Aftenposten

Vinter-OL må ikke eksistere

Vinter-OL må ikke eksistere. IOC må ikke vaere arrangør av internasjo­nale, prestisjef­ylte idrettskon­kurranser.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

Nå har det skjedd igjen: Et IOCmedlem har blamert seg.

«Det er lettere for oss å arrangere OL i diktaturer», uttalte FIS-president Gian-Franco Kasper til en sveitsisk avis, for da slipper IOC den brysomme miljøbeveg­elsen. Det skal nevnes at Kasper har beklaget uttalelsen­e. Skaden er dog allerede skjedd.

I det famøse intervjuet sier han også at grensen for hvem som kan arrangere vinter-OL går ved Qatar. Ikke fordi han kritiserer FIFAs beslutning om Fotball-VM i

2022, men fordi det er for lite snø der.

En forsøksvis vits

Man må anta at det siste er en forsøksvis vits. Men om Qatar virkelig ønsket å arrangere vinter-OL i 2026, spørs det om ikke IOC hadde tatt imot en søknad med åpne armer.

For by etter by har droppet ut av racet, akkurat som for fire år siden, da Oslo leflet alvorlig med tanken. Til slutt måtte IOC den gang velge mellom diktaturet Kasakhstan og diktaturet Kina. Denne gang hangler to vestlige byer med i prosessen, men stemningen er laber både i Milano og Stockholm.

Den italienske populistre­gjeringen har garantert at de ikke vil betale en euro for vinter-OL i Milano. Den svenske regjeringe­n har samme lunkne holdning. Dessuten avhenger byrådets støtte av at lekene «ikke belaster Stockholms skattebeta­lerne».

I utgangspun­ktet er en økonomisk statsgaran­ti en helt elementaer forutsetni­ng for IOC. Nå har de gitt begge byene utsatt frist i håp om at det skal ordne seg.

Det er rett og slett blitt upopulaert å vaere vertskap for vinter-OL.

Norge er en del av problemet

Dette skyldes i stor grad to ting, som henger sammen: Det er fryktelig dyrt, og IOC er arrangør. Det er ikke bare i Norge folk finner pampevelde­t i internasjo­nale idrettsorg­anisasjone­r usmakelig, eller at skattebeta­leres penger kan brukes mer fornuftig.

Samtidig er det to grunner til at vinterOL likevel overlever. Også disse henger sammen: Det er veldig populaert å delta, og det er veldig populaert å se på. I hvert fall i utvalgte land.

Som Norge. Gjennom vår interesse og deltagelse er vi en del av problemet. Vi oppretthol­der dagens usunne struktur i den internasjo­nale idrettspol­itikken.

Dette kan vi håndtere ved å sitte og vente på reformer som aldri løser grunnlegge­nde problemer, samt å rase hver gang IOC-medlemmer sier noe dumt. Men kommer det til å fungere i lengden? Hva med å gå mer drastisk til verks?

Et Alternativ til vinter-OL

Her er et tankeekspe­riment: La oss si at noen klassiske vinteridre­ttsnasjone­r tar initiativ til å lage et «Alternativ til vinterOL». Det kan vaere for eksempel Norge, Sverige, Canada, Sveits og Østerrike, som sender sine utøvere dit i stedet for OL.

Arrangemen­tet kan foregå i flere land samtidig, kanskje, eller dimensjone­res noe mindre enn dagens leker. Pengene for TVrettighe­ter og andre inntekter kan gå til arrangørla­ndene selv, slik at det blir mindre av et tapsprosje­kt.

Kravene til anlegg trenger ikke å vaere like enorme, og utgangspun­ktet må vaere at byenes transportp­laner og -prioriteri­nger ikke behøver å endres.

Så inviterer man alle land som vil delta. Får man med seg Tyskland og USA, vil det i praksis vaere å legge ned vinter-OL til fordel for et sunnere alternativ.

Det vil naturligvi­s ikke bli tatt godt imot av IOC, og saerforbun­dene er en utfordring, fordi de er tett forbundet til IOC. En åpenbar risiko er å bli utestengt fra sommer-OL som straff, som vil ramme land som Tyskland og USA klart hardere enn Norge og Sveits.

Produksjon av viktige idrettsøye­blikk

Et annet problem er at det eksisterer en indirekte egenintere­sse i å oppretthol­de IOC også f orde nasjonal eid rettsbeveg­elsene. Det handlerikk­eførst og fremsto m idrettstop­penes karrierer.

Idrettens rammevilkå­r og finansieri­ng er i de fleste land avhengig av at de produserer «viktige idrettsøye­blikk» som kan gi nasjonen heder og aere. OL er det klart viktigste verktøyet for slikt.

Men om man virkelig er så misfornøyd med stå ai internasjo­nale idrettsorg­anisasjone­rs om man bør vaere, må man jo forsøke å røske opp. IOCs beviselige problemerm­e d å selgeprodu­ktet« vinter-OL» til arrangørby­er, gjør timingen god for å tenke radikalt annerledes.

Vinter-OL eksisterer bare så lenge noen synes det er stas å arrangere, og andre synes det er stas å delta. Det første har Norge forhåpentl­ig skrinlagt for uoverskuel­ig fremtid. Det andre gjelder fortsatt.

Men den dagen vi lager noe som er enda mer stas selv, og IOC sitter der med Qatarskjeg­get i postkassen, vil neppe folk lengte tilbake til da IOC forvaltet produksjon­en av «viktige idrettsøye­blikk».

 ??  ??
 ?? Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix ?? Slik så det ut under åpningsser­emonien på Lillehamme­r i 1994.
Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix Slik så det ut under åpningsser­emonien på Lillehamme­r i 1994.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway