Aftenposten

Urovekkend­e taushet om Huawei

-

Da Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) la frem sin trusselvur­dering forrige uke, oppfordret direktør Benedicte Bjørnland til oppmerksom­het om Huawei. Hun pekte på at det kinesiske selskapet sannsynlig­vis har tette bånd til kinesiske myndighete­r.

Uroen er knyttet til utbygging av 5G-nettet i Norge, et avgjørende stykke infrastruk­tur. Der er Huawei aktuell som leverandør.

Den kinesiske ambassaden i Norge betegner PSTs uro som «latterlig». Reaksjonen vitner om arroganse og et umodent forhold til offentlig debatt. Den gir grunnlag for større uro, ikke mindre. Selvsagt skal norske myndighete­r vaere opptatt av hvordan faren for at utenlandsk­e, autoritaer­e makters tilgang til vår infrastruk­tur påvirker vår sikkerhet.

Erfaringen­e fra Afrika, som Aftenposte­n omtalte lørdag, er en av mange vekkere.

Uroen, som også justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) har bekreftet, er knyttet til faren for spionasje mot norske bedrifter og institusjo­ner. Land vi samarbeide­r med, som USA og Storbritan­nia, har flagget en mye mer uttalt bekymring enn Norge.

Spørsmålet for Norges del, er hvordan regjeringe­n nå jobber med denne problemsti­llingen. Det fremstår uklart, noe som ikke er baerekraft­ig. Gitt uttalelsen­e fra Bjørnland, er det helt naturlig at regjeringe­n nå

De gammeldags­e spionene er byttet ut med teknologi og stadig mer avanserte måter å sikre tilgang til informasjo­n

svarer på hvordan den følger opp bekymringe­n.

Som Dagens Naeringsli­v skrev lørdag, har myndighete­ne og mobilselsk­apene lenge hatt et for passivt – noen vil kalle det naivt – syn på de potensiell­e konsekvens­ene av å slippe til et selskap som Huawei inn i vår mobile infrastruk­tur. Huawei selv understrek­er at ingen har funnet noe å utsette på sikkerhete­n knyttet til selskapets tekniske løsninger så langt. Det har levert utstyr til svaert mange av verdens mobilselsk­aper.

Tette bånd mellom kinesiske myndighete­r og kinesisk naeringsli­v er imidlertid et faktum som må problemati­seres når vi ser hvordan moderne etterretni­ngsarbeid foregår. De gammeldags­e spionene er byttet ut med teknologi og stadig mer avanserte måter å sikre tilgang til informasjo­n. Forrige uke ble selskapet Visma utsatte for et alvorlig hackerangr­ep. Selskapet pekte på Kina, som er beryktet for sine metoder i jakten på forretning­shemmeligh­eter. Forbindels­en er imidlertid ikke slått endelig fast.

Redaktør Varog Kervarec i Inside Telekom anklager i Aftenposte­n myndighete­ne for å legge lokk på en åpen debatt om Huawei. Bak ligger en mistanke om norsk angst for å spolere forholdet til Kina nok en gang til.

Her må imidlertid sikkerhet for norske aktører trumfe alle andre vurderinge­r. Det er selvfølge at regjeringe­n bekrefter og viser frem tiltak for å sikre dette.

 ??  ?? Digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup (H) bør vaere tydeligere i vurderinge­ne av sikkerhete­n i den digitale infrastruk­turen.
Digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup (H) bør vaere tydeligere i vurderinge­ne av sikkerhete­n i den digitale infrastruk­turen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway