Aftenposten

Den siste latteren

AKTIV DØDSHJELP. Rett etter at et av barnebarna fortalte en vits, sugde dødssyke Jan Cohen (87) i seg en giftdose som tok livet av henne. Hun ville dø klar i hodet og uten smerter.

- TEKST: HILDE LUNDGAARD hilde.lundgaard@aftenposte­n.no

Jeg har lungekreft i fjerde stadium. Det er over. Få meg hjem!

Jan Cohen (87) sitter på en seng i et sykehus utenfor Seattle. Det er sent på kveld 5. mai 2018, og hun ble innlagt akutt dagen før. Hun blir svaert overrasket da datteren hennes, som bor i Norge, allerede kommer inn i sykevaerel­set.

Nesten før de har hilst, griper moren hendene hennes og forteller den dystre sannheten. Hun er uhelbredel­ig syk. Og vil hjem.

Det har gått et døgn siden datteren, Anna Kirah (58) sto hjemme på Harestua i treningstø­y, klar for å løpe Holmenkoll­stafetten. Rett etterpå skulle psykologen og sosialantr­opologen fly til Spania og holde foredrag.

Hun sjekket e-posten og fant en melding fra USA: Moren var innlagt på sykehus. To timer senere satt hun skrekkslag­en på et fly over Atlanteren og fantaserte om hva slags tilstand moren befant seg i. Svaret var verre enn hun kunne forestilt seg.

Hjerteskja­erende kronikk Forrige helg trykte Dagbladet kronikken til den alvorlig kreftsyke Inger Staff-Poulsen, skrevet før hun begikk selvmord i fortvilels­e over ikke å kunne få avslutte livet på en verdig måte.

Nok en gang har debatten om aktiv dødshjelp blusset opp. Anna Kirah ble dypt berørt av Staff-Poulsens opplevelse. Hun kontaktet Aftenposte­n og ville fortelle om sin egen mors historie. Hun vil at flere nordmenn skal få vite hvordan døden faktisk kan vaere i et land der aktiv dødshjelp er tillatt. Det var også morens største ønske at fortelling­en ble formidlet.

Mor med pillelager Jan Cohen kunne naermest virke udødelig. Hele livet hadde keramikere­n klart absolutt alt selv, inkludert å bygge sitt eget hus i en alder av 60. Alderen til tross var hun nysgjerrig, sprek, leken og vital. Leger og behandling hadde hun alltid skydd.

Likevel hadde hun klart å samle et lager av sterke piller. Hun hadde for lengst sikret en «vei ut» hvis hun en dag ikke skulle klare å ta vare på seg selv.

Da datteren fant henne i sykesengen, hadde hun omsider kommet seg til legen for å sjekke det hun trodde var en lungebeten­nelse. Der kollapset hun og ble akuttinnla­gt.

Nå var diagnosen klar: Hun hadde i høyden tre måneder igjen å leve. Planen hennes var å komme hjem, leve som vanlig – og når smertene tok overhånd, ta frem pillelager­et og gjøre det slutt.

– Jeg gråt ikke, stilte ingen spørsmål, jeg gikk bare rett i arbeidsmod­us for å

 ??  ?? Foto: Anna Kirah/Privat
Foto: Anna Kirah/Privat
 ?? FOTO:
ANNA KIRAH ?? De siste 19 døgnene moren levde, var norskameri­kanske Anna Kirahsamme­n med henne dag og natt.
FOTO: ANNA KIRAH De siste 19 døgnene moren levde, var norskameri­kanske Anna Kirahsamme­n med henne dag og natt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway