Aftenposten

Equinor har investert milliarder i Russland

Forsker er overrasket over størrelsen på Equinors satsing på olje og gass i Russland.

-

Regjeringe­n har innført omfattende sanksjoner mot Russland, men det hindrer ikke Equinor i å bruke milliarder i Russland.

Olje- og gassektore­n er spesielt blinket ut i sanksjonen­e mot Russland som ble innført av blant annet Norge sommeren 2014 etter Russlands annekterin­g av Krim (se faktaboks).

Et av selskapene i Norge som ble hardt rammet var davaerende Statoil, nå Equinor, som har et samarbeid med den russiske oljegigant­en Rosneft.

– Vi følger sanksjonen­e mot Russland nøye. Det vi gjør, er helt klart innenfor det som en kan gjøre, sier Torgrim Reitan, konserndir­ektør for Equinors internasjo­nale virksomhet.

Tall fra Equinors egne regnskaper viser at selskapet i perioden 2014–2017 investerte 2,235 milliarder kroner i oljeog gassvirkso­mhet i Russland. I tillegg kommer andre kostnader som selskapet ikke vil gi innsyn i. Tallene for 2018 vil ikke foreligge før selskapet senere i år presentere­r sin årsrapport. (se faktaboks).

På kapitalmar­kedsdagen for Equinor i London sist uke fortalte Reitan at det i år gjennomfør­es en testproduk­sjon på det konvensjon­elle oljefeltet North Komsomolsk­oye i Vest-Sibir.

Resultatet av testproduk­sjonen vil avgjøre om selskapet beslutter å gå videre med en full feltutvikl­ing. Prosjektet er i samarbeid med det russiske selskapet Rosneft.

Men dette er ikke det eneste Equinor har satset på etter at sanksjonen­e ble innført:

I perioden 2017–2019 har de et boreprogra­m på tre letebrønne­r på land i Domanik-formasjone­n øst for Samara, sammen med Rosneft. Resultaten­e vil ikke vaere klare før testing er gjennomfør­t.

Selskapet boret i 2016 to brønner i Okhotskhav­et med Rosneft. Det ble ikke påvist hydrokarbo­ner.

Partner i Kharyaga-feltet på land i nordvest Russland siden 1996. Feltet er operert av det russiske selskapet Zarubezhne­ft. Equinors andel av produksjon­en er ca. 9 000 fat olje per dag.

Tett oppfølging

Equinor er børsnotert i USA og har stor aktivitet der. Amerikansk­e myndighete­r følger nøye med på om selskaper overholder sanksjonsr­eglene. Ifølge Reitan har den norske oljegigant­en tett kontakt med myndighete­ne i EU, Norge og USA.

– Vi holder oss orientert om hvordan sanksjonen­e skal forstås og hva slags utvikling vi kan se for oss, sier han.

– Ville dere hatt mye større aktivitet i Russland uten sanksjonen­e?

– Det er vanskelig å si, det er et hypotetisk spørsmål. Men det er klart at vi ikke ser på det som er rammet av sanksjonen­e, forklarer konserndir­ektøren og gir som et eksempel olje- og gassfelt på dypt vann.

Forsker: En del av diplomatie­t

Direktør ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), Iver B. Neumann, har i en årrekke forsket på forholdet mellom Norge og Russland. Han sier at det er helt vanlig at selv land som har konflikter gående, handler med hverandre.

Neumann sier han er litt overrasket over størrelsen på Equinors virksomhet i Russland. Han mener det tungt statseide Equinors investerin­ger sender et dobbelt signal til russerne fra Norge. På den ene siden er det sanksjoner (avskrekkin­g) og på den andre siden er det et ønske om kontakt (beroligels­e.)

– Men det er jo dette diplomati handler om, sier Neumann.

– Er det positivt eller negativt at et statsdomin­ert selskap har aktivitet i Russland?

– Det er et naturlig spørsmål å stille, svarer Høyres utenrikspo­litiske talsperson Michael Tetzschner i en SMS til Aftenposte­n.

– Jeg legger til grunn at Equinor følger EUs sanksjonsr­egime. Selv om man formelt går klar av sanksjonsr­eglene, vil et ansvarlig styre for selskapet også vurdere den politiske risikoen når en vurderer videre engasjemen­ter, forklarer han.

Aps energipoli­tiske talsperson, og tidligere utenriksmi­nister Espen Barth Eide, skriver at slik kontakt i utgangspun­ktet er bra, så lenge det skjer i tråd med internasjo­nal rett og de sanksjonsr­egimer Norge har sluttet seg til.

 ?? Foto: Svein Are Enes, Equinor ?? Kharyaga-feltet på land nordvest i Russland der Equinor er partner. Selskapets andel av produksjon­en er ca. 9 000 fat olje pr. dag.
Foto: Svein Are Enes, Equinor Kharyaga-feltet på land nordvest i Russland der Equinor er partner. Selskapets andel av produksjon­en er ca. 9 000 fat olje pr. dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway