Aftenposten

En gigant i moderne mediehisto­rie

Ellen Arnstad, eks-Se og Hørredaktø­r

- å Minneord Ellen Arnstad, tidligere redaktør

Han var en brennende redaktør som tok et ja for et ja og et nei for et kanskje

Han var en ramp i rampelyset. Og en gigant i moderne mediehisto­rie. Han var «Mister Kjendis» og skapte en helt ny journalist­isk sjanger som alle medier i dag benytter. Og Knut Haavik gjorde det med stil.

Han var den som klassifise­rte kjendisene i A, B og C-kategorier. Han var en engasjert samfunnsde­battant med sterke meninger og en tydelig røst. Selv i Kulturråde­t var han en «rabulist». Uredd og folkelig.

Han skapte furore, og ingen kunne vaere likegyldig til hans livsverk.

Se og Hør

For den danske Aller-familien ble Se og Hør den store gullgruven. Nordens største ukeblad i mange år, og etter hvert et ukeblad som kom ut to ganger i uken, og som fortsatt gjør det.

En av de første forsidene i 1978 var i svart/hvitt, der Ap-formann Reiulf Steen for første gang snakket ut om at politikken hadde ødelagt ekteskapet, og han sto frem med sine alkoholpro­blemer. Det vakte oppsikt, men var bare starten på nettopp det Se og Hør skulle gjøre: sette dagsorden.

Se og Hør skrev om både bryllupene og skilsmisse­ne, om barnefødsl­ene og livshistor­iene. Vi fulgte Teigen og Skorgan fra forhold via bryllup til fødsel og skilsmisse. Store navn i Se og Hør var Wenche Myhre, Rolv Wesenlund og Wenche Foss. Bautaer i norsk underholdn­ingsliv.

Men like viktig som kjendisjou­rnalistikk­en, var human touch-journalist­ikken. Den lille mann og kvinne som sto utenfor spotlight, som ikke hadde en mikrofon å snakke i – men som kunne fortelle om sin kamp mot helsevesen­et, mot systemer i samfunnet. Den lille mann og kvinne som endelig ble hørt.

En elsket leder

Se og Hør var Knut Haaviks altoppsluk­ende liv i mange år. Han var høvding for flokken sin. Han sto i stormene sammen med dem, og ble derfor en elsket leder.

Han slo igjennom som krimjourna­list i Sandefjord­s Blad, da han avslørte den første, norske narkotikal­igaen. Han fortsatte sin karriere i VG. Knut Haavik var et nyhetsdyr og en nyhetsjege­r. Han sov med politiradi­oen under hodeputen, var alltid på «post» for å vaere først ute. Flere ganger før politiet.

Haaviks metoder ble avgjørende også for Se og Hørs suksess. Ukebladet sikret seg eksklusive historier om kjente personligh­eter, mange av dem TV-stjerner i en tid da hele Norge samlet seg om de samme programmen­e, til samme tid, som alle snakket om. Julenummer­et på begynnelse­n av 2000-tallet solgte hele 617.000 eksemplare­r.

En fest å vaere i hans naervaer

Knut Haavik var en brennende redaktør som tok et ja for et ja og et nei for et kanskje. Han pleide å si at en god sjefredakt­ør ikke bør ha venner. Han var en ordkunstne­r som snakket i titler, som skrev og mente med store bokstaver. Ingen hadde en raskere replikk enn ham. Det var rett og slett en fest å vaere i Knuts naerhet.

Han var konsernsje­f i Aller i 15 år, og han så meg og trodde på meg som ung journalist. Det endte med kvinnemaga­sinet Henne. Høvdingen Haavik la 25 millioner på bordet og ba meg om å lage det ledende magasinet for norske kvinner, med kvalitetsj­ournalisti­kk i fokus. Akkurat dét hadde jeg laert av Knut. Journalist­ikken skulle berøre, overraske og engasjere.

«Man kan skrive det meste, bare man gjør det behendig»

Det ble blad og barn på samme dag da Knut og jeg lanserte Henne på motemessen på Sjølyst 4. mars i 1994. Jeg hadde termin to uker senere, men våknet denne morgenen med sterke smerter i ryggen. Jeg husker at jeg ringte til Knut etter å ha blitt intervjuet av Østlandsse­ndingen: «Det kan vaere at jeg føder, så jeg må vite at du er på lanseringe­n».

Det endte med at jeg dro hjem og tok på meg enda høyere haeler og lanserte Henne sammen med Knut. Noen timer senere ble mitt først barn, Joachim født.

Vi hadde fleipet om «blad og barn på samme dag», og den første gratulasjo­nstelefone­n som kom den kvelden, var fra Knut.

Henne ble et eventyr for meg i 17 år, og jeg fikk etter hvert også mange andre utfordring­er i Aller-konsernet. Blant annet som sjefredakt­ør i Se og Hør. Det var med stor respekt jeg satte meg i den stolen. Det var Knuts livsverk jeg skulle passe på. Mannen som pleide å si «man kan skrive det meste, bare man gjør det behendig.»

Likte ikke rampelyset selv

Knut var en kjempe som sto i stormene, men han var også en svaert varm og raus person. Det er mange historier opp igjennom årene fra medarbeide­re i Se og Hør som Knut tok seg av når krisene kom.

Den siste gang jeg så ham, var på 40-års jubileet til Se og Hør 23. september i fjor. Vi satt sammen på hovedborde­t, og som alltid hadde han noen gode historier å by på. Hans fortellere­vne var unik. Han var detaljenes mester og hadde elefanthuk­ommelse. Men mannen som skapte en merkevare der kjendisene ble enda større kjendiser, var selv en person som ikke likte rampelyset.

Nå er spotlighte­n slukket. En stor personligh­et er gått bort. Mine tanker går til de naermeste. Til dem som har mistet sin Knut.

Ellen Arnstad er administre­rende direktør i X Meeting Point Norway. Hun var sjefredakt­ør i Se og Hør fra 2012 til 2017.

 ??  ?? Knut Haavik er død
Knut Haavik er død
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway