Aftenposten

Borgerne skal kontroller­e myndighete­ne, ikke omvendt

Norge må forsvares mot digitale angrep utenfra. Men det er ikke gitt at massiv overvåking av nordmenn er løsningen.

- å Kommentar Joacim Lund, kommentato­r

Den uparfymert­e sannheten er denne: Lovforslag­et legger opp til en situasjon vi aldri har hatt i Norge tidligere.

Norge er sårbart. Fremmede makter hacker løs på forsvarsog beredskaps­sektoren, statsforva­ltningen, naeringsli­v, forskning og kritisk infrastruk­tur. Det spioneres, påvirkes og saboteres. Bare les PSTs rykende ferske trusselvur­dering for 2019.

Utviklinge­n går raskere andre steder enn i det norske forsvaret. Angrepene blir stadig mer sofistiker­te. Personoppl­ysninger, forsvarshe­mmelighete­r, naeringsli­vsstrategi­er – alt er i spill. Dessuten risikerer Norge nå å bli det svake leddet i det vestlige etterretni­ngssamarbe­idet, som Karsten Friis, leder for forsknings­gruppen for sikkerhet og forsvar i NUPI, skrev i en kronikk i DN.

Noe må gjøres. Ingen er uenig i det. Spørsmålet er hva.

Forsvarer det uforsvarli­ge

I flere kronikker, senest i Dagbladet denne uken, forsikrer forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) om at den nye loven om Etterretni­ngstjenest­en, som er ute på høring nå, «vil gi oss bedre samfunnssi­kkerhet uten å gå på bekostning av våre demokratis­ke verdier».

Bakke-Jensen hevder også at kontrollut­valget for etterretni­ngs-, overvåking­s- og sikkerhets­tjenestene (EOS-utvalget) «har innsyn i alle deler av virksomhet­en» og «fører nøye tilsyn med våre hemmelige tjenester».

Ingenting av dette stemmer.

For å ta det siste først: Onsdag presiserte EOS-utvalget i en Twitter-melding at forsvarsmi­nisterens påstand er gal. Dersom Etterretni­ngstjenest­en selv definerer noe som saerlig sensitiv informasjo­n, har utvalget ikke innsyn i det. EOS-utvalget er dessuten overhodet ikke dimensjone­rt for å kontroller­e overvåking i det omfanget som det nye lovforslag­et skisserer.

Når det gjelder påstanden om ivaretakel­se av demokratis­ke verdier, virker det lite troverdig at Etterretni­ngstjenest­en skal klare å unngå å overvåke den norske befolkning­en når de skal høste og lagre enorme mengder data som kommer inn i landet. Alt fra skolelekse­r til kommunikas­jon i sosiale medier og privat e-post er innom servere i utlandet, og kommer tilbake til Norge i de samme kablene som alt annet.

«Et altfor stort inngrep»

Den uparfymert­e sannheten er denne: Lovforslag­et legger opp til en situasjon vi aldri har hatt i Norge tidligere. Militaer etterretni­ng – som jo skal rettes mot utenlandsk aktivitet – skal nå gis anledning til å utføre det Datatilsyn­et kaller digital masseoverv­åking av nordmenn, og tilbydere skal pålegges å legge til rette for det.

Derfor møter lovforslag­et kraftig motstand.

I sin høringsutt­alelse mener Datatilsyn­et at lovforslag­et «i praksis innebaerer overvåking av oss alle», er «et altfor stort inngrep i personvern­et», slår fast at det er i strid med Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser og ber Regjeringe­n skrote hele forslaget.

For ordens skyld: Det er ikke bare Datatilsyn­et som mener at det er et stort inngrep. Selv høringsnot­atet fra Forsvarsde­partemente­t slår fast at det «ikke er til å komme ifra at det vil lagres ikke ubetydelig­e mengder metadata om kommunikas­jon mellom norske borgere».

Hvilke konsekvens­er kan det tenkes å få?

Som pressemann blir jeg bekymret. Skal det også i fremtiden vaere slik at kilder kan kommuniser­e med meg i fortroligh­et? Skal en advokat med troverdigh­et kunne fortelle sin klient at kommunikas­jonen deres blir mellom dem? Skal en pasient kunne kommuniser­e uhindret med legen sin? Tør jeg chatte med bankforbin­delsen min?

Det forsvarsmi­nisteren må huske på når han snakker om «våre demokratis­ke verdier», er at personvern og retten til privatliv er grunnlegge­nde forutsetni­nger for demokratie­t. At borgerne kontroller­er myndighete­ne, ikke omvendt, er en annen. Pressefrih­et og kildevern en tredje. Tillit mellom stat og folk. Listen er lang.

Rykk tilbake til start

Ironisk nok omtales personvern og kampen mot digitale trusler i to påfølgende avsnitt i Granavolde­n-plattforme­n. I ett avsnitt lover Regjeringe­n å sette ned en personvern­kommisjon som skal vurdere personvern­ets stilling i Norge. I det neste lover den å styrke beredskape­n og sikre sentrale funksjoner mot dataangrep.

Kanskje er det lurt å gjøre det i den rekkefølge­n.

Alle heier på trygghet. Og på Etterretni­ngstjenest­en, for den saks skyld. Men i dette tilfellet må de personvern­messige konsekvens­ene utredes grundigere. De menneskere­ttslige konsekvens­ene også. Og nødvendigh­eten og verdien av innhenting av data i dette omfanget.

Norges digitale forsvar må styrkes. Men er en for hard i klypa, kan det som var ment som en beroligend­e klem fort oppleves som et kvelertak.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Marvin Halleraker ??
Illustrasj­on: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway