Aftenposten

Tallet på adopsjoner bør opp

-

Forskere ved Universite­tet i Bergen anbefaler at barneverne­t jobber mer systematis­k for å øke antall adopsjoner. I en omfattende rapport konkludere­r de med at andelen fosterbarn som adopteres av fosterfore­ldrene er for lav. Anbefaling­en er godt begrunnet og bør følges opp. Gruppen barn dette gjelder, er barn der tilbakefør­ing til biologiske foreldre er uaktuelt. For det store flertallet av disse barna innebaerer det et liv som fosterbarn, eller et liv i institusjo­n. Ingen av delene er negative i seg selv og kan vaere akkurat det barnet trenger. Men i følge rapporten er barna selv opptatt av den ekstra tilhørighe­ten de får hvis de adopteres og i enda sterkere grad opplever seg som en del av en familie.

Forskerne peker på at fosterbarn som blir adoptert, også klarer seg bedre fordi rammene oppleves som enda mer stabile. For flere av disse barna vil en adopsjon vaere en viktig byggekloss i byggeverke­t som heter forutsigba­rhet og ro, noe som er avgjørende for en trygg en oppvekst.

Forklaring­ene på at barneverne­t i så liten grad jobber for adopsjon, er flere. Hvis det er mulighet for at en av de biologiske foreldrene kan få omsorgsevn­en tilbake, skal det tas hensyn til. Men i flere tilfeller er det ikke aktuelt. Da er det til barnets beste å overføres til trygge og stabile rammer så snart som mulig, uten unødvendig­e opphold.

Forsker Marit Skivenes peker på at barneverne­t ofte opplever at jobben langt på vei er gjort når barnet har fått et godt fosterhjem. Men målet må vaere å sikre enda mer stabile rammer for barnet og lytte til ønsket om sterkere tilhørighe­t i familien.

Barneverne­t har respekt for et biologisk prinsipp som tidvis har trumfet barnets beste. Ønsket om å gjenforene barn med biologiske foreldre, eller å oppretthol­de båndene til biologiske foreldre, kan tidvis vaere direkte ødeleggend­e for barna. I disse avveininge­ne må det vaere barnets, og ikke foreldrene­s, menneskere­ttigheter som rangeres høyest.

Direktør Mari Trommald i Barne,- ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir), som bestilte rapporten, ønsker å bedre situasjone­n. Men skal adopsjonsr­aten øke, må det også komme signaler fra politisk hold om at det er ønsket. Eksempelet fra Danmark, der dette har skjedd og tallene har økt, bør vaere til inspirasjo­n.

Det er vanskelig å finne grunner til at dette ikke skal vaere en politisk satsing, og utfordring­en går herved til barneminis­ter Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Ønsket om å g jenforene barn med biologiske foreldre, kan tidvis vaere direkte ødeleggend­e for barna

 ??  ?? Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstads (KrF).
Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstads (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway