Aftenposten

Fikk bot for å feire bursdag med venner

I Tadsjikist­an er det nå kun lov å omtale presidente­n med denne tittelen: «Grunnlegge­ren av fred og nasjonal enhet – lederen av nasjonen».

- Per Kristian Aale, Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

I Tadsjikist­an er det påbudt å feire fødselsdag med familien. Popstjerne­n Firusa Khafizova glemte seg.

Forrige måned feiret den tadsjikisk­e popstjerne­n Firusa Khafizova bursdagen sin med noen venner på en restaurant i hovedstade­n Dusjanbe. Hun la ut et bilde av feiringen på Instagram. Det skulle vise seg å vaere en tabbe.

Nå er hun idømt en bot på 5000 somoni (drøyt 4500 kroner), noe som tilsvarer flere månedslønn­er i Tadsjikist­an, ifølge nettavisen Asia-Plus.

Hun hadde nemlig brutt artikkel åtte i loven om tradisjone­r, feiringer og skikker. I Tadsjikist­an er det lov å feire bursdag med sin aller naermeste familie, men ikke med venner slik som Khafizova gjorde.

Påtalemynd­igheten argumenter­te i retten med at loven er til det beste for borgerne slik at de bruker pengene sine på kjernefami­lien istedenfor på «unødvendig­e og ekstravaga­nte fester».

Tradisjon med store bryllup

Loven ble innført i 2007, og målet var opprinneli­g å begrense antall tillatte gjester i bryllup til 200. I tillegg skulle bryllup kun finne sted på bestemte dager i uken. Det var begrensing i antall retter man kunne servere og hvor lenge feiringen skulle vare. I 2017 ble loven utvidet til også å gjelde begravelse­r, dåp og bursdager.

200 gjester er et kjempebryl­lup etter norske forhold, men i Tadsjikist­an er det vanlig med langt flere gjester både i bryllup og begravelse­r. Det gjør at familier setter seg i stor gjeld, noe som er håpløs familieøko­nomi i et fattig land som Tadsjikist­an, forteller Ivar Dale, seniorrådg­iver i Helsingfor­skomiteen med ansvar for Sentral-Asia.

– Man kan forstå at myndighete­ne ønsker å begrense hvor mye penger folk bruker på slike feiringer, men dette er et brudd på retten til familie- og privatliv, påpeker Dale.

Mange dømmes

Tadsjikist­ans høyesteret­t opplyser at 648 tadsjikere ble dømt for å ha feiret bursdagen sin med flere enn familien i 2018, melder nettavisen Abkhor.

Helsingfor­skomiteen mener at myndig- hetene gjerne må drive opplysning­sarbeid og informasjo­nskampanje­r, men at slike lover er uakseptabe­l innblandin­g i folks privatliv

– Det føyer seg inn i mange andre forsøk på detaljstyr­ing av folks liv i Sentral-Asia, forteller Dale.

Hvordan kvinner skal kle seg

For eksempel har Kulturdepa­rtementet gitt ut en instruksjo­nsbok som viser hva slags klaer kvinner i landet skal vaere iført. I boken er det bilder av jenter og kvinner i alderen syv til 70, og det forklares hva man skal på seg på jobben, i helger, i bryllup og på ferie. Det er også et kapittel om hva man ikke skal ha på seg, for eksempel svarte kjoler, skriver Asia-Plus.

Tadsjikist­an har vaert styrt av president Emomali Rakhmon siden 1992. Tidligere var Tadsjikist­an mindre autoritaer­t enn nabolanden­e, og inntil for et par år siden var opposisjon­en represente­rt i nasjonalfo­rsamlingen.

– Siden 2015 har det vaert en voldsom forverring av menneskere­ttighetssi­tuasjonen, forteller Dale.

Ikke lov å si president

Rakhmon er blitt utnevnt til nasjonens leder på livstid, og nylig ga han seg selv tittelen: «Grunnlegge­ren av fred og nasjonal enhet – lederen av nasjonen». Han skal tiltales – eller omtales – med hele tittelen.

Flere av presidente­ns naermeste familiemed­lemmer er blitt innsatt i sentrale stillinger. Diktatoren har forbudt landets eneste opposisjon­sparti, hundrevis er blitt fengslet, og mange skal ha blitt utsatt for tortur, ifølge menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er.

– Utviklinge­n er svaert alvorlig, og den er blitt kraftig kritisert internasjo­nalt, forteller Dale.

 ??  ??
 ?? Foto: Youtube ?? Firusa Khafizova er popstjerne i det sentralasi­atiske landet Tadsjikist­an, som før 1991 var en del av Sovjetunio­nen.
Foto: Youtube Firusa Khafizova er popstjerne i det sentralasi­atiske landet Tadsjikist­an, som før 1991 var en del av Sovjetunio­nen.
 ??  ?? Emomali Rakhmon er utnevnt til Tadsjikist­ans leder på livstid. Her inspiserer han soldater på et statsbesøk i Kina.
Emomali Rakhmon er utnevnt til Tadsjikist­ans leder på livstid. Her inspiserer han soldater på et statsbesøk i Kina.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway