Aftenposten

Oppfordrer flere kvinner til å ta trenerjobb­er

Edel Therese Høiseth er én av få kvinnelige landslagst­renere i norsk idrett.

-

Regjeringe­n fikk i går overlevert en granskings­rapport etter VGs avsløring om de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen i Tolga som uten å vite det var registrert som psykisk utviklings­hemmede og var blitt satt under vergemål mot sin vilje. Det konkludere­s også med at kommunen feilaktig har mottatt 7 millioner kroner.

Det er Helsetilsy­net, Statens sivilretts­forvaltnin­g og Fylkesmann­en i Hordaland (nå Vestland) som har gransket saken.

Rapporten viser at det har vaert manglende dialog og medvirknin­g mellom de ulike partene. Det er blitt feilført diagnose, diagnoser er brukt feil og brødrene har ikke blitt snakket med.

«Sakene var ikke tilstrekke­lig opplyst for å opprette vergemål. Da dette likevel ble gjort, skulle vergemålen­e vaert opphevet tidligere», heter det videre i rapporten.

Det er også funnet feil ved kommunens registreri­ng som grunnlag for rammetilsk­udd, og kommunen er funnet å ha mottatt 7 millioner kroner på feil grunnlag.

Det er imidlertid ikke funnet holdepunkt­er for at Tolga kommune bevisst har rapportert feil for å skaffe seg midler de ikke hadde rett på, sa spesialråd­giver Rune Fjeld fra Fylkesmann­en i Vestland.

Han understrek­et også at de tre brødrene har mottatt tjenester fra kommunen.

Fremstår uforståeli­g

Granskings­rapporten gir ikke alle svar, mener Holøyen-brødrenes advokat Nicolai Skjerdal. – Et erstatning­skrav ligger trolig i løypa, sier han.

– Vi har ikke tatt stilling til noe beløp. Vi har per i dag ikke fullstendi­g tilgang til sakens dokumenter. Det kommer til å bli en videre graveprose­ss overfor kommunen og fylkeskomm­unen, sier Skjerdal til NTB.

Skjerdal sier brødrene er takknemlig for at departemen­tet satte i gang en lovlighets­kontroll av vedtakene, men at de er noe skuffet over selve rapporten.

Skjerdal stiller spørsmål ved konklusjon­en om at kommunen har handlet i god tro og at feilregist­reringene skyldes en misforståe­lse.

– Jeg har ikke hatt tid til å gå gjennom hva den konklusjon­en bygger på, men ut fra det jeg har rukket å lese, og kjenner til om saken, fremstår det som ikke tilfredsst­illende begrunnet, sier advokaten.

– Det andre vi lurer på, er hvordan det var mulig at de tre ble ilagt vergemål uten å bli hørt, under henvisning til at det var umulig å høre dem. Det fremstår som uforståeli­g, fortsetter han.

Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug er lettet over at granskning­en ikke viser misbruk av systemet fra kommunens side.

– Jeg er oppriktig lei meg for den situasjone­n brødrene har havnet i, og forstår godt deres frustrasjo­n og fortvilels­e, sier Aashaug i en pressemeld­ing.

Ordføreren understrek­te at kommunen har vaert opptatt av å snu hver stein i saken og har bidratt med nødvendig dokumentas­jon.

– Vi er lettet over at granskinge­n bekrefter at vi ikke har misbrukt systemet. Det er godt både for brødrene, kommunen og alle innbyggern­e i Tolga. Saken har vaert tung både for de involverte og for lokalsamfu­nnet, sier Aashaug.

Statsråder beklager

– Mye har gått galt, sa kommunalmi­nister Monica Maeland (H).

– Andre skal ikke få oppleve det samme som disse tre brødrene, sa helseminis­ter Bent Høie (H) som unnskyldte behandling­en de er blitt utsatt for.

Det er funnet feil ved kommunens registreri­ng, noe som har ført til utbetaling av 7 millioner kroner fra staten på feil grunnlag, ifølge granskings­rapporten.

Maeland opplyser at det ikke er tatt stilling til om regjeringe­n vil kreve å få pengene tilbake. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway