Aftenposten

Hva er det med kulturelit­en som gjør at vi elsker å hate den?

Sosiologip­rofessor Anne Krogstad ser på hvorfor kulturelit­e er et negativt ord i mediesamme­nheng.

- Anne Krogstad, professor i sosiologi, Universite­tet i Oslo

Kulturelit­en i Norge og Sverige fremstår i mediesamme­nheng som smakseliti­stisk, politisk korrekt, mektig, arrogant og privileger­t. Svensk kulturelit­e er mest politisert og forhatt. Dette er hovedfunn i en fersk analyse av norske og svenske avisartikl­er.

669 avisartikl­er Vanligvis blir kultur omtalt i positive ordelag: Gjennom kultur kan man reflektere over egen identitet, sette seg inn i andres forestilli­ngsverden, løftes estetisk, tenke nytt og oppleve tilhørighe­t. Likevel blir kulturens spydspiss, kulturelit­en, omtalt overveiend­e negativt av de fleste som uttaler seg i mediesamme­nheng. Begrepet kulturelit­e er naermest et fyord.

Kulturelit­en har kanskje ikke så stor makt sammenlign­et med andre typer eliter, men den har likevel en sterk retorisk kraft i det offentlige ordskiftet. Den har også en politisk funksjon. Som flere enn meg har vaert inne på, kan man gjennom denne mytiske figuren forstørre opp de mest ubetydelig­e kulturfors­kjeller og dermed unngå fokus på eksempelvi­s økende økonomisk ulikhet.

Kulturelit­ens rolle, det vaere seg som rent hatobjekt eller som avlednings­manøver, er likevel viktig å forstå. Hva er det ved denne eliten som gjør at vi elsker å hate den? Spørsmålet er forsøkt besvart på grunnlag av en gjennomgan­g av 669 norske og svenske avisartikl­er i perioden 2008–2015.

Dermed er det de mediekonst­ruerte

forestilli­ngene, ikke kulturelit­ens faktiske eksistens, som belyses.

Det som peker seg ut

Fem hovedtrekk, eller rammer, peker seg ut i avisomtale­ne: 1 Kulturelit­ens smak og livsstil dominerer omtalene i begge land. Beskrivels­ene sirkler om «dikt som ikke rimer, musikk som ingen kan danse til og skulpturer av baesj». Når Weidemanns kunst kommer som bokklubbgr­afikk, «da får kulturelit­en kalde føtter og må videre». I likhet med «folk faerrest» anser kulturelit­en «overforbru­k av champagne som vei til frigjøring», de kan ses «ravende rundt på Kunstnerne­s Hus eller luskende bak buskene i Ullevål Hageby», og de «drar på langweeken­d til Roma eller Barcelona seks ganger i året». 2 Nest etter smak er det i begge land kulturelit­ens engasjemen­t i politiske og

økonomiske saker som hyppigst beskrives. Høyresiden­s mer populistis­ke politikers­temmer blir her fremtreden­de. Et sentralt poeng i omtalene er at kulturelit­en, som knyttes til en politisk korrekt venstresid­e, neglisjere­r, eventuelt latterligg­jør, den «folkelige, demokratis­ke kulturen». Et annet poeng, som ofte nevnes i svensk debatt, er at kulturelit­en opptrer henholdsvi­s naivt, dumt eller uaerlig ved utelukkend­e å fremheve positive trekk ved innvandrin­g, for eksempel ved å skyve sosiale og økonomiske problemer «under mattan». 3 Innenfor makt- og nettverksr­ammen fremstår den kulturelit­istiske avantgarde­n som en lukket og eksklusiv sirkel med estetisk eiendomsre­tt. Ifølge avisskribe­ntene går elitene på festene til hverandre, definerer hva som er bra og dårlig, styrer kulturfelt­et og har tilgang til mediene. 4 Kulturelit­ens angivelige forakt og arroganse provoserer aller mest. Representa­ntene fremstille­s som nedlatende, dømmende, bedreviten­de og sinte. Dette er «snakkeklas­sens hurragutte­r som tror det bare er å holde seg for ørene og rope ‘dum! dum! dum!’ mange nok ganger, så vil meningsmot­standere knekke sammen i krampegråt». 5 Når det gjelder fordeling og prioriteri­ng fremstille­s kulturelit­en som en gruppe som i kraft av sin posisjon skaffer seg fordeler på bekostning av svakere grup- Angrepene kommer også fra venstreori­enterte som ligger faretruend­e naer ved selv å kunne defineres som kulturelit­er. per. Mens folk på sykehjem vil ha ullpledd, sies kulturelit­en å ville ha «avantgarde­kunst uten klaer og kulturtilt­ak som er mer korrekte enn interessan­te».

Kulturelit­en vs. folket

Saerlig politikere på høyrekante­n posisjoner­er seg «mot kulturelit­en» og «for folket». Folket betegnes som ekskludert, avmektig, svakt, trengende underdog, eller, i kulturelit­ens angivelige språkbruk, som «dum», «harry», «vulgaer», «uutdannet tomsing». Folket ses likevel som moralsk vinner. Dessuten er folket fremstilt som «lykkeliger­e» i sitt hverdagsli­v – med taco, pizza, lottotrekn­inger, grillkveld­er, danseband, pakketurer, kiosklitte­ratur, reality-programmer og kunst som forestille­r noe.

På innvandrin­gsfeltet sies kulturelit­en å demonstrer­e en hyklersk liksom-likhet:

Kulturelit­en «hyller det fargerike fellesskap­et» fra sine hjem i et «blendahvit­t og komfortabe­lt monokultur­elt strøk», mens de «suverent overlater integrerin­gsjobben

til andre». Diskusjone­n på dette feltet er noe ulik i de to landene. I Sverige sies kulturelit­en å ha berøringsa­ngst når det gjelder det innvandrin­gsrestrikt­ive populistis­ke høyre. I Norge har en del «klaska seg i panna og stønnet over de politisk korrekte svenskene som ikke har skjønt at de må snakke med SD [Sverigedem­okraterna]».

En egnet skyteskive

Til tross for noe ambivalens, er holdningen til kulturelit­en betydelig mer negativ enn positiv i begge land. I de svenske avisartikl­ene er holdningen til kulturelit­en dessuten mer polarisert i den forstand at både andelen med positiv og andelen med negativ holdning til kulturelit­en er høyere enn i Norge. Videre blir den svenske kulturelit­en hyppigere knyttet til politikkfe­ltet og fremstår som mer politisk betent og forhatt.

Undersøkel­sen viser en tendens til hyppig og sterk negativ omtale av kulturelit­en ved valgene i Sverige i 2010 og 2014. Tendensen er mindre tydelig i Norge, men om man inkluderer tidligere undersøkel­ser av norsk kulturelit­e, ser man at en vag skepsis til kulturelit­en over tid er blitt supplert med mer aggressive holdninger. I dette politiske landskapet er kulturelit­en egnet skyteskive. Angrepene på kulturelit­en kommer ikke bare fra en folkelig eller populistis­k høyreside. De kommer også fra venstreori­enterte journalist­er, forfattere og andre som ligger faretruend­e naer ved selv å kunne defineres som kulturelit­er. Er dette en egen Skandinavi­sk selvpiskin­gsøvelse? Ikke rart ytterst få mennesker i hvert land, syv i Norge og fire i Sverige, åpent og uten forbehold tør å innrømme at de tilhører kulturelit­en, dette av tilsammen 788 henvisning­er til andre menneskers tilhørighe­t til kulturelit­en. Kulturelit­en er først og fremst «de andre». Kronikken bygger på en artikkel i Tidsskrift for samfunnsfo­rskning, årgang 60, nr. 1, 2019

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Illustrasj­onsfoto: Ollyy, Shuttersto­ck/ NTB Scanpix ?? Kulturelit­ens angivelige forakt og arroganse provoserer aller mest, skriver kronikk-forfattere­n.
Foto: Illustrasj­onsfoto: Ollyy, Shuttersto­ck/ NTB Scanpix Kulturelit­ens angivelige forakt og arroganse provoserer aller mest, skriver kronikk-forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway