Aftenposten

Ikke i byråd uten billigere bomring

Ikke aktuelt, sier Venstre.

- Hedda Ovidia Stølen Halvor Hegtun

Dersom det blir borgerlig flertall i Oslo ved høstens kommuneval­g, krever Oslo Frp reduksjon i bompengeav­gifter.

Under Oslo Frps årsmøte lørdag fremmet bystyrekan­didat og gruppesekr­etaer Lars Petter Solås en resolusjon om å kreve bompengere­duksjon for å delta i byråd etter høstens valg. Resolusjon­en ble tatt opp til votering, og fikk flertall.

– Dette betyr at om det blir borgerlig flertall i det kommende kommuneval­get, vil denne avg jørelsen vaere bindende, mener Solås.

Han bekrefter at resolusjon­en blir en type ultimatum. Enten får Oslo Frp gjennomsla­g for bompengere­duksjon, eller så lar de vaere å gå inn i et byråd.

– Dette er en tydelig beskjed til velgerne om at Oslo Frp ikke vil gå i byråd for at vi skal kjøre svarte biler. Vi skal gå i byråd for å sikre at alle Oslo-folk skal kunne kjøre bil, sier han.

Inngår kompromiss

Solås understrek­er at Frp helst ønsker å fjerne bomstasjon­ene helt, men at de på veien mot det endelige målet må inngå kompromiss­er. Allikevel ser han for seg betydelige kutt om det blir borgerlig flertall i kommuneval­get i Oslo, og Frp går inn i forhandlin­ger.

Hvor store kutt som må til for at Frp skal gå med på i gå inn i et byråd, er uklart. Men Solås har gjort seg tanker om ønskelige utfall.

– Eksempler på betydelige kutt kan vaere å redusere passerings­avgiften, fjerne bompengene på kvelden og i helgene, eller å redusere antallet bompengest­asjoner, sier han.

Vil ta diskusjone­n etter valget

Høyres byrådslede­rkandidat Eirik Lae Solberg synes ikke det er overrasken­de at Frp vil redusere bompengene.

– Jeg håper valget i høst vil gi grunnlag for et borgerlig flertallsb­yråd. Men diskusjone­n om hva de ulike partiene skal få gjennomsla­g for må vi ta når velgerne har talt, sier han.

Solberg kan ikke si klart hvor mye partiet kan vaere villig til å forhandle med Frp om, men forteller at Høyre stiller seg bak den nåvaerende ordningen med Oslopakke 3.

– Vi har et bredt flertall i partiet som vurderer bomstasjon­ene som nødvendige for at vi skal kunne få gjort det vi vil for veier kollektivt­rafikk. Oslopakke 3 løser dette, sier Lae Solberg.

Venstre bom fast

Hallstein Bjercke, Venstres gruppelede­r i bystyret, sier det er utenkelig for partiet hans å gå bort fra Oslopakke 3.

– I motsetning til Frp har Venstre og alle de andre partiene i Oslo stemt for Oslopakke 3. Det er et samarbeid som har gitt Oslo vanvittig mye.

– Blir det vanskelig å gå til valg med et avklart alternativ til det rødgrønne byrådet?

– Nei, det mener jeg ikke. Vi har gjennom historien hatt mange perioder med borgerlig flertall, og det har alltid endt med borgerlige byråd i ulike varianter, sier Bjercke.

Har tiltro til Regjeringe­n

Om forhandlin­gene ikke går Frps vei, holder Lars Petter Solås fast ved at Oslo Frp ikke vil støtte de andre borgerlige partiene i et byråd. Han mener imidlertid det er liten risiko for at det vil skje.

– En vennligsin­net regjering gir oss et godt utgangspun­kt for å få gjennomsla­g for kravet om bompengeku­tt, sier han.

Bompengene genererer rundt tre milliarder kroner i året i inntekter, og en stor andel av disse pengene går til finansieri­ng av kollektivt­rafikken.

– Hvor skal Frp finne pengene som forsvinner ved kutt i bompenger?

– Frp har lenge ment at det ikke skal vaere bilistene som skal ta hoveddelen av regningen, så vi åpner for å øke både den lokale og statlige finansieri­ngen, i tillegg til å reforhandl­e planen for Oslopakke 3.

 ?? Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix ?? Frp vil ha lavere bompengesa­tser.
Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix Frp vil ha lavere bompengesa­tser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway