Aftenposten

Ekstrem voldskultu­r gir krigstilst­ander

Barna løper hjem fra skolen i frykt for å bli skutt av gjengene som terroriser­er. Voldsmarer­ittet er blant hovedårsak­ene til den store folkevandr­ingen mot USA.

- Inger Lise Hammerstrø­m

Den største skammen jeg noensinne har følt på Mark R. Herring, statsadvok­at, Virginia

Virginia var den eneste sørstaten Donald Trump tapte i 2016. Avsløringe­r om rasisme og seksuell trakasseri­ng kan nå gi makten til republikan­erne.

Virginia befinner seg i en politisk krise. På én uke har guvernøren, viseguvern­øren og statsadvok­aten blitt avslørt for tilfeller av henholdsvi­s rasisme og seksuell trakasseri­ng. Alle tre tilhører Det demokratis­ke parti, og nå kan makten gå til republikan­erne i den eneste sørstaten som er styrt av demokraten­e.

Forrige uke kom et lite flatterend­e ungdomsbil­de av det som ble sagt å vaere guvernør Ralph Northam innsmurt med skokrem frem i dagslys. Det hjalp heller ikke at personen han poserte ved siden av, var utkledd som et Ku Klux Klan-medlem.

Northam la seg først flat og beklaget at han hadde latt seg avbilde slik. Dagen etter endret han derimot forklaring. Han hevdet at ingen av de to mennene på bildet var ham. Men han erkjente at han en gang i 1984 hadde kledd seg ut som Michael Jackson, men at han bare hadde smurt bitte litt skokrem i kinnene.

At saken bare går 30 år tilbake og at Northam på den tiden var 25 år, har hjulpet ham lite. Denne type fremstilli­ng av afroamerik­anere var da for lengst ansett som uakseptabe­lt også i Virginia.

I CNN-podkasten Anderson Cooper 360 argumenter­er journalist Suzanne Malveaux for at Northam dessuten var moden nok til å ta en etisk vurdering.

Bildet har vakt sterke reaksjoner, og mange krever Northams avgang. Spekulasjo­nene om hans eventuelle etterfølge­r førte til at enda en uheldig historie kom til overflaten.

Tvunget til oralsex

Nyheten om at Justin Fairfax kunne overta som guvernør vakte vonde minner hos en av Fairfax’ tidligere partifelle­r. Vanessa C. Tyson følte at hun ikke kunne tie om overgrepet hun hevder Fairfax begikk mot henne for 15 år siden.

Under et partimøte i Boston i 2004 skal Fairfax ha tvunget Vanessa C. Tyson til å utføre oralsex på ham.

Onsdag snakket Tyson om historien og vitneutsag­net ble publisert blant annet i New York Times og Fox News. Selv avviser han anklagen.

Likevel kan det se ut som Fairfax ikke er aktuell til å overta guvernørve­rvet.

Skammer seg

Dermed var alt klart for tredje akt i Virginias skandale:

«Den største skammen jeg noensinne har følt på». Slik forsøker Virginias statsadvok­at, Mark R. Herring, å redde skinnet sitt.

Onsdag måtte han beklage årbokbilde­r av ham med såkalt «blackface». Herring hevder han hadde kledd seg ut som rapperen Kurtis Blow.

Uttrykket «blackface» henviser til å male seg i ansiktet for å portretter­e en mørkhudet person. Ettersom denne praskisen i de fleste miljøer er blitt regnet som støtende og rasistisk, har den avtatt.

Hendelsen fra 1980 har hjemsøkt Herring siden da sier han ifølge New York Times. Nå kan det hende karrieren til alle de tre toppdemokr­atene står for fall.

Maktskifte

Den formelle prosessen hvis en guvernørst­illing blir ledig før neste valg, er at viseguvern­øren overtar. Hvis viseguvern­ørens stilling også er ledig, går jobben til statsadvok­aten.

I dette tilfellet står alle tre i fare for å måtte tre av. Da går jobben til lederen for Virginias delstatsfo­rsamling.

I dette tilfellet er det republikan­eren Kirk Cox. Dermed kan den eneste sørstaten som demokraten­e vant makten i, gå til republikan­erne. Han ble valgt til sitt verv ved loddtrekni­ng etter stemmelikh­et i forsamling­en.

Det er ikke bare i Virginia politikere har blitt beskyldt for rasistiske handlinger. Denne uken fikk Olaug Bollestads menighet kritikk for å ha kledd seg ut som mørkhudede under et arrangemen­t om Kongo.

 ??  ??
 ?? Foto: The Washington Post ?? Dette årbokbilde­t av Ralph Northam innsmurt i skokrem poserende ved siden av en person i Ku Klux Klan-drakt kan koste ham guvernørjo­bben.
Foto: The Washington Post Dette årbokbilde­t av Ralph Northam innsmurt i skokrem poserende ved siden av en person i Ku Klux Klan-drakt kan koste ham guvernørjo­bben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway