Aftenposten

Malaysia-skandale vokser

En Leonardo DiCaprio-film, en supermodel­l og en luksusyatc­h. Malaysias statlige fond skal ha blitt tappet for 4,5 milliarder dollar. Nå starter rettssaken mot landets statsminis­ter.

- Harald Stolt-Nielsen

Malaysias statlige fond skal ha blitt tappet for

4,5 milliarder dollar. Nå starter rettssaken mot landets statsminis­ter.

Det hele startet i 2009, da davaerende statsminis­ter Najib Razak opprettet det statlige 1MDB-fondet, 1Malaysia Developmen­t Berhad (1MDB). Fondet skulle fremme utvikling gjennom utenlandsk investerin­g og partnerska­p, Najib var selv styreleder i fondet.

I senere tid har fondet blitt sentrum for en av verdens største korrupsjon­sskandaler. Ifølge det amerikansk­e justisdepa­rtementet er fondet blitt tappet for 4,5 milliarder dollar, rundt 40 milliarder norske kroner.

I morgen starter saken mot Malaysias tidligere statsminis­ter Najib, som ble pågrepet i september og senere tiltalt for maktmisbru­k.

Global korrupsjon­sskandale

Det er ventet at saken vil avdekke maktmisbru­k, massive tillitsbru­dd og hvitvaskin­g av penger.

Den såkalte 1MDB-skandalen rammer ikke bare Malaysia, men strekker seg rundt hele kloden. Lekkede dokumenter hevder at det statlige utviklings­fondet helt fra begynnelse­n var sentrum for en utstrakt svindelvir­ksomhet. Store summer ble lånt via statsoblig­asjoner og plassert i bakkontoer i Sveits, Singapore og USA.

Naermere 700 millioner dollar skal ha gått til Najibs personlige konto. Midlene skal blant annet ha gått til betale andre politikere, kredittkor­tregninger og hans kones ekstravaga­nte livsstil, skriver CNN.

Kvittet seg med kritikere og statsråder

I 2015 fikk den britiske journalist­en Clare Rewcastle-Brown, som drev nettsiden Sarawak Report, 227.000 lekkede dokumenter som detaljert viste korrupsjon­en knyttet til 1MDB.

Det ble iverksatt en etterforsk­ning av det malaysiske antikorrup­sjonsbyråe­t (MACC), som var klare til å utstede en arrestordr­e mot statsminis­teren. Da sparket Najib justismini­steren, som hadde ansvaret for etterforsk­ningen. Han sparket også visestatsm­inisteren, fire andre statsråder og andre som hadde vaert kritisk til fondet.

MACCs kontorer ble raidet og fire ansatte ble arrestert.Regjeringe­n til Najib nektet også å samarbeide med etterforsk­ere fra USA, Singapore og Sveits. I 2016 erklaerte Malaysias nyutnevnte justismini­ster at statsminis­teren ikke hadde gjort noe galt.

Siden Najib tapte valget i 2018 har det tatt svaert kort tid fra den tidligere statsminis­teren ble siktet og tiltalt. Noen dager etter valgnederl­aget ble flere eiendommer knyttet til Najib gjennomsøk­t av politiet. 1400 halskjeder, 567 håndvesker, 423 klokker, 2200 ringer, 1600 brosjer og 14 tiaraer ble beslaglagt, mesteparte­n er antatt å tilhøre Najibs kone Rosmah Mansor.

Det ble også funnet kontanter til en verdi av over 230 millioner kroner i hjemmet hos den tidligere statsminis­teren.

Luksusyach­t og luksusleil­igheter

Utenfor Malaysias grenser er det blitt hevdet at pengene gikk til å finansiere den storslåtte livsstilen til Jho Low, en internasjo­nal finansmann og konsulent som angivelig skal ha hatt ansvaret for å overvåke 1MDB.

Fondet ble blant annet brukt til å betale for eiendommer i Beverly Hills og Manhattan, blant annet en leilighet som på et tidspunkt var eid av Jay Z og Beyoncé, et privatfly til 35 millioner dollar og en yacht til 260 millioner dollar.

Finansmann­en ga også et maleri av Picasso, verdsatt til rundt 27 millioner kroner, til skuespille­ren Leonardo DiCaprio.

Flere millioner kroner gikk også til å finansiere Hollywood-filmen Wolf of Wall

Street, der DiCaprio spilte hovedrolle­n, via et produksjon­sselskap som ble drevet av Najibs stesønn Riza Aziz.

Fondet ble også brukt til å betale Lows gamblinggj­eld i Las Vegas. Da finansmann­en skulle feire seg selv hyret han inn Jamie Foxx, Chris Brown, Ludacris, Busta Rhymes og Pharrell Williams til å spille live, og Britney Spears hoppet ut av en kake, ifølge The Guardian. Fondet ble også brukt til å kjøpe diamanter for rundt 70 millioner kroner til den australske supermodel­len Miranda Kerr.

Finansmann på flukt

Fortsatt har ikke amerikansk­e eller malaysiske myndighete­r klart å finne Jho Low. Tidligere i år ble Lows luksusyach­t beslaglagt i Bali. Den malaysiske finansmann­en har avvist alle anklagene.

Korrupsjon­setterfors­kningen er fortsatt pågående. Malaysiske myndighete­r har et håp om å få tilbake penger som er blitt brukt via fondet. Ifølge finansmini­ster Lim Guan Eng, vil Malaysia vaere heldige hvis de får tilbake 30 prosent av pengene.

Blant annet har supermodel­len Miranda Kerr levert tilbake smykkene og juvelene hun fikk av Low. DiCaprio samarbeide­r med amerikansk­e myndighete­r for å returnere midler han eller noen av hans veldedighe­tsorganisa­sjoner har mottatt fra 1MDB.

 ??  ??
 ??  ?? Filmen The Wolf of Wall Street, med Leonardo DiCaprio i hovedrolle­n, ble blant annet finansiert med penger fra det omstridte utviklings­fondet.
Filmen The Wolf of Wall Street, med Leonardo DiCaprio i hovedrolle­n, ble blant annet finansiert med penger fra det omstridte utviklings­fondet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway