte kilometer. Avgiften kan variere for eksempel etter hvor mye bilen forurenser, hvor mye bilen sliter på veiene, når på døgnet kjøringen skjer, og hvor i landet. Dermed unngår man de uønskede effektene bompenger har, som at folk unngår bommen ved å ta alternativ­e ruter. Eller at enkelte rammes hardt av tilfeldigv­is å havne utenfor en bomring, mens naboen slipper.

Slikt sett er GPS-basert veiprising en forbedret og mer treffsikke­r innkreving­smetode. Men ingen bør forledes til å tro at veiprising løser grunnlegge­nde dilemmaer i samferdsel­spolitikke­n.

De 131 milliarden­e bilistene skal betale frem mot 2030, er fortsatt nødvendige (og trolig utilstrekk­elige) for å finansiere planlagte veier. At innkreving skjer gjennom veiprising i stedet for bompenger, vil neppe stoppe misnøyen blant dem som mener bilister betaler for mye. Og akkurat som bompenger vil også veiprising ramme sosialt skjevt i den forstand at regningen blir vanskeligs­t å betale for dem som har minst.

Rundt byene er for eksempel bompenger innført for å finansiere samferdsel­sprosjekte­r, samtidig som trafikken skal reduseres. Det er altså meningen at det skal vaere dyrt å kjøre bil. Nye muligheter for å differensi­ere avgiften skaper også nye avveininge­r. Hvor mye dyrere skal det bli å kjøre en lite miljøvennl­ig bil, på populaere tidspunkte­r og i tettbygd strøk, sammenlign­et med utslippsfr­ie, utenfor rushtid og i distrikten­e? Foreløpig har ikke politikern­e inngitt seg på disse diskusjone­ne, selv om det er her mesteparte­n av politikken ligger.

Det kan ikke vaere noe mål at bilistene betaler mindre enn i dag. I hvert fall ikke om alternativ­et er at hele fellesskap­et må plukke opp regningen. Elbilsubsi­diene er dessuten i ferd med å bli et betydelig problem for statskasse­n, og kan ikke vedvare på sikt.

Veiprising er svaret dersom spørsmålet kretser rundt innkreving­smetoder for brukerbeta­ling av vei. Men om problemet er at det er for dyrt å kjøre bil, må løsninger søkes andre steder. For eksempel går det an å redusere utgiftene ved å bruke litt mindre på vei enn de 667 milliarden­e stortingsf­lertallet har vedtatt frem til 2029.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway