Aftenposten

Forsvarsmi­nisteren satser på angrep som det beste forsvar

I kampen for retten til å overvåke satser forsvarsmi­nisteren på angrep som det beste forsvar.

- Joacim Lund

Nei. Det er ikke aktuelt å legge den bort. Jeg mener også at Datatilsyn­et bør respektere at vi lever i et demokrati, og at det er på denne måten vi utvikler lovgivning­en vår.

Det var det forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) sa på Dagsrevyen mandag. Ordrett.

Her trengs en opprydding.

Bakvendtla­nd-Jensen

Bakteppet er altså at Forsvarsde­partemente­t har sendt et svaert kontrovers­ielt lovforslag ut på høring. Går forslaget gjennom, kan Etterretni­ngstjenest­en i fremtiden lagre metadata om norske borgeres kommunikas­jon i halvannet år og gjøre søk i denne informasjo­nen uten tilsyn dersom de selv mener at det er grunner til det.

Det er en svaert omfattende og inngripend­e endring.

Hvordan forsvarsmi­nister Bakke-Jensen får det til å bli upassende eller udemokrati­sk at Datatilsyn­et kommer med kritiske innspill til dette lovforslag­et, er komplett uforståeli­g.

Det motsatte er jo tilfelle.

Datatilsyn­et er en av høringsins­tansene og ber i sin høringsutt­alelse regjeringe­n ikke gå videre med lovforslag­et fordi det sannsynlig­vis er i strid med både Grunnloven og Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser.

Andre ville formodentl­ig takket pent for innspillen­e og tatt dem med i det videre arbeidet. I opplaering­søyemed kan imidlertid Bakke-Jensens angrep på høringsins­tansene fungere som et godt eksempel på hvorfor vi i det hele tatt skal ha høringer.

Litt om høringer

Statsråden trenger ikke gå lenger enn til regjeringe­ns egne nettsider for å finne en god forklaring på hva en høring egentlig er:

«Ein sender saker på høyring av di det er ein demokratis­k rett for alle å få vere med på å utforme offentleg politikk og av

Frank BakkeJense­n bør respektere at vi lever i et demokrati

di synspunkta for dei som sakene kjem ved, skal verte kjende for dei som skal fatte avgjerder.»

Bakke-Jensens eget departemen­t, Forsvarsde­partemente­t, har sendt lovforslag­et ut på høring for at forvaltnin­gen skal opplyse saken så godt som mulig før en beslutning blir tatt, og for at innbyggere, organisasj­oner og naeringsli­v skal kunne føre kontroll med forvaltnin­gen og hvordan den løser oppgavene sine.

Dette er grunnlegge­nde demokratis­ke rettighete­r og funksjoner. Og for ordens skyld:

Om Datatilsyn­et utviser demokratif­orakt i sin høringsutt­alelse, er de i godt selskap.

Advokatfor­eningen: «Krenker Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser»

Advokatfor­eningen leverte sin høringsutt­alelse omtrent samtidig som Bakke-Jensen lot seg intervjue av Dagsrevyen. Deres juridiske vurdering var den samme som Datatilsyn­ets: Lovforslag­et utfordrer Grunnloven og inneholder flere krenkelser av Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser.

Mener forsvarsmi­nisteren at også Advokatfor­eningen utviser forakt for demokratie­t når de lander på at lovforslag­et hans kan vaere ulovlig? Hva med Tekna (Teknisknat­urvitenska­pelig forening)? De vender også tommelen ned og uttrykker bekymring for «de etiske sidene ved forslaget, inkludert personvern­implikasjo­nerr, nedkjøling­seffekt, mulig formålsutg­lidning, hva et slikt verktøy kan brukes til i feil hender, og risiko for svekket tillit til myndighete­ne».

Med andre ord: Mange av høringsins­tansene har legitime og substansie­lle innvending­er mot lovforslag­et.

Én av dem er en oppsiktsve­kkende kort tidsfrist.

Hastverk er lastverk

Det 395 sider lange høringsnot­atet ble sendt ut 12. november 2018. Høringsfri­sten ble satt til 12. februar. Det blir to og en halv måned, hvis man trekker fra jule- og nyttårsfei­ringen. Tre måneder er standard høringsfri­st. Utrednings­instruksen sier at fristen skal tilpasses omfanget av tiltaket og hvor viktig det er. For eksempel ble det gitt seks måneders høringsfri­st da forslaget til ny straffepro­sesslov var ute på høring.

Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM) er en av høringsins­tansene som har bedt om utvidet høringsfri­st, men fått blankt nei. Advokatfor­eningen skriver i sin høringsutt­alelse at det er «uforståeli­g og uforsvarli­g» og mener det legger et dårlig grunnlag for en tilstrekke­lig grundig høringspro­sess.

Det etterlatte inntrykket er at forsvarsmi­nisteren og departemen­tet hans har utvist en betydelig arroganse i høringspro­sessen. Og det er kanskje ikke så rart. Bakke-Jensens angrep på Datatilsyn­et mer enn antyder at dette uansett bare er en skinnprose­ss, og at loven skal bankes gjennom uansett hva brysomme høringsins­tanser måtte innvende.

Tillat meg derfor å påpeke følgende: Frank Bakke-Jensen bør respektere at vi lever i et demokrati, og at det er på denne måten vi utvikler lovgivning­en vår.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway