Aftenposten

Kunnskap etterlyses

-

Stoltenber­gutvalget beskriver en mangel på kunnskap om kjønnsfors­kjeller og effekten av ulike tiltak i skole og barnehage

Stoltenber­gutvalget leverte mandag rapporten om kjønnsfors­kjeller i skolen. Mange av tiltakene er verdt å diskutere og ta stilling til, som forslaget om fleksibel skolestart.

Utvalget trekker selv frem det som kanskje er den viktigste forutsetni­ngen for å komme noen vei i arbeidet med å jevne ut blant annet kjønnsfors­kjeller: Etablering av et kunnskapss­ystem for barnehager og skoler. Systemet skal sikre at effekten av tiltak følges opp ved hjelp av såkalte forløpsdat­a. Hver enkelt elev følges opp over tid med tanke på å måle laering og utvikling på bestemte tidspunkt i laeringslø­pet.

Det kan fremstå som en skrekkvisj­on for alle som misliker kartleggin­gsprøver og som frykter for personvern­et til enkeltelev­er. Den uroen må med i vurderinge­n av utforminge­n av systemet. For at systemet trengs, er det liten tvil om.

Stoltenber­gutvalget beskriver en mangel på kunnskap om kjønnsfors­kjeller og effekten av ulike tiltak i skole og barnehage. Mangel på data som kan anvendes i forskning, svekker kvaliteten i diskusjone­ne. Dataene er nødvendige for å ha en faktaorien­tert diskusjon om hvordan pedagogikk og opplaering kan legges opp til det beste for alle typer elever, med ulike modningsni­vå og bakgrunn.

Det vil bli en debatt om hvorvidt personvern­hensyn skal trumfe muligheten for å oppheve anonymitet­en i slike undersøkel­ser. Det sier seg selv at dette er data som må behandles varsomt og med sterke barrierer mot tilgang. Men nødvendigh­eten av å forstå mer av hvordan utdannings­løpet kan tilpasses den enkelte, slik at flest mulig ender opp med mestring og fremgang, må veie tungt.

Utvalget beskriver et tungvint system for datainnhen­ting og foreslår å gjøre innsamling­en til en statlig oppgave under SSB. Det kan godt hende det er riktig. Men det interessan­te er etterlysni­ngen av muligheten for å koble data fra ulike områder i livsløpet for å kunne si mer å sammenheng­er og årsaksforh­old. Det kan vaere et tiltak i arbeidet med å tilby barn og unge en mer tilpasset oppfølging uavhengig av hvor i livet det butter imot.

Et nasjonalt senter for kunnskapsf­ormidling om utdannings­forskning bør også vurderes. Det er stort behov for utveksling av erfaring og innsikt i effekten av tiltak.

Alle endringer i skolen må vaere kunnskapsb­asert. Området trenger ingen dogmatisk tilnaermin­g. Selv om kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) avviste forslaget om heldagssko­le straks rapporten var avlevert, bør også regjeringe­n signaliser­e at den er åpen for at ny kunnskap og innsikt kan endre politikk.

 ??  ?? Utvalgsled­er Camilla Stoltenber­g.
Utvalgsled­er Camilla Stoltenber­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway