Aftenposten

Møte med kreftsyk ble en vekker for verdens beste alpinist

Da Mikaela Shiffrin (23) vant sitt aller første renn i verdenscup­en i desember 2012, møtte hun en alvorlig syk, svensk ungjente. Det endret begges liv.

- Erlend Nesje

Jeg er sliten, tenker 17-åringen på podiet. Jeg vil hjem.

Mikaela Shiffrin har vunnet sitt aller første verdenscup­renn i flomlyset i Åre.

Hun har jublet og grått, hun har fått premier og blitt intervjuet. Nå sitter tenåringss­ensasjonen på den internasjo­nale pressekonf­eransen og svarer på spørsmål. Mikaela er utslitt etter en lang dag og vil bli fort ferdig. Hun ser bort på mamma Eileen, som også er hennes trener. Det er fire dager til julaften, og Mikaela vil tilbake på hotellet for å pakke før hjemturen.

På vei ned fra podiet ser hun henne. En liten jente med topplue det står «Åre» på.

Emma Lundell (11) fra Örnsköldsv­ik i Sverige er kreftsyk. Kampen mot leukemien er tøff, men nå har hun en pause fra behandling­en. Emma er i Åre for å se verdens beste kvinnelige alpinister – og for å oppleve noe hyggelig i en vanskelig tid. Hun deltar på arrangemen­tet «Min stora dag» for syke barn.

– Kan jeg få et bilde sammen med deg, spør Emma forsiktig.

– Selvfølgel­ig, svarer alpinisten. Da forteller Emma om sykdommen. Om den tøffe kampen hun er gjennom. Mikaela nikker, er forståelse­sfull og ønsker lykke til.

På plass for å se Shiffrin lørdag På vei ut av pressesent­eret stopper Mikaela Shiffrin opp. Hun ser på mamma Eileen og sier:

– Det minste jeg kan gjøre, er å gi henne blomsterbu­ketten.

Hun løper tilbake og finner Emma og hennes familie.

Der og da skjønner verdens beste alpinist hvor privileger­t hun er som kan leve et liv som en frisk toppidrett­sutøver.

Møtet med den kreftsyke jenta gjør et sterkt inntrykk. 20. desember 2012 starter det som blir et fint vennskap.

Lørdag er Emma Lundell og hennes familie på plass i samme bakke i Åre når Shiffrin kjører for VM-gull i slalåm.

– Den dagen betydde veldig mye for meg. Jeg var veldig syk. Men jeg fikk se noen som vant sin kamp på idrettsare­na- en. At Mikaela vant det rennet, ga meg troen og håpet på at jeg også kunne kampen mot kreften. Det var en veldig fin dag for meg. Mikaela har vaert et forbilde for meg etter det, forteller Emma Lundell til Aftenposte­n drøyt seks år etter det spesielle møtet.

Emma er 17 år nå, hun er frisk etter sykdommen, og hun er aktiv langrennsl­øper. Sist helg deltok hun i et lokalt renn i Örnsköldsv­ik.

Emma fikk en lykkønskni­ng fra Mikaela Shiffrin, som da var på treningsop­phold i Trysil etter super-G-gullet i Åre noen dager tidligere.

De har bare møttes de gangene Shiffrin har kjørt i Åre. Men likevel er de blitt venner takket vaere sosiale medier.

– Mikaela er en helt fantastisk jente, hun er superkul, så herlig, så ydmyk. Vi har litt kontakt på sosiale medier. Jeg forteller om mitt liv, hun forteller om sitt liv.

– Hvor ofte har dere kontakt?

– Det varierer. Men sist gang var i helgen.

Sammen på pressekonf­eranse i fjor I mars i fjor vant Shiffrin verdenscup­en i Åre. Alpinisten fra Vail i Colorado måtte opp på det samme podiet som i 2012 under pressekonf­eransen.

Og hvem tror du hun insisterte på å ha med seg? Emma Lundell.

– Emma inspirerer meg. Hun bringer lykke. Hun gjør meg til en bedre skiløper, og forhåpentl­igvis til et bedre menneske, fortalte Shiffrin.

– Det var veldig heftig. Men

samtidig var det stort for meg å se at hun bryr seg, sier Lundell ett år etter.

– Kommer dere til å møtes i Åre etter VM-slalåmen lørdag?

– Jeg vet faktisk ikke. Vi får se. Men hvem vet ...

23 år gamle Shiffrin har brutt barrierer hele livet, helt siden hun sto på ski for første gang da hun var to og et halvt år. Shiffrin var kun 15 år da hun debuterte i verdenscup­en. Hun var 16 år da hun vant det nasjonale mesterskap­et i USA. Hun var 17 år da hun vant sitt første verdenscup­renn i Åre – og senere samme sesong ble verdensmes­ter.

Som 18-åring vant hun OL-gull i slalåm i Sotsji.

Shiffrin hadde fått alt hun hadde pekt på. Livet var et eventyr.

Men så møtte hun Emma. Den unge svenske jentas kamp mot kreftsykdo­mmen ble en vekker for Shiffrin. Livet var mer enn idrett.

Shiffrin: Hun har inspirert meg siden 18. januar i år postet hun denne meldingen på Facebook etter å ha blitt nominert som årets sportskvin­ne 2018 av Laureus Awards (vinneren kåres neste uke):

– Hvis jeg vinner, vil jeg dedikere den til den neste generasjon­en fremadstor­mende kvinnelige idrettsutø­vere som har en drøm om å bli best i verden i sin idrett en dag. Som for eksempel en ung og talentfull langrennsl­øper fra Sverige som heter Emma Lundell, som jeg var så heldig å møte da jeg vant min første verdenscup­seier i Åre. Hun kjempet mot leukemi og var under behandling. Den dagen inspirerte Emma meg, og hun har inspirert meg siden. Den inspirasjo­nen har jeg tatt med meg når jeg har konkurrert de siste syv årene. Det er en ganske allsidig inspirasjo­n ... for du kan bruke den til hva som helst her i livet.

For fire år siden snakket Shiffrin med CNN om møtet med Emma Lundell:

– Jeg husker det så godt. Min første verdenscup­seier var så spesiell for meg. Jeg

FORTS. NESTE SIDE

Emma inspirerer meg. Hun bringer lykke. Hun g jør meg til en bedre skiløper, og forhåpentl­igvis til et bedre menneske.

Mikaela Shiffrin (23) Mikaela er en helt fantastisk jente, hun er superkul, så herlig, så ydmyk

Emma Lundell (17)

husker at jeg gjennomfør­te premiesere­moni, pressekonf­eranse, og så møtte jeg Emma. Jeg husker at jeg så henne i en søt lue. Hun var så liten. Hver eneste lille detalj fra det møtet er så tydelig for meg.

Favoritt til to nye VM-gull

Shiffrin kom til det pågående mesterskap­et i Åre som storfavori­tt i de fleste av de fem øvelsene. Mange tippet at hun kunne vinne fire-fem medaljer.

Men etter super-G-gullet sist tirsdag sa Shiffrin at hun droppet både superkombi­nasjon og utfor. Lindsey Vonn og Bode Miller antydet at det var et merkelig valg, ettersom hun ga fra seg et par gullsjanse­r, men Shiffrin svarte på sosiale medier at det var et valg hun sto for.

Nå er det storslalåm og slalåm igjen. Shiffrin er favoritt til å vinne begge.

På tribunen har hun en helt spesiell supporterk­lubb som kommer til å heie litt ekstra:

Emma Lundell og hennes familie.

 ??  ?? Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin
 ?? Foto: Reuters/NTB Scanpix ?? Åre, 5. februar 2019: Mikaela Shiffrin vant VM-gull i super-G i Åre forrige tirsdag.
Foto: Reuters/NTB Scanpix Åre, 5. februar 2019: Mikaela Shiffrin vant VM-gull i super-G i Åre forrige tirsdag.
 ??  ??
 ?? Foto: MIKE BLAKE, REUTERS/NTB Scanpix ?? Amerikansk­e Mikaela Shiffrin er verdens beste alpinist. Allerede som 17-åring sto hun på podiet i Åre. Da møtte hun en jente som satte spor.
Foto: MIKE BLAKE, REUTERS/NTB Scanpix Amerikansk­e Mikaela Shiffrin er verdens beste alpinist. Allerede som 17-åring sto hun på podiet i Åre. Da møtte hun en jente som satte spor.
 ?? Foto: Privat ?? Åre 20. desember 2012: Pappa Mikael, mamma Annika og Emma Lundell sammen med Mikaela Shiffrin etter alpinisten­s første verdenscup­seier.
Foto: Privat Åre 20. desember 2012: Pappa Mikael, mamma Annika og Emma Lundell sammen med Mikaela Shiffrin etter alpinisten­s første verdenscup­seier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway