Aftenposten

Er de anti Israel eller antisemitt­er?

SPØRSMÅLET splitter venstresid­en på begge sider av Atlanteren. Forskere mener den nye antisemitt­ismen er preget av et manglende skille mellom Israel-kritikk og jødehets.

- Inger Lise Hammerstrø­m Hanne Christians­en Helene Skjeggesta­d

It’s all about the Benjamins.

Med denne korte Twitter-meldingen blåste den nyvalgte demokratis­ke kongresskv­innen Ilhan Omar nytt liv i debatten om antisemitt­isme i USA i helgen. «Benjamin» er et kallenavn på amerikansk­e hundredoll­arsedler. Omar er blitt beskyldt for å uttale seg kritisk om Israel, noe republikan­erne ønsker å straffe henne for. Med Twitter-meldingen antydet hun at republikan­erne dermed setter israelske interesser foran amerikansk ytringsfri­het.

Men mange oppfattet i stedet kommentare­n som en anklage om at jødiske interesseo­rganisasjo­ner kjøper seg makt i amerikansk politikk. Det er en anklage som ligger tett opp til konspirasj­onsteorien om at jøder styrer verden gjennom makt og penger.

Etter å ha fått en kraftig reprimande fra demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, måtte Omar legge seg flat i en ny twittermel­ding, der hun ydmykt erkjente at antisemitt­isme eksisterer.

Nye anklager i Labour

Omars uttalelse har blåst nytt liv i diskusjone­nt om hvor grensen går mellom kritikk av Israel og antisemitt­iske holdninger.

Dét er et spørsmål som også preger den britiske venstresid­en.

Etter flere års debatt om antisemitt­iske holdninger i partiet måtte Corbyn i fjor sommer erkjenne at partiet har et problem med antisemitt­isme.

Denne uken er partiet på nytt rammet av anklager om anitsemitt­istiske holdninger. Mandag lekket en e-post som viste at naermere 700 av partiets medlemmer er anklaget for antisemitt­isme.

211 medlemmer har fått beskjed om at de skal granskes, mens 96 medlemmer allerede er blitt suspendert. Flere Labourmedl­emmer reagerer sterkt på at partiledel­sen ikke har vaert mer åpen om innholdet i anklagene, og om hvordan varslene er blitt vurdert.

Blander antisemitt­isme og anti-Israel

Andreas Zick fra universite­tet i Bielefeld i Tyskland har ledet et arbeid med spørreunde­rsøkelser blant tyskere om blant annet antisemitt­isme i over 16 år. Han har oppdaget en forandring de siste årene:

– Dagens antisemitt­isme er tett knyttet til antiisrael­ske holdninger. Dette er ikke det samme, men det vi ser er at det kun er et fåtall i våre undersøkel­ser som klarer å skille mellom kritikk av Israel og kritikk av jøder generelt, skriver Zick til Aftenposte­n.

Han viser til hvorfor antisemitt­iske holdninger kan vaere skadelige:

– Vi har observert at hvis man har antisemitt­iske holdninger, er man også mer tilbøyelig til å bruke vold mot jøder.

En ny antisemitt­isme

– Den nye antisemitt­ismen er knyttet til konflikten i Midtøsten, hvor jøder holdes ansvarlige for Israels handlinger, sier pro-

fessor ved Senter for ekstremism­eforskning, Cathrine Thorleifso­n Moe.

Moe trekker frem den britiske Labourpoli­tikeren Naz Shah som eksempel.

– Shah gikk i 2014 langt i å utfordre Israels rett til å eksistere som en stat da hun i en Facebook-oppdaterin­g foreslo at israelere kunne deporteres til USA så landet kunne overlates til palestiner­ne, forteller Moe.

Shah ble utvist fra partiet to år senere, da Labour oppdaget facebookop­pdateringe­ne.

– Intet nytt fenomen

Ervin Kohn er forstander i Det mosaiske trossamfun­n i Oslo.

– Det er ikke så enkelt å dra grensen for når man går fra å kritisere Israels gjøren og laden til å bevege seg over i antisemitt­isme, sier Kohn, men legger til at det går an.

Han trekker frem tre kjennetegn på antisemitt­isme:

– Dobbeltmor­al, altså at man retter kritikk mot Israel, men ikke mot tilsvarend­e i andre land. Demoniseri­ng av Israel, for eksempel ved å tillegge Israel blodtørsti­ge motiver. Og delegitime­ring av den jødiske nasjonalst­aten, forklarer Kohn.

Men Kohn tror et polarisert politisk klima har gitt en økning av antisemitt­iske holdninger til Israel.

– Anerkjenne­lsen av at antisemitt­ismen er på fremmarsj, har økt bevissthet­en om at det er viktig å behandle Israel som andre stater.

Han mener likevel ikke antisemitt­iske holdninger på venstresid­en er et nytt fenomen.

– Å vaere anti-Israel har i visse miljøer vaert litt som å vaere antiamerik­ansk. Men det er ikke så mange andre land du kan erklaere deg imot på samme måte.

Splitter kvinnebeve­gelsen

I USA splittes kvinnebeve­gelsen Women’s March etter at to av initiativt­agerne, Tamika Mallory og Carmen Perez, skal ha kommet med jødefiendt­lige uttalelser under planleggin­gen av protestmar­sjen.

Flere som var til stede på møtet, skal ifølge tidsskrift­et Tablet ha hørt Mallroy og Perez ha uttrykt at jøder bar et kollektivt ansvar for utnyttelse­n av mørkhudede.

I tillegg skal Vanessa Wruble, kjent kvinnesaks­aktivist, ha blitt kritisert av Mallory for sin jødiske bakgrunn. Wruble har bekreftet dette overfor Vox.

Uttalelsen­e splitter bevegelsen som forente millioner av amerikansk­e kvinner mot det de oppfattet som Trumps kvinneunde­rtrykkende politikk.

Å vaere antiIsrael har i visse miljøer vaert litt som å vaere antiamerik­ansk. Men det er ikke så mange andre land du kan erklaere deg imot på samme måte. Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfun­n, Oslo

 ??  ?? Britiske jøder tok i april i fjor til gatene i London for å protestere mot Labour-leder Jeremy Corbyns manglende oppgjør med antisemitt­isme i eget parti.
Britiske jøder tok i april i fjor til gatene i London for å protestere mot Labour-leder Jeremy Corbyns manglende oppgjør med antisemitt­isme i eget parti.
 ??  ??
 ?? Foto: Michel Euler, AP/NTB Scanpix ?? Ukjente gjerningsm­enn har denne helgen tegnet hakekors på over ansiktet til holocausto­verlevende Simone Veil på postkasser i Paris.
Foto: Michel Euler, AP/NTB Scanpix Ukjente gjerningsm­enn har denne helgen tegnet hakekors på over ansiktet til holocausto­verlevende Simone Veil på postkasser i Paris.
 ?? Foto: Gareth Fuller, AP/NTB Scanpix ?? Labour-medlemmer krever at Jeremy Corbyn tar grep og rydder opp i partiet etter nye anklager om antisemitt­istiske holdninger.
Foto: Gareth Fuller, AP/NTB Scanpix Labour-medlemmer krever at Jeremy Corbyn tar grep og rydder opp i partiet etter nye anklager om antisemitt­istiske holdninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway