Aftenposten

Plutselig kan T-banen bli en av valgkampen­s store kranglesak­er

Plutselig kan T-banen bli en av valgkampen­s store kranglesak­er. Det har startet friskt.

- Andreas Slettholm, Kommentato­r

IBergen har de fått sin bybane. Den er en suksess som transportm­iddel, men en politisk tragedie.

Bybanen har til tider omgjort bystyret til en barnehage, for å låne Sylvi Listhaugs uaerbødigh­et. Spørsmålet om trasévalg gjennom sentrum endte med et sprengt byråd og valgnederl­ag på borgerlig side. Bybane over nasjonalkl­enodiet Bryggen ble til slutt valgt med 29 mot 28 stemmer, fordi store deler av Arbeiderpa­rtiet stemte mot sin egen overbevisn­ing.

Et eksempel på tonen er bergenspat­riot Erling Gjelsviks sitat om at Aps snuoperasj­on er «det største politiske sviket siden okkupasjon­stiden».

Bystyret valgte også å skyve planene frem i tid, så man må nesten anta at det blir nye runder etter valget. Slike saker bør vedtas med brede flertall, og det er et felles politisk ansvar.

I tottene på hverandre

Bergen er Bergen. Men man skal ikke se bort fra at den nye T-banetunnel­en i hovedstade­n kan få noe av den samme politiske sprengkraf­ten.

I hvert fall hvis en skal dømme etter mottagelse­n av Høyres alternativ­e traséforsl­ag.

«Useriøst», er dommen fra Raymond Johansen og hans allierte. Høyres Oslotopp Eirik Lae Solberg kontrer med at byrådets traséforsl­ag er «visjonsløs­t og gammeldags».

Begge har rett, på hver sin måte.

Dette er de enige om

For å spole litt tilbake: Det er tverrpolit­isk og faglig enighet om at ny T-banetunnel er det aller viktigste kollektivp­rosjektet i Oslo fremover. Kanskje i hele Norge også, målt i antall berørte passasjere­r.

T-banenettet trenger mer kapasitet, først og fremst for å kunne kjøre flere avganger fra ytre by og inn til sentrum.

I 2015 kom en svaer utredning med det traurige navnet KVU Oslo-navet, om hele fremtidens kollektivs­truktur i Oslo-området. Siden har opposisjon­en ventet på hva byrådet vil gå for.

Rett før jul kom saken, der byrådet hadde bestemt seg for hvor den nye T-banen skal gå. De lener seg svaert tungt på Ruters anbefaling­er.

Traseen er lagt parallelt med dagens tunnel, fra Majorstuen til Bislett, inn til Stortinget og videre til nedre Grünerløkk­a, før tunnelen kobles på det eksisteren­de nettet på Tøyen.

Høyre vil ha utredet et grunnlegge­nde annerledes prosjekt, der banen føres fra Bislett og nordover mot Ullevål sykehus, innom Sagene og nordre Grünerløkk­a før den treffer Carl Berners plass. Deretter skal den i en egen tunnel til Ensjø for å nå «grenbanene» i øst.

Et bedre byutviklin­gsprosjekt

Som alltid når store politiske beslutning­er blir betente i offentligh­eten, har prosessen i forkant vaert for dårlig. Også her skylder partene på hverandre.

Men det er et problem at byrådets trasévalg kommer uten at det først er tatt noen grunnlegge­nde, overordned­e avklaringe­r i bystyret i løpet av de tre årene som er gått.

Ting henger jo sammen. Høyres alternativ ville eksempelvi­s overflødig­gjøre planen om trikk på Ring 2. Da forsvinner et tomilliard­ersprosjek­t.

Men Høyres beste argument er at det kan gi langt større byutviklin­gspotensia­l enn en tunnel som går rett ved dagens. Ikke minst ved sykehustom­ten på Ullevål vil en T-banestasjo­n ha enorm betydning for en eventuelt ny bydel når sykehuset flytter.

Byrådet løser best hovedprobl­emet

På den annen side løser byrådets forslag best selve hovedprobl­emet: Avlastning av dagens sentrumstu­nnel. De aller fleste skal

Som alltid når store politiske beslutning­er blir betente i offentligh­eten, har prosessen i forkant vaert for dårlig. Også her skylder partene på hverandre.

ned til sentrum. Med Høyres løsning vil mange av disse måtte bytte til en bane som går gjennom dagens tunnel.

Så kan man spørre seg om alle skal til sentrum i et femtiårs perspektiv. Det er verdt å merke seg at en løsning utenom sentrum kom best ut i 2015-analysene, nettopp fordi disse la stor vekt på sannsynlig vekst i bolig, naering og arbeidspla­sser på grunn av nye T-banestasjo­ner.

Dette er avfeid av Ruter og byrådet med at slik utvikling «ikke er i tråd med gjeldende kommunepla­n eller byutviklin­gsstrategi».

Neivel, men ingen av de dokumenten­e er skrevet i stein.

Klare til valgkamp

Samtidig naermer det seg det useriøse av Høyre å gå så høyt på banen med ett konkret traséforsl­ag.

Å plotte inn fire stasjoner på et selvtegnet T-banekart tyder på at de ønsker å gjøre dette til en valgkampsa­k, der de får muligheten til å fremstå mer visjonaere enn byrådet. Den utfordring­en tar byrådet gjerne, så det er god grunn til å tro at dette kan bli ganske intenst fremover.

Ikke minst fordi byrådspart­iene er innstilt på å banke gjennom saken før valget. Det vil ganske sikkert gi anklager om maktarroga­nse.

Sånn sett er det et selvstendi­g argument å få flere alternativ­er utredet bedre, rett og slett for å få opposisjon­en med på laget. For slike saker bør vedtas med brede flertall. Hvis ikke kan det gå som i Bergen.

Og vi kan bedre enn dem.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Ruter/Placebo Effects ?? Slik kan nye Bislett T-banestasjo­n bli seende ut. Den vil både byrådet og Høyre ha.
Illustrasj­on: Ruter/Placebo Effects Slik kan nye Bislett T-banestasjo­n bli seende ut. Den vil både byrådet og Høyre ha.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway