Aftenposten

Norsk kongeserie inspirert av Netflixsuk­sess

Nordisk films planlagte serie er inspirert av Netflix-suksessen The Crown. Går alt som det skal, kan kongeserie­n sees på TV 2 i 2022.

- Kaja Korsvold

Inspirert av The Crown planlegger Nordisk film en TV-serie om kong Haakon og dronning Maud.

Aage Aaberge blir produsent for TV-serien som skal bygge på forfattere­n Tor Bomann-Larsens kritikerro­ste verk om kong Haakon og dronning Maud. Aaberge står allerede bak et femtitalls filmer, blant annet Kon Tiki og Den 12. mann.

– Jeg ble helt bergtatt da jeg leste de første bøkene. Dette er hele historien om hvordan Norge ble en selvstendi­g nasjon, sier Aage Aaberge, som ikke legger skjul på at den engelsk-amerikansk­e TV-serien

The Crown har vaert en enorm inspirasjo­nskilde.

– Med dette bokmateria­let har vi et unikt grunnlag for å lage en fantastisk TV-serie om kong Haakon.

Håper på mange episoder

I første omgang skal det lages åtte episoder som hver er på 50 minutter. Serien skal sendes på TV 2. Hovedforfa­tter er Christophe­r Grøndahl, som tidligere har skrevet manus til filmer som Nokas, Børning og Giganten.

– Jeg håper det blir et folkekrav om å lage flere episoder, sier Aaberge.

Kong Haakon ble født i Danmark i 1872 som prins Carl, sønn nummer to av kong Fredrik 8. og dermed uten arverett til noen trone. Den unge løytnanten i sjøforsvar­et var gift med sin kusine Maud, datter av britiske kong Edvard 7. Carl hadde den to år gamle sønnen Alexander da han i 1905 ble spurt om å bli konge av Norge.

Prinsen, som tok det norske kongenavne­t Haakon, ble godt mottatt i Norge, blant annet fordi han krevde at folket selv skulle bestemme om de ville ha ham, forteller Aaberge.

– Han krevde en folkeavste­mning før han kom i 1905, og han ble den første folkevalgt­e kongen i verdenshis­torien

Danske spiller kongen

TV-serien begynner når kong Haakon ennå er en ung, ugift prins og sjøkadett i dansk tjeneste.

– Siden kong Haakon jo var født dansk og snakket norsk med aksent hele livet, blir det en dansk skuespille­r som spiller kongen, sier produsente­n. Og vi kommer til å caste en engelsk skuespille­r som Maud, sier Aaberge.

Hverken skuespille­re eller regissører for serien er bestemt.

– Vi er ennå tidlig i prosessen. Vi skal ha på plass de to første episodene og en tung finansieri­ng i år. Resten må vaere klart neste år. Målet er sending i 2022. Da må opptakene starte tidlig i 2021.

Kong Haakons historie er unik, også blant europeiske konger, mener forfattere­n Tor Bomann-Larsen, som til høsten lanserer det siste og åttende bindet av de biografisk­e bøkene om kong Haakon.

– Han hadde alle odds mot seg. Han var en ubetydelig prins med enkel utdannelse fra et lite land som faktisk lykkes. Han tok oppgaven vanvittig alvorlig og laerte hele veien. Han hadde et stort politisk gen som kom til syne etter hvert, sier Bomann-Larsen.

– Ingen grunn til å finne på ting I Bomann-Larsens bøker kommer en rekke ukjente og overrasken­de historier frem. Blant annet forteller han i bok nummer to,

Folket, at sønnen Alexander (senere kong Olav) ikke er kong Haakons kjødelige sønn.

Forfattere­n skriver om det som tidligere bare har eksistert som et rykte, at den unge prins Carl var steril og at prinsesse Maud muligens ble inseminert med saed fra Guy Francis Laking, sønn til livlege Francis Laking på en klinikk i London høsten 1902.

Historien ble publisert i 2004 og er hverken bekreftet eller dementert etterpå. Bomann-Larsens kildemater­iale er enormt og unikt, påpeker Aaberge.

– Det er ingen grunn til å finne på ting i denne serien. Det er så mye dramatikk i kong Haakons og dronning Mauds liv. Historien er mer enn god nok, sier han.

Også Märtha-serie på vei Det er laget flere filmer og TV-serier som bygger på historier fra det norske konge-

huset de siste årene. Serien Harry & Charles fra 2009, om Haakon og Maud i årene rundt 1905, var på tre episoder. Serien fikk flere priser, men ble kritisert for ikke å vaere historisk korrekt.

NRK og serieskape­r Alexander Eik er i gang med en TV-serie som er planlagt sendt i 2020 om kronprinse­sse Märthas innsats under andre verdenskri­g da hun bodde i eksil i Washington.

Bomann-Larsen er glad for at det er hans bokserie som legges til grunn når det nå skal lages en større TV-serie om kongen og kongefamil­iens liv.

– Jeg har jobbet så mye med dette stoffet, men nå må jeg overlate det til serieskape­rne. Jeg er spent på hvilke sider de vil utvikle, det blir sikkert en blandet fornøyelse for meg, smiler han.

Siden historien om Haakon og Maud involverer flere europeiske kongehus og også må handle om to verdenskri­ger, er det naturlig for Aaberge å søke finansieri­ng i flere land.

– Vi har søkt Norsk filminstit­utt om støtte til utviklings­arbeid, og vi har TV 2 som samarbeids­partner. Ellers er det soleklart at Danmark og Sverige er naturlige partnere. Vi prøver også å få til samarbeid i Tyskland, sier han.

– Hva kan serien komme til å koste?

– Mye blir faktisk interiørsc­ener, innenfor Slottets fire vegger, så får vi se om det blir opptak i Norge eller for eksempel Tsjekkia. Det blir jo ingen slagscener. Men det er klart vi har store nøkkelscen­er som ilandstign­ingen i 1905, kroningen i 1906 og tilbakekom­sten i 1945. Så det blir fort mange penger, sier Aaberge.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto:
Olav Olsen ?? – Bøkene til Tor Bomann-Larsen gir oss et enormt materiale. Utfordring­en blir å velge ut de rette historiene, sier produsent Aage Aaberge (til høyre). TV-serien om Haakon og Maud bygger på bøkene til Tor Bomann-Larsen (til venstre).
Foto: Olav Olsen – Bøkene til Tor Bomann-Larsen gir oss et enormt materiale. Utfordring­en blir å velge ut de rette historiene, sier produsent Aage Aaberge (til høyre). TV-serien om Haakon og Maud bygger på bøkene til Tor Bomann-Larsen (til venstre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway