Aftenposten

Arveprinse­n

Aleksander Aamodt Kilde (26) er mannen som skal overta sjefsrolle­n på alpinlaget. Det er Kjetil Jansrud (33) og Aksel Lund Svindal (36) helt enige om.

- Åre Erlend Nesje

Jeg har jo merket at de har begynt å tenke på et annet liv etter alpinkarri­eren, sier Kilde og hinter til fartslands­lagets to nestorer.

Sammen har Aksel Lund Svindal (36) og Kjetil Jansrud (33) vaert norsk alpinsport­s frontmenn og lederfigur­er de siste 10 årene.

De har bygget opp en kultur som er tuftet på aerlighet, rettferdig­het og en enorm lagfølelse.

De har laget kjøreregle­r som fartslands­laget kaller «den indre justisen».

For eksempel er det ikke lov å forlate et rom dersom en krangel ikke er løst.

De er stjerner i bakken. Men ingen er større enn laget.

I morgen tar Lund Svindal farvel med alpinsport­en når han avslutter karrieren med VM-utfor i Åre.

Jansrud sier han «håper å ta et par år til». Men Vinstra-mannen naermer seg også oppløpssid­en i livet som toppidrett­sutøver.

Norges stjerneduo mener fartslands­laget er i trygge hender med 26-åringen fra Lommedalen i sjefsrolle­n.

De er helt sikre på at Kilde er mannen som kan baere videre kulturen de selv har skapt.

Kilde endte på en skuffende 24. plass i super-G onsdag. Men han har fire pallplasse­r i verdenscup­en, deriblant en utforseier, og er en av outsiderne til pallplass VMutforen i morgen.

– Ekstremt bra rollemodel­l – Jeg blir på ingen måte yngre, men håper å ha noen år igjen. Uansett er «Aleks» veldig klar for å ta over den rollen. Han er en ekstremt bra rollemodel­l som har tatt med seg gode holdninger hjemmefra. Han har en trygg og rolig personligh­et, og han er veldig flink til å beholde roen. Fysisk er han vanvittig bra, skiteknisk er han veldig sterk, men ikke minst: Han er også et veldig godt menneske, er attesten fra Jansrud.

– Han er ekstremt seriøs, han er tøff i hodet, han gir gass på ski, og så er han veldig rolig og avbalanser­t utenfor startbokse­n. Han største styrke som lagkompis er at han alltid er 100 prosent rettferdig. Det er en styrke uansett hva du driver med. Men som lagkompis er det en ekstrem styrke, forteller Svindal og gir et eksempel:

– La oss si at du og jeg sitter her og krangler. Du er rangert som nummer 100 i verden og jeg er rangert som nummer én i verden. «Aleks» sitter mellom oss og hører på. Han kommer aldri til å ta mitt parti fordi jeg er eldst og har vunnet mest. Hvis han mener noe er urettferdi­g, tar han partiet til den andre.

Er blitt mer selvstendi­g Aamodt Kilde innrømmer at han har tenkt mye på dagen da Norges meget meritterte fartsduo legger opp.

26-åringen er glad for at begge ikke gir seg samtidig.

– Jeg merker at de gir mer rom til meg. Som om at de tenker: «Nå er det snart din tur». Jeg prøver også å tenke sånn, at de snart ikke er på laget mer. De er fortsatt store forbilder for meg, jeg forsøker å laere av dem hele sesongen. Samtidig prøver jeg å vaere mindre avhengig av deres avgjørelse­r. Jeg forsøker heller å vite hva jeg skal gjøre selv. Det har vaert helt naturlig at de har tatt valg og avgjørelse­r som har vaert veldig bra. Og så har jeg nikket litt: «Ja, det er sånn det fungerer». Nå er det mer sånn at jeg må se de løsningene selv.

– Du forbereder deg på å bli den nye sjefen?

– Ja, på en måte. Jeg tror det er viktig å vaere realistisk på det. At man ikke gjemmer seg bak noe som kan vaere komfortabe­lt: «Nei, det blir ikke så ille». «Det er ikke så stor forskjell». Men selvfølgel­ig blir det et tomrom å fylle, og det er ikke akkurat lite. Det handler om å gjennomfør­e, gå inn i en rolle som ikke alltid føles komfortabe­l, sier Kilde som har vaert lagkamerat med Svindal og Jansrud i seks år.

Etter onsdagens skuffende super-G-innsats var stemningen de første timene etter rennet dårlig.

Snakket ut etter super-G-nedtur

Da var det godt å ha erfarne ledere på laget som har opplevd motgang tidligere. Det handlet om å snu stemningen. Ved middagsbor­det på Copperhill Mountain Lodge i 19-tiden var smilene tilbake.

– Vi hadde en god prat rundt det som skjedde i rennet. Og så var vi ferdig med

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway