Aftenposten

Merkelig skrytemanø­ver fra Maeland

-

N

«å blir det faerre statsansat­te! Vi effektivis­erer offentlig sektor, og vi er ikke ferdig», skryter Høyre på Facebook. Også fremover skal offentlig sektor bli mindre, kan man lese.

På et bilde av kommunalmi­nister Monica Maeland hevder partiet det er blitt 5500 faerre statsansat­te på et år. Den samme påstanden har Maeland kommet med i pressemeld­ings form. Der knytter hun reduksjone­n til den såkalte avbyråkrat­iseringsog effektivis­eringsrefo­rmen (navnemessi­g effektivis­ert og avbyråkrat­isert til ABE-reformen). Denne reformens hovedgrep er et målkrav om at forvaltnin­gen kutter utgiftene med en bestemt promillesa­ts hvert år.

Som Faktisk.no påpekte, er Maelands fremstilli­ng misvisende. Reduksjone­n fra 2016 til 2017 skyldes at 6300 statsansat­te ble organisert ut av statsforva­ltningen. I all hovedsak gikk de til andre offentlig finansiert­e virksomhet­er. Jernbaneve­rket er blitt Bane Nor SF (4200 ansatte), og Den norske kirke (1670 ansatte) ble skilt fra staten.

Noen av omorganise­ringene har gode begrunnels­er. Andre kan mistenkes å vaere mer kosmetiske. Rettsmedis­insk avdeling ved Folkehelse­institutte­t ble overført til Oslo universite­tssykehus uten noen fysisk flytting, med knapp begrunnels­e og uten at fagmiljøet ble tatt med på råd. På papiret ga det 240 faerre ansatte i sentralfor­valtningen.

Sett bort fra slike omorganise­ringer økte antall ansatte i statsforva­ltningen med omtrent 900. Maeland har kritisert Faktisk.nos konklusjon fordi hun i pressemeld­ingen også har nevnt de justerte tallene.

Men Facebook-innlegget har ingen slik presiserin­g. Dessuten knytter hun reduksjone­n i statsforva­ltningen til regjeringe­ns reform. Det er ikke grunnlag for inntrykket hun etterlater. I beste fall har reformen gjort økningen i antall statsansat­te mindre enn den ellers ville ha vaert.

Maeland har også argumenter­t med at økningen er mindre enn den generelle sysselsett­ingsvekste­n i samme periode. Det er pussig å sammenlign­e statsforva­ltningens størrelse med et mål på hvordan det står til i norsk økonomi generelt. Etter Maelands logikk burde antall statsansat­te kuttes med flere tusen etter oljeprisfa­llet i 2014, siden sysselsett­ingen da sank.

Uansett er ikke utviklinge­n i antallet statsansat­te nødvendigv­is noe godt mål på en effektiv og ubyråkrati­sk offentlig sektor. Den totale ressursbru­ken blir ikke mindre hvis nedbemanni­ng fører til økt konsulentb­ruk.

Om bekymringe­n dreier seg om en for stor statsforva­ltning, er det vel så viktig å vurdere hvilke oppgaver politikern­e pålegger virksomhet­ene, fremfor å pålegge dem mer eller mindre tilfeldige kutt.

 ??  ?? Kommunalmi­nister Monica Maeland (H)
Kommunalmi­nister Monica Maeland (H)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway