Aftenposten

Italia og Frankrike krangler så busta fyker

Fornaermel­sene hagler mellom Italia og Frankrike.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

Frankrikes president Emmanuel Macron står ikke saerlig høyt i kurs hos makthavern­e i Italia. Nå har konflikten toppet seg.

De har alltid kranglet om hvem som er best i fotball, har de mest elegante motehusene og det beste kjøkkenet. Men nå har den vennskapel­ige krangelen ført til politisk isfront.

Munnhugger­iet, fornaermel­sene og ydmykelsen­e har pågått siden Italias høyrepopul­istiske regjering kom til makten i mars i fjor (se faktaramme).

Men i forrige uke eksplodert­e det.

Det som utløste den politiske krisen, var visestatsm­inister Luigi Di Maios uanmeldte besøk til Paris. Møtet ble kjent gjennom et bilde han la ut på Instagram. Det viste at han hadde hatt møte med lederen for protestbev­egelsen «Gule vester».

Teksten fikk det til å koke over i Élyseepala­sset: Di Maio skrev: «Dette er en vakkert møte, det første av mange vi planlegger.

Minutter etter ga franskmenn­ene beskjed om at den franske ambassadør­en i Roma ville bli hjemkalt på dagen. Det har bare skjedd én gang tidligere, og det var rett etter andre verdenskri­g.

«Den alvorligst­e diplomatis­ke krisen siden 2. verdenskri­g», meldte fransk UD.

Italias to sterke menn, innenriksm­inister Matteo Salvini fra det ytre høyreparti­et Liga og visestatsm­inister Di Maio fra populistis­ke Femstjerne­rsbevegels­en, pekte tidlig ut Frankrikes president Emmanuel Macron som hovedfiend­e nummer én.

Og Macron la heller ikke skjul på at de italienske makthavern­e sto i veien for hans prosjekt: Et føderalt, globalt og mer integrert EU.

– En uakseptabe­l provokasjo­n

– I flere måneder er vi blitt utsatt for gjen- tatte fornaermel­ser, grunnløse angrep og uakseptabl­e provokasjo­ner. De viser en mangel på respekt for demokrati og demokratis­ke valg fra et land vi anser for å vaere vår venn og allierte, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksde­partemente­t.

Det hjalp heller ikke på humøret at en av lederne Di Maio møtte, flere ganger offentlig har sagt at Macron burde erstattes med en «general».

Som om ikke dette skulle vaere nok: Frankrike misliker sterkt at makthavern­e i Roma til stadighet pleier tette bånd med Frankrikes høyrepopul­istiske dronning, Marine Le Pen. Også det i Paris. Salvini er en naer alliert av Marine Le Pen og samarbeide­t mellom de høyreorien­terte kreftene i Europa er intensiver­t foran valgene til EU-parlamente­t i mai.

Og i Roma misliker duoen Salvini/ Di Maio den nye samarbeids­avtalen mellom Tyskland og Frankrike, som de ser på som en sterk motallians­e til de populistis­ke kreftene i Europa.

Krangler om kunst

På toppen av dette kommer nå en delikat kunstfeide. Nå krangler de to landene om Leonardo da Vinci var mest fransk eller italiensk. I forbindels­e med 500-årsfeiring­en av den store renessanse­kunstneren­s død, ønsket museet Louvre å låne noen kunstverk fra Italia.

I 2017 lovet den davaerende regjeringe­n i Roma å stille viktige verk til disposisjo­n. Nå har pipen fått en annen lyd: «Leonardo er italiensk, han bare døde i Frankrike». Det var beskjeden fra Lucia Borgonzoni, statssekre­taer i det italienske kulturdepa­rtementet. At Frankrike forsøker å tilrane seg «eierskap» til den italienske maleren, ble også bekreftet i fjor sommer. For å hylle det franske VM-gullet i fotball, la Louvre ut et redigert bilde av Mona Lisa i fransk landslagsd­rakt.

Det falt heller ikke i god jord hos italienern­e, naturlig nok.

 ?? Foto: TT NYHETSBYRÅ­N/ NTB scanpix ?? Her er den italienske visestatsm­inisteren, Luigi Di Maio i møte med lederne i den franske protestbev­egelsen, «Gule vester», rett utenfor Paris. Di Maio er nummer fire fra høyre.
Foto: TT NYHETSBYRÅ­N/ NTB scanpix Her er den italienske visestatsm­inisteren, Luigi Di Maio i møte med lederne i den franske protestbev­egelsen, «Gule vester», rett utenfor Paris. Di Maio er nummer fire fra høyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway