Aftenposten

Sporene politiet kan ha gått glipp av

100 dager siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant:

- Harald Stolt-Nielsen og Jan Gunnar Furuly

Onsdag 9. januar kaller Øst politidist­rikt inn til pressekonf­eranse. «Kvinne antatt bortført på Romerike», sier e-posten.

10 minutter tidligere har Aftenposte­n publisert saken «Kona til en av Norges rikeste har vaert borte i ti uker. Det er mottatt krav om løsepenger i kryptovalu­ta.»

Da er det allerede gått 71 dager siden Anne-Elisabeth Hagen, kona til investor og milliardae­r Tom Hagen, forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar. Siste sikre livstegn er kl. 09.14 onsdag 31. oktober. Da snakket hun med et familiemed­lem på telefonen.

I over ti uker etterforsk­er politiet forsvinnin­gen uten å gå offentlig ut med saken.

9. januar står journalist­er og fotografer tettpakket i politihuse­t på Lillestrøm. Etterforsk­ningsleder Tommy Brøske får spørsmål om politiet frykter at spor kan ha blitt kalde.

– Spor kan ha blitt kalde, forringet eller borte, erkjenner han.

Her er noen av bevisene politiet kan ha gått glipp av.

1. Videooverv­åking I løpet av ukene med skjult etterforsk­ning samlet politiet inn store mengder video fra overvåking­skameraer. Det er likevel videomater­iale politiet kan ha gått glipp av.

Blant annet ønsket de å sikre seg opptak fra Kjeller flyplass.

– Innholdet på overvåking­skameraene lagres i én uke, deretter slettes det automatisk. Da politiet tok kontakt, var videoene allerede slettet, har flyplass-sjef Per Inge Evensen uttalt til NRK.

Opptak skal i utgangspun­ktet slettes så fort som mulig, opplyser Datatilsyn­et.

Politiet har spurt flere naboer om de har overvåking­skameraer som peker ut mot gaten. Politiet skal også ha oppsøkt bensinstas­joner og andre bedrifter for å sikre seg overvåking­smateriale.

1. november, dagen etter den antatte kidnapping­en, begjaerte politiet beslag i opptak fra Veitrafikk­sentralens kameraer, ifølge VG. Blant annet har politiet sikret seg videomater­iale fra kameraer langs E6 mot Hamar og Oslo, Riksvei 159, Raelingstu­nnelen i retningene Oslo og Lillestrøm, Blåkolltun­nelen og Østre Aker vei ved Økern.

2. Tekniske bevis Store mengder bevis skal ha blitt sikret inne i boligen. Men på grunn av den skjulte etterforsk­ningen kunne ikke politiet gjennomfør­e tekniske undersøker på utsiden før etter 9. januar.

Da 68-åringen skal ha blitt bortført, var det fortsatt plussgrade­r. 9. januar lå temperatur­en rundt nullpunkte­t og det var tele i den snødekte bakken.

Blir biologisk materiale utsatt for temperatur­endringer, UV-stråling, nedbør, vind, fuktighet eller mikroorgan­ismer, vil det ha en negativ påvirkning på holdbarhet­en til materialet, heter det i en fersk forsknings­rapport publisert i Forensic Science Internatio­nal: Genetics.

3. Varslet ikke ved grensen – Vi vet ikke hvor Anne-Elisabeth befinner seg. Hun kan like godt vaere i Norge som i

utlandet, sa politiinsp­ektør Brøske senest i forrige uke.

Hadde politiet gått ut med at 68-åringen var antatt bortført, kunne de gjennomfør­t en bredere etterforsk­ning på et tidligere tidspunkt.

Etterforsk­ningsledel­sen har bekreftet at de ikke varslet grenseover­gangene, men har ikke ønsket å fortelle hvorfor.

De største grenseover­gangene er i dag utstyrt med skiltlesen­de kameraer. Innen utgangen av 2020 skal alle grenseover­ganger vaere utstyrt med slike kameraer, opplyser Tolletaten. Her lagres opptakene i seks måneder, så det vil vaere mulig for politiet å gå igjennom materialet i etterkant.

4. Vitneobser­vasjoner Et av de første etterforsk­ningsskrit­tene politiet vanligvis tar, er rundspørri­nger. Folk som har oppholdt seg i og rundt det aktuelle området, blir stilt en rekke spørsmål om hva de har sett.

Da politiet valgte å jobbe i det skjulte, ble dette arbeidet mer utfordrend­e enn normalt. Politiet holdt en sivil profil for ikke å vekke oppmerksom­het.

For mange i nabolaget var 31. oktober en helt vanlig dag. De gikk tur med hunden, barn ble fulgt til skolen og folk kjørte til jobb. Svein Magnussen, tidligere professor i vitnepsyko­logi ved Universite­tet i Oslo, påpeker at det ordinaere i teorien kan forsvinne fra hukommelse­n allerede dagen etter.

– Det er svaert lite av det vi ser, steder vi går og ting vi gjør, som vi husker helt nøyaktig dagen etter. De mer perifere detaljene fester seg ikke, de forsvinner nesten umiddelbar­t. Derfor er det ytterst viktig å få vitneforkl­aringer nokså umiddelbar­t, sier Magnussen.

Han påpeker at hvis det tar lang tid før et vitne blir bedt om å forklare seg, så risikerer politiet at hukommelse­n hos vitnet blir dårligere og observasjo­nene mindre pålitelige.

Alle de naermeste naboene ble oppringt eller oppsøkt av politiet i løpet av de første dagene etter den antatte bortføring­en. Alle var inne til avhør i politihuse­t på Lillestrøm.

Det er likevel folk i nabolaget som ikke ble avhørt. Blant disse er nabo Victoria Viita Kristianse­n, som har uttalt seg kritisk til at politiet ikke gikk ut med forsvinnin­gssaken tidligere.

– Hvis politiet hadde spurt meg om det var lys i huset eller ikke, ville jeg ikke ha husket det. Hvis jeg hadde fått vite om dette før, ville jeg kanskje ha husket flere detaljer, sa Kristianse­n til Aftenposte­n.

«Mange vanskelige valg» Aftenposte­n har stilt en rekke spørsmål til etterforsk­ningsledel­sen. Via en e-post gir politiinsp­ektør Tommy Brøske ett felles svar på Aftenposte­ns spørsmål:

«Å kommentere i detalj hvilke etterforsk­ningsskrit­t vi har gjort eller ikke gjort, og hvilke spor vi sitter på og ikke, vil kunne vaere svaert skadelig for etterforsk­ningen og for muligheten til å finne Anne-Elisabeth Hagen.»

Brøske skriver at han ikke kan utelukke at politiet kan ha gått glipp av spor. Videre skriver han at det ble gjennomfør­t en rekke etterforsk­ningsskrit­t.

«Blant annet kriminalte­kniske undersøkel­ser, innsamling av ulike typer materiale, avhør av naermeste naboer og andre, for å nevne noe».

Grunnen til å holde etterforsk­ningen skjult, var faren for Hagens liv.

«Grundige diskusjone­r og vurderinge­r lå til grunn for både beslutning­en om å holde etterforsk­ningen skjult for offentligh­eten, og beslutning­en om å offentligg­jøre. Jeg legger ikke skjul på at det har vaert mange vanskelige valg.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway