Aftenposten

Villaeiere heier på utbyggere

Strømprise­ne lurte lønnstager­ne.

-

Beboere er opprørt over at de borgerlige i Oslo har gjort utbygginge­n av Smestad til valgkampsa­k etter at det var bred enighet.

Året 2018 ble godt for norsk økonomi, i alle fall målt med veksten i samlet produksjon.

For lønnstager­ne ble året heller magert. Dyrere strøm, og dermed uventet høy samlet prisvekst, spiste opp nesten hele lønnstille­gget. Det var så vidt kjøpekraft­en steg

i fjor. Veksten i samlet produksjon (BNP) i Fastlands-Norge ble 2,2 prosent i fjor, viser tall Statistisk sentralbyr­å (SSB) la frem fredag. Dette er den samme veksten som i 2014, og den som leser lange tallrekker må tilbake til 2013 for å finne høyere vekst. Det var før oljenedtur­en startet året etter.

Nye krefter tok over

Seniorøkon­om Kyrre Aamdal i meglerhuse­t DNB Markets sier den økonomiske veksten i fjor var høyere enn normalveks­ten og at oppsvinget ga solid vekst i sysselsett­ingen. Men drivkrefte­ne har endret seg.

– De siste årene har oljeinvest­eringene trukket ned veksten, mens boligbyggi­ngen har bidratt til høyere vekst. I fjor snudde dette, og oljeinvest­eringene steg markert gjennom året, sier Aamdal.

DNB Markets skriver i en kommentar at veksten i fjor egentlig var enda høyere enn SSB-tallet viser.

Årsak: Det var faerre arbeidsdag­er i 2018 enn året før. Korrigert for dette var veksten i Fastlands-Norge hele 2,5 prosent.

Strømprise­n lurte partene i arbeidsliv­et

Ikke alt gikk oppover i fjor. Veksten i reallønnen ble på svaert magre 0,1 prosent, målt ved veksten i årslønnen minus prisvekste­n.

Dette er en repetisjon av 2016, bare mildere. Da fikk lønnstager­ne kraftig redusert kjøpekraft. Felles for 2016 og 2018 er at strømprise­ne ble mye høyere enn antatt.

– Det er lite som tyder på at arbeidstag­erne prøver å hente alt dette inn igjen ved å kreve høyere tillegg senere. Men det kan nok likevel hende at de til vårens lønns- oppgjør vil øke kravene litt for å vaere sikre på å få økt kjøpekraft, sier Aamdal.

Bommet på prisvekste­n

I teknisk beregnings­utvalg for inntektsop­pgjørene (TBU) ble partene i arbeidsliv­et i mars i fjor enige om å legge til grunn en prisvekst på «om lag 2 prosent» i 2018.

Deretter gikk partene i gang med lønnsforha­ndlinger sentralt og lokalt. Summa summarum ga dette en vekst i gjennomsni­ttlig årslønn på 2,8 prosent i fjor.

Men vaeret og det europeiske kraftmarke­det er det ingen i Norge som rår over. Dyrere strøm enn ventet gjorde at prisvekste­n ble 2,7 prosent i fjor, ikke 2 prosent som partene ventet.

I LO vet de at dette kan gå begge veier. – I årene fremover kan strømprise­n falle, mens lønnstille­ggene fortsatt vil vaere der. Da vil reallønnen stige, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.

Over 42.000 nye jobber

Sysselsett­ingen følger den økonomiske veksten oppover og økte med 1,5 prosent i fjor. Dette betyr 42.600 nye jobber.

Veksten i nye jobber er den høyeste siden 2012. Da var Norge midt inne i oljeboomen med svaert høye investerin­ger på sokkelen.

– Sysselsett­ingen har økt i de fleste naeringene, sier Aamdal om 2018.

Stabil ledighet

Men også tilgangen på ny arbeidskra­ft økte mye i fjor, så ledigheten holdt seg stort sett holdt seg stabil gjennom 2018.

Målt ved SSBs metode, som prøver å fange opp også dem som ikke melder seg hos Nav, har den holdt seg stabil på noe under 4 prosent.

Målt ved andelen registrert­e helt ledige og personer på tiltak hos Nav, sank ledigheten litt i fjor. Den var 3,1 prosent ved utgangen av desember 2017 og 2,9 prosent ved utgangen av desember i fjor.

Noe viktig svikter

Produktivi­tetsvekste­n måler veksten i produksjon­en pr. arbeidstag­er. Den steg med 0,8 prosent i fjor. På lang sikt er det den vi lever av.

– Produktivi­tetsvekste­n svinger fra år til år. De siste årene har den ligget i underkant av 1 prosent. Til sammenlign­ing var den rundt 3 prosent i siste halvdel av 1990-årene. Produktivi­tetsvekste­n svingte seg litt opp i 2017, men 2018-tallet viser at dette var en mer tilfeldig oppgang, sier Aamdal.

Denne litt mystiske størrelsen er svaert viktig.

– Produktivi­tetsvekste­n er et viktig grunnlag for vekst i reallønnen. Med lav vekst er det heller ikke grunnlag for vekst i reallønnen i årene fremover, sier han.

 ??  ??
 ?? Foto: Berit Roald, NTB scanpix ?? Finansmini­ster Siv Jensen styrer norsk økonomi i gode tider.
Foto: Berit Roald, NTB scanpix Finansmini­ster Siv Jensen styrer norsk økonomi i gode tider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway