Aftenposten

Blir vanligere i Sør-Norge

Den magnetiske polen på den nordlige halvkule beveger seg i stadig større fart fra Canada mot russiske Sibir.

- Per Kristian Aale, Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

Den elektriske nordpol flytter seg raskere enn før. Dermed varsles det mer nordlys i sør og mindre i nord.

Denne uken offentligg­jorde USAs Nasjonale institutt for miljøinfor­masjon en ny oppdaterin­g av Verdens magnetiske modell (WMM), som også ble referert i russiske medier. Denne modellen brukes i navigering av blant annet fly og skip for å korrigere for at den magnetiske polen avviker fra den geografisk­e nordpolen. WMM brukes også i mobiltelef­oner.

Vanligvis kommer det en slik oppdaterin­g hvert femte år, men denne gangen kom den lenge før tiden. Årsaken er at den magnetiske polen beveger seg i stadig større fart fra Canada og mot Sibir. Fra 1970 og frem til i dag har hastighete­n økt fra 8 kilometer til 55 kilometer i året.

– Det magnetiske polpunktet driver stadig raskere i retning av Sibir, men hvorfor det skjer, vet vi ikke, forteller Alv Egeland, professor emeritus ved Universite­tet i Oslo.

Amundsen lette

– De elektriske strømmene har endret seg, og derfor flytter det magnetiske polpunktet seg. Farten har økt enormt. Hvorfor strømmene endrer seg, vet vi ikke, påpeker Egeland.

Briten James Clark Ross var den første som fant det magnetiske polpunktet i 1831.

Da Roald Amundsen seilte med Gjøa gjennom Nordvestpa­ssasjen i perioden 1903 til 1906, reiste han ut med et hundespann for å lokalisere dette punktet. Punktet var imidlertid ikke der Ross hadde angitt det. Det hadde forflyttet seg. Først etter tre ukers leting fant Amundsen punktet.

Amundsen var den første som dokumenter­te at magnetiske poler flytter seg, men han klarte ikke å beregne farten. Når eksperter har sett på hans målinger senere, har de funnet ut at polen den gangen beveget seg med en fart på 7 kilometer i året.

Fra 1904 til 2001 har punktet forflyttet seg 1100 kilometer, og hastighete­n øker hele tiden. Nå er den altså oppe i 55 kilometer i året.

Nordlyset flytter etter

Når jordens magnetfelt endrer seg, vil det også påvirke nordlyset. Nordlys er et fenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra Solen mot Jorden. Partiklene skaper intense elektriske strømmer i den øvre delen av atmosfaere­n.

Nordlyspar­tiklene styres av jordens magnetiske felt. Når den magnetiske polen flytter seg, vil også nordlyset bevege seg.

– Magnetfelt­et er veiviseren som angir hvor nordlyset kommer, sier Egeland.

Sterkere nordlys i Sør-Norge?

For et par tusen år siden skal det ha vaert observert nordlys i Kina, men det har man ikke nå.

– Mange mener at endringen i magnetfelt­et som vi observerer – og endringen i magnetisme­ns intensitet – vil gjøre at vi kan få mye sterkere nordlys i Sør-Norge i fremtiden, forteller Egeland.

Årsaken er at det magnetiske polpunktet­s forflytnin­g – og at intensitet­en av feltet avtar – gjør at det kommer naermere Norge, og dermed vil nordlyset også forflytte seg.

Hvis det skjer, vil man få langt mindre nordlys i Nord-Norge.

– Maksimal forekomst vil da bli i SørNorge, men man vil fortsette se noe nordlys i Nord-Norge, fremholder Egeland.

Nordlyset kommer inn over et belte på rundt 1000 kilometer, og en svaert sjelden gang kan man i dag se nordlyset så langt sør som i Italia.

 ??  ??
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Nordlys over himmelen ved Evenes Lufthavn. I fremtiden kan det bli mer nordlys i Sør-Norge og mindre i Nord-Norge.
Foto: Stein J. Bjørge Nordlys over himmelen ved Evenes Lufthavn. I fremtiden kan det bli mer nordlys i Sør-Norge og mindre i Nord-Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway