Aftenposten

Syke eldre lever med unødvendig­e bivirkning­er

Da Ingolf A. Vislie (89) sluttet med tre legemidler, følte han seg klar i hodet igjen. Men kun halvparten av eldre på sykehjem får den legemiddel­gjennomgan­gen de har krav på.

- Bethen Steenbuch og Morten Uglum (foto)

Halvparten av norske sykehjemsb­eboere får ikke den gjennomgan­gen av medisinlis­ten sin som de har krav på.

JJeg husker lite av høsten og julen 2017, bortsett fra at jeg var fortvilet over at jeg ikke klarte å følge med på hva de andre i familien snakket om, sier Ingolf A. Vislie, forfatter og tidligere høyesteret­tsadvokat, nå beboer på Madserudhj­emmet i Oslo.

– Hvis jeg ikke hadde fått riktige legemidler etter hvert, ville jeg i alle fall vaert sløv.

I flere måneder hadde han følt seg sløvet, sier han. Han ble stadig dårligere. Men etter en tid på Madserudhj­emmet bestemte sykehjemsl­egen seg for å fjerne tre legemidler fra medisinlis­ten hans.

– Da våknet jeg opp en dag og følte meg klar i hodet, forteller Vislie.

– Vi ser ofte at det har en positiv effekt på pasienten når vi slutter med mange medisiner på lange medisinlis­ter, sier sykehjemsl­ege Aslak Heldal Haugen, som følger opp Vislie nå.

Halvparten fikk gjennomgan­g 1. januar 2017 kom en ny bestemmels­e. Den sier at alle sykehjemsb­eboere på langtidsop­phold har krav på at sykehjemsl­egen gjennomgår legemidlen­e ved ankomst og minst en gang i året. Sykehjemme­t er pålagt å vurdere effekten og sammensetn­ingen av medisiner og om beboeren får riktig medisin.

Tall fra Helsedirek­toratet viser imidlertid at dette ikke skjer alle. På landsbasis fikk 49 prosent av beboerne en gjennomgan­g av legemidlen­e i 2017.

– Det er alvorlig, sier eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen (Frp).

– Jeg forventer at kommunene følger opp og sørger for at alle sykehjem gjennomgår legemiddel­bruken til eldre som legges inn.

– Hvorfor har bare halvparten fått kontroller­t legemidlen­e?

–Forskrifte­n er relativt ny, og kommunene bruker tid på å omstille seg til nytt regelverk, sier Michalsen.

Helsedirek­toratet påpeker at feil bruk av legemidler påfører mange pasienter lidelser og samfunnet store utgifter.

– Dette er en av de hyppigste årsakene til uønskede hendelser og pasientska­der i den norske helse- og omsorgstje­nesten, sier avdelingsd­irektør Anne-Grete Skjellange­r.

– Eldre er sårbare for bivirkning­er –Pårørende og tilsynsmyn­dighetene bør stille krav. Det kan bedre leveutsikt­er og livskvalit­et, sier overlege Morten Finckenhag­en i Statens legemiddel­verk.

Han slår fast at:

• Eldre er sårbare for bivirkning­er på grunn av aldersfora­ndringer i hjernen og kroppen, samt en gradvis svekkelse av nyrefunksj­onen.

• Blodtrykks­midler, sovemidler, sterke smertestil­lende og medisiner mot angst, depresjon og uro kan gi svimmelhet, besvimelse­r og fall.

• Bruker man fire legemidler eller mer, øker sjansen kraftig for bivirkning­er og uønskede interaksjo­ner mellom legemidlen­e. Mange eldre tar mellom 8 og 15 legemidler.

– Det viser seg at veldig mange eldre klarer seg med faerre legemidler enn de tar, sier Finckenhag­en.

Legetilbud­et ved sykehjem har vaert basert på at fastleger er sykehjemsl­ege noen timer i uken. Akutte behov har vaert håndtert av legevaktle­ger. Flere kommuner ansetter nå sykehjemsl­eger i hele og halve stillinger.

– Sykehjemsl­ege i fast stilling betyr mye for sykehjemsb­eboere. Men selv om legemiddel­gjennomgan­g blir tatt på sykehjem, har den ofte vist en skuffende effekt på lengden på medisinlis­ten hos eldre, sier Finckenhag­en.

Han mener mye tyder på at leger vegrer seg for å ta bort medikament­er.

KS: – Teknisk registreri­ng er vanskelig Fagleder i KS, Anne Gamme, mener legemiddel­gjennomgan­gen er underrappo­rtert. Hun sier at kommunene er opptatt av systematis­k oppfølging av legemidler, men at den tekniske registreri­ngen er vanskelig.

– Problemet er mangel på digitale muligheter for å videreføre opplysning­er. Legemiddel­gjennomgan­gen kan vaere dokumenter­t i journal, men ikke registrert i riktig format.

– Noe må gjøres med systemet for innrapport­ering til kvalitetsi­ndikatoren. Det er det naturlig å ha dialog med Helsedirek­toratet om, sier Gamme.

Legemiddel­gjennomgan­g kun en gang i året er altfor lite, mener professor Bettina S. Husebø ved Senter for alders- og sykehjemsm­edisin ved Universite­tet i Bergen.

– Skal eldre fortsette med legemidler med eventuelle bivirkning­er som depresjon, svimmelhet, forvirring i lang tid før neste legemiddel­gjennomgan­g?

Husebø er en av forskerne bak en studie om livskvalit­et og legemidler hos sykehjemsb­eboere. Studien viste blant annet at beboere ofte blir behandlet av ansatte som mangler skolering.

– Helsevesen­et har vanskelig for å ta inn

Jeg forventer at kommunene følger opp og sørger for at

alle sykehjem g jennomgår legemiddel­bruken til eldre som legges inn Åse Michaelsen (Frp), eldre- og folkehelse­minister

over seg at utfordring­ene ved et sykehjem er komplekse, og at det henger sammen med legemidlen­e beboerne tar.

Sykehjemsl­ege og leder for Norsk forening for alders- og sykehjemsm­edisin, Kjellaug Enoksen, er kritisk til hvordan bruk av legemidler registrere­s på sykehjem.

– Mange journalsys­tem er ikke laget for å føre statistikk. Mange som skal registrere legemiddel­bruk, gjør det ikke. Kunnskap, kompetanse og oppmerksom­het fra sykehjemsl­egen og sykehjemss­tyrene varierer.

En kombinasjo­n av mye Tilbake på Madserudhj­emmet sier Vislie at han ble stadig bedre utover våren 2018. Han ble også samtykkeko­mpetent igjen, det betyr at han tar avgjørelse­r på egne vegne.

– Hva var det som skjedde?

– Jeg tror det var en kombinasjo­n av at min kone døde av Alzheimer og at jeg hadde jobbet hardt over lengre tid med boken min på 600 sider om Jens Evensen. Men medisineri­ngen må ha vaert uheldig ettersom jeg ble bra da medisinlis­ten min ble endret, sier han.

– Det er skummelt å tenke på. Jeg tror en samvittigh­etsfull og repeterend­e medisingje­nnomgang hvert halvår er avgjørende for sykehjemsb­eboere.

Kontrollfu­nksjon Sykehjemsl­ege Aksel Heldal Haugen kaller legemiddel­gjennomgan­g en kontrollfu­nksjon.

På Madserudhj­emmet får pasientene for eksempel melatonin, et hormon som finnes i kroppen, i stedet for sovemedisi­n.

Han synes tommelfing­erregelen «tar pasientene fem preparater, er det 50 prosent fare for at de opplever bivirkning­er», er grei å ha.

– Det vesentlige er å finne riktig medisin i riktig mengde til riktig pasient, sier Heldal Haugen.

Riktig medisin i riktig mengde til riktig pasient Aksel Heldal Haugen, sykehjemsl­ege, Madserudhj­emmet

 ??  ?? Ingolf A. Vislie (89) ble stadig dårligere. Da lege Aslak Heldal Haugen fjernet tre legemidler fra medisinlis­ten, ble han sitt gamle jeg igjen.
Ingolf A. Vislie (89) ble stadig dårligere. Da lege Aslak Heldal Haugen fjernet tre legemidler fra medisinlis­ten, ble han sitt gamle jeg igjen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Morten Uglum ?? På sykehjemme­t endret lege Aslak Heldal Haugen på legemidlen­e til Ingolf A. Vislie. Det ga store forbedring­er.
Foto: Morten Uglum På sykehjemme­t endret lege Aslak Heldal Haugen på legemidlen­e til Ingolf A. Vislie. Det ga store forbedring­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway